Şükür Namazı Nedir?
Şükür namazı Allah'ın bize bahşetmiş olduğu nimetlere karşılık eda edilen bir namazdır. Binevi Allah'a teşekkür etmenin en güzel yöntemlerinden biridir. Peki şükür namazı nedir, nasıl kılınır? Şükür namazı hangi durumlarda kılınır? Sizler için araştırdığımız yazıya bakabilirsiniz.
Allah, bizlere kainatta sayısız nimet sunmuştur. Şükrederek verilen nimetleriniz artacak, şükürsüzlüğe girdiğiniz zaman ise elinizde olan varlığınız azalacaktır. Peygamber Efendimiz, şükretmek için "şükür namazı" kılar ve secdeye kapanıp dua ederdi. Peygamber efendimiz normal zamanlarda da şükür namazı kılardı. Müjdeli bir haber aldığı zaman da ilk işi secdeye kapanıp dua ederdi. Peki, Şükür namazı nasıl kılınır? Şükür namazı kaç rekattır? İşte, Şükür namazının kılınması ile ilgili bilinmesi gerekenler...
Şükür namazı kılacak kişilerin merak ettiği en önemli şey “Şükür namazı kaç rekattır?” sorusunun cevabıdır. Şükür etmek amacıyla kılınan şükür namazı 2 rekat olarak kılınmaktadır. Peygamber Efendimiz (S.A.V) müjdeli haberler aldığında 2 rekat şükür namazı kılardı. (İbn-i Mâce, İkâmetü's-salât, 192)
Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
“Şükür namazı nasıl kılınır?”, sorusuna cevap vermeden önce, şükür namazının 2 rekat olduğunu unutmayın. Peki, şükür namazının kılınışı nasıl yapılır?
Şükür namazının kılınışı 1. rekat;
- Şükür namazına başladığınızda ilk olarak "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Şükür namazı kılmaya" diye niyet edilir. Sonrasında ise "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlanır.
- Ardından, Sübhaneke'yi okuruz ve Euzü-besmele çekeriz.
- Sonrasında ise Fatiha Sûresi okunr ve hemen ardından da Kur'an'dan bir sure okuruz.
- Rüku'ya gideriz ve hemen ardından Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
Şükür namazının kılınışı 2.rekat;
- 2. rekata başladıktan sonra ayağa kalkarak Kıyama dururuz ve besmele çekeriz.
- Sonrasında ise Fatiha Sûresini okuruz ve Kur'an'dan bir sure okuruz.
- Ardından, ilk olarak Rükü’ya ve Secde'ye gideriz. Doğruluruz ve tekrar Secde'ye gideriz
- Sonrasında ise oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
- "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
Şükür namazı kılmak aynı zamanda nafile namazı kılmaktır. Kişinin başına gelen musibet ya da eziyet bittiğinde, müjdeli bir haber alındığında ya da Allah’a şükür etmek için kılınır. Örnek vermek gerekirse, ev, araba ya da herhangi bir şey alındığında ya da bir iş halledildiğinde şükür namazı kılınır.
Şükür Namazı Ne Zaman Kılınmaz?“Şükür namazı ne zaman kılınmaz?” sorusunun net bir cevabı yer almaktadır. Normal namaz vakitlerinin dışında isteyen kişiler şükür namazı kılabilirler. Şükür namazı kılarken nafile namazı da kıldığınız için isterseniz 2 rekatın katlarını da kılabilirsiniz.
Şükür Namazı Faziletleri Nelerdir?Birçok kişi kılınan şükür namazı faziletlerinin ne olduğunu bilmemektedir. İşte, şükür namazı faziletleri...
Fahr-ı Kainat -sallallahü aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur:
- “Her kim şu benim aldığım gibi abdest alır ve aklından bir şey geçirmeyerek iki rekat namaz kılarsa geçmiş günahları af olunur.” (Buhari, Vudû, 14)
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Bilâl’e:
- “Bilâl! Müslüman olduktan sonra yaptığın ibadetler arasında en fazla sevap beklediğin hangisidir? Çünkü ben cennette, senin ayakkabılarının tıkırtısını önümde duydum” diye sordu.
Bilâl de:
- – Gece veya gündüz abdest aldıktan sonra bu abdestle kılabildiğim kadar namaz kılarım. En fazla sevap beklediğim ibadet budur, dedi.
Buhârî, Teheccüd 17, Tevhîd 47; Müslim, Fezâilü’s-sahâbe 108
- Şükür namazı veya secdesi sünnettir.
- Şükür secdesinin niyeti Allah’ın bana verdiği şu nimete karşı şükür secdesi yapmaya niyet ettim diye niyet getirip Allah-u Ekber der ve secdeye gider. Fatiha okumadan, rüku ve kıyam yapmadan hemen secdeye gidilir. Bir kere secde edilir. Secdeden kalkınca selam verir.
- Şükür namazı ise iki rekatlı namazdır ve aynen normal namaz gibi Fatiha, rüku, kıyam, secde ve tahiyattan oluşur. Allah-u Tealanın verdiği nimetten veya bir musibetten kurtulmasından dolayı abdestli olarak nimetin şükrü için veya musibet ve darlıktan kurtulduğu için niyet getirip 2 rekat şükür namazını kılar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.