Sudan'ın batısında son 12 haftada çatışmalarda 300 kişi öldü
MSF'den yapılan açıklamada, Faşir'deki MSF'nin desteklediği Suudi Hastanesine pazartesi günü saldırı düzenlendiği belirtildi.
Açıklamada, Faşir'de 12 hafta boyunca yaşanan çatışmalar sonucu 300 kişinin öldüğü ve 2 bin 170'den fazla kişinin yaralandığı ifade edildi.
Hastaneye daha fazla yaralının gelmeye devam ettiği aktarılan açıklamada, HDK'nin MSF'ye ait tıbbi malzeme taşıyan kamyonları alıkoymaya devam ettiği ve bunun hayat kurtarma faaliyetlerini riske attığı vurgulandı.
- "Yetersiz beslenen çocukların 3 ila 6 hafta içinde ölme riski var"
Açıklamada, "Zamzam Mülteci Kampı'nda yetersiz beslenen çocuklara yalnızca iki hafta daha yetecek kadar tedavi edici malzeme kaldı. Bugün maalesef tedavi görebilecek çocuk sayısını sınırlamak zorunda kaldık. Tedavi edilmeyen, ciddi derecede yetersiz beslenen çocukların 3 ila 6 hafta içinde ölme riski daha yüksektir." ifadeleri kullanıldı.
Savaşan taraflara tüm insani yardım malzemelerinin ve konvoyların Faşir'e ve Zamzam Mülteci Kampı'na hızlı şekilde ulaşmasını sağlama çağrısında bulunulan açıklamada, yardımların ulaşmasının, halkın sağlığının daha da kötüleşmesini önlemek için hayati önem taşıdığı vurgulandı.
Uluslararası kuruluşların raporlarında, Kuzey Darfur'un bazı bölgelerinde özellikle Zamzam Mülteci Kampı'nda kıtlık koşullarının yaygın olduğu ifade edilmişti.
- Sudan'daki iç savaş
Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 16 aydır devam ediyor.
Nisan 2023 ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletlerde hakimiyetini sürdürürken HDK'nın, batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor.
Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.
BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 18 bin 800'den fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.