Sudan'dan Kenya'nın toplantı çağrısına ret
Sudan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kenya Dışişleri Bakanı Alfred Mutua'nın, IGAD'ın, Sudan krizinin çözümü için kurduğu, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Kenya'dan oluşan "dörtlü komitenin dışişleri bakanlarını bugün toplantıya davet ettiği" belirtildi.
Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Sudan hükümetinin bu toplantının yapılmasını hoş karşılamadığını ve buna karşı çıktığını, Sudan'ın, Kenya'nın (dörtlü komiteye) başkanlığına yönelik itirazına IGAD başkanlığından cevap beklemesi nedeniyle bu toplantının çıktılarıyla ilgilenmediğini bildirdi. Kenya hükümetinin bu meselenin çözümünde gösterdiği acele ve Kenyalı yetkililerin uluslararası girişimleri rehber edindikleri yönündeki açıklamaları, Afrika sorunlarına Afrika çözümleri ilkesine hizmet etmiyor." ifadeleri kullanıldı.
Kenya hükümetinin, dörtlü komite toplantısı davetinde ordu ile "ona isyan eden bir grubu yakışık almayan biçimde bir arada zikretmesi ve Sudan'daki çatışmayı iki general arasındaki bir mücadele olarak basitleştirmesinin kesin bir dille reddedildiği" belirtilen açıklamada, Kenya hükümetinin arabuluculuk dosyasını bu şekilde ele almasının, IGAD'ın temel ilkeleri olan "devletlerin egemenliğine saygı ilkesine aykırı olduğu" savunuldu.
Sudan hükümeti, 12 Haziran’da Cibuti'de düzenlenen IGAD Devlet Başkanları Zirvesi'nde, ülkedeki krizi ele almak için görevlendirilen komiteye Kenya'nın başkanlık etmesini reddetmişti.
Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 13 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada, IGAD'ın, Sudan krizinin çözümü için kurduğu, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Kenya'dan oluşan 4 ülkeli grubun başkanlığını Kenya'nın yapacağını duyurmuş, Sudan'da çatışan generalleri yüz yüze getirerek krizi çözmekte kararlı olduklarını bildirmişti.
Kapsayıcı bir ulusal diyalog sürecini 3 hafta içerisinde başlatacaklarını kaydeden Ruto, insani yardımların ulaştırılması için 2 hafta içinde bir insani koridorun da kurulacağını aktarmıştı.
Sudan'daki kriz için ABD ve Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan müzakereler sonuçsuz kalmış, alınan ateşkes kararları defalarca bozulmuştu.
Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.
HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunun kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.