Sudan'daki kamplarda 1200'den fazla çocuk yetersiz beslenme nedeniyle yaşamını yitirdi
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'daki kamplarda çocukların hayatını kaybetmesine ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Beyaz Nil kentindeki BMMYK ekibi, 15 Mayıs ile 14 Eylül arasındaki dönemde dokuz kampta 5 yaş altı 1200'den fazla mülteci çocuğun, kızamık salgını şüphesi ve yüksek düzeyde yetersiz beslenmenin ölümcül birleşimi nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Aynı dönemde 3 bin 100'den fazla şüpheli vaka da rapor edildi." ifadeleri yer aldı.
Ülkede artan salgın riski ve salgının kontrol altına alınmasına yönelik zorluklar yaşandığı kaydedilen açıklamada, diğer bölgelerde de dang humması ve sıtma salgınlarının yanı sıra 500'den fazla kolera vakasının da bildirildiği aktarıldı.
Sudan'daki çatışmalar ve sağlık tesislerine yönelik saldırıların, sağlık hizmetlerini engellediği belirtildi.
"Sudan'daki sağlık çalışanlarının uluslararası toplumun büyük desteğine ihtiyaçları var"
Açıklamada görüşlerine yer verilen BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "Dünya, kızamık veya yetersiz beslenmeden kaynaklanan bu ölümlerin her birini önleyecek araçlara ve ekonomik güce sahip." ifadesini kullandı.
Yıkıcı çatışmalar ve küresel ilgi eksikliğinin bir sonucu olarak her gün onlarca çocuğun öldüğünün altını çizen Grandi, ölümlerin azalması için yeterli kaynağa, ihtiyaç sahiplerine erişim ve çatışmanın sona ermesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus de Sudan'daki yerel sağlık çalışanlarının, DSÖ ve diğer ortaklarının yardımıyla zor koşullarda ellerinden geleni yaptığını vurguladı.
Ghebreyesus, "Sudan'daki sağlık çalışanlarının daha fazla ölümü ve salgınların yayılmasını önlemeleri için uluslararası toplumun büyük desteğine ihtiyaçları var. Bağışçıları cömert olmaya, savaşan tarafları ise sağlık çalışanlarını korumaya ve ihtiyacı olan herkesin sağlığa erişimini sağlamaya çağırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.