Dolar (USD)
34.22
Euro (EUR)
37.11
Gram Altın
2982.02
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sudan'da teröristler köy bastı! Yüzden fazla kadın ve çocuk Katledildi

Sudan'da paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından bir köye düzenlenen saldırılarda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 180 kişi katledildi.
Sudan'da teröristler köy bastı! Yüzden fazla kadın ve çocuk Katledildi
07 Haziran 2024 12:35:01
Sudan'da paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından bir köye düzenlenen saldırılarda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 180 kişi katledildi.

Haber: Marina Mussa

Sudan Dışişleri Bakanlığı, ülkenin orta kesimlerindeki Cezira eyaletinin Ved en-Nora köyüne yönelik Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) saldırılarında katledilenlerin sayısının 180'e yükseldiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "HDK milislerinin Cezira eyaletinin Ved en-Nora köyünde gerçekleştirdiği menfur katliamda, aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu 180'den fazla silahsız köylünün hayatını kaybettiği" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Ved en-Nora katliamı, uluslararası alanda tanınan terörist grupların suçlarını aşıyor" denilerek, bu durumun "uluslararası toplumun HDK'nin ve onun yabancı paralı askerlerine karşı eylemsizliğinin yansımalarından kaynaklandığı" belirtildi.

'Bir dönüm noktası olmalı'

Açıklamada ayrıca, "Bu, 1994'te Ruanda'daki soykırım katliamlarında izlenen yaklaşıma benziyor. Bu katliamın uluslararası toplumun HDK'ye bakışında bir dönüm noktası olması gerekiyor. Onlar, tüm insanlığa tehdit oluşturan bir terör örgütü olarak görülmeli" değerlendirmesi yapıldı.

Sudan'daki iç savaş

Ömer el Beşir'in 30 yıl süren iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından, sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ordunun ve HDK'nin ortak darbesiyle başlayan güç mücadelesi, 1 yıldan fazla bir süredir devam ediyor.

Nisan 2023'ten itibaren Sudan'ın birçok eyaletinde devam eden savaşta, ordu kuzey ve doğudaki eyaletlerde üstünlüğünü korurken, HDK'nin batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu gözlemleniyor.

Savaşın sona erdirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.

BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucunda 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,7 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme