Sudan'da iktidar ortağı da OHAL'i reddetti
ÖDBG'den yapılan yazılı açıklamada, Burhan'ın aldığı kararlar "Açık bir darbe" olarak nitelendirildi.
Açıklamada, Başbakan Abdullah Hamduk'un ve Egemenlik Konseyi'nin sivil üyelerinin gözaltına alınması ve Anayasal Bildirinin bazı maddelerinin iptal edilmesinin ülkeyi Askeri Geçiş Konseyi'nin sivillerle anlaşmadan önceki aşamaya geri götürdüğü belirtildi.
Burhan'ın bu açıklamasıyla halkın iradesini karşısına aldığı belirtilen açıklamada, "Burhan, kendisini tarihin çöplüğüne atacak ölümcül bir hataya düştü." ifadesine yer verildi.
"Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri olarak darbeyi tümden reddediyor, kararlı halk kitlelerini devrimlerini korumaya ve alınan kararları barışçıl bir şekilde protesto etmeye çağırıyoruz." denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Diğer ülkelerdeki tüm Sudanlıları bulundukları yerlerdeki parlamentolara ve dışişleri bakanlıklarına gitmeye, gösteri yapmaya, olayları reddetmeye çağırıyoruz. Etiyopya Başbakanı'nı, Güney Sudan Cumhurbaşkanı'nı, Afrika Birliği'ni, Arap Birliği'ni ve uluslararası toplumu, bu 'darbe'yi açıkça reddetmeye ve tanımamaya davet ediyoruz."
Açıklamada, alıkonulan tüm yetkililerin serbest bırakılması ve geçici iktidardaki tüm askeri üyelerin istifa ederek iktidarı, halkın uğruna şehit verdiği sivil hükümete devretmesi istendi.
ÖDBG, talepleri tam olarak yerine getirilene kadar tüm devlet kurumlarında ve ülke genelinde kapsamlı bir sivil itaatsizlik durumu ilan etti.
Sudan'da darbe girişimi
Sudan'da 25 Ekim'de sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçi alıkonuldu.
Sudan Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk'un darbeyi reddettiği için alıkonarak bilinmeyen bir yere nakledildiğini duyurdu.
Ülkenin birçok yerinde elektrik ve internet hatları kesilirken, askeri güçlerin, başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayıda çalışanı gözaltına aldığı bildirildi.
Darbe girişiminin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti, halka sokağa inme çağrısı yaptı.
Çağrının ardından başkent Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başladı.
Sudan'daki siyasi kriz
Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018'deki "halk devrimine" sahip çıkılması ve sivil yönetime geçiş talebiyle yaklaşık 2 haftadır birçok kentte "devrimi" ve mevcut sivil hükümeti destekleyenler gösteriler düzenliyordu.
Birlik, daha önce eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren kitlesel halk protestolarına öncülük etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.