Sudan'da 'motosiklet taksi' rüzgarı
Projenin fikir sahibi ve şirketin Genel Müdürü Husam İbrahim Ebulfatih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede ilk kez hayata geçirilen "Scooter" uygulamasının daha çok gençleri hedeflediğini söyledi.
Ebulfatih, trafik sıkışıklığı ve ulaşım maliyetlerinin artması sonrası böyle bir fikrin ortaya çıktığını belirterek, "Projeyle motosiklet kullanımıyla ilgili ön yargıları da kırmayı amaçladık." dedi.
Uygulamayı en çok öğrenciler tercih ediyor
Çalışmayı ülke geneline yaymak istediklerini anlatan Ebulfetih, "Birkaç motorla başladık. Şimdi onlarca çalışanımız var. 'Daha ucuz ve hızlı' sloganıyla 2020 Kasım ayı sonlarında başladığımız projede şu ana kadar 8 binden fazla yolcu taşıdık. Proje gençlere de istihdam imkanı sunuyor." diye konuştu.
Yakın zamanda aralarına 2 kadın sürücünün de katıldığını aktaran Ebulfetih, 4 yolcudan birini kadınların oluşturduğunu, uygulamadan en fazla öğrencilerin yararlandığını kaydetti.
Taşımacılık ve Ulaştırma Sendikası Genel Sekreteri Yusuf Cemma, Scooter uygulamasının ülkedeki trafik sorununu çözmede önemli bir etkisi olmayacağına inandığını söyledi.
Cemma, "Motosiklet taksi ya da otomobillerin sunduğu taksi hizmeti uygulamaları, halkın geneline değil de belirli bir kesime hitap ediyor." dedi.
Ekonomi yazarı Abdulvahhab Cuma ise derin bir kriz olarak nitelendirdiği ulaşım sorununun yaşandığı Sudan'da, motosiklet taksi ve benzeri uygulamaların ulaşım sektörüne olumlu katkı sağladığı değerlendirmesinde bulundu.
10 milyonu aşkın nüfuslu Hartum'da trafikte hızlı ve ekonomik çözüm vadediyor
Akıllı telefonlara yüklenen uygulamalar ve cep telefonu ile çağrılan motosiklet taksiler, yaklaşık 10 milyon nüfuslu başkent Hartum'da mesafe sınırı olmadan hizmet veriyor.
Motosiklet taksiler, artan araç sayısı, yolların darlığı ve elektrik kesintileri nedeniyle trafik ışıklarının çalışmaması gibi nedenlerle yoğunlaşan Hartum trafiğinde, özellikle genç kesime daha hızlı ve cazip yolculuk vadediyor.
Son bir yılda benzinin fiyatının 20 kat arttığı Sudan'da Ekim 2020'de ulaşım hizmetlerine de zam yapılmıştı. Toplu ulaşım sisteminin henüz yeterince gelişmediği ülkede, başkentteki caddelerde uzun otobüs ve dolmuş kuyrukları oluşuyor.
Toplu ulaşım araçlarının çok kalabalık olması, son zamlarla taksilerin çok daha maliyetli hale gelmesi ve trafik çilesi, ülkede motosiklet taksi uygulamasının yaygınlaşmasına zemin hazırlıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.