Sudan'da HDK'nin Cezira eyaletine saldırılarında ölenlerin sayısı 124'e yükseldi
Sudanlı Doktorlar Ağı Örgütünden yapılan açıklamada, HDK'nin dün Cezira eyaletinin doğusunda bazı köylere saldırdığı hatırlatıldı.
"Katliam" olarak nitelendirilen bu saldırılar sonucunda 124 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada, saldırıların saatler sürdüğü, onlarca kişinin yaralandığı ve yüzlerce kişinin de yerinden edildiği belirtildi.
Saldırıların kınadığı açıklamada, zor ve trajik şartlarda yaklaşık bir yıldır bölgede kalmayı tercih eden savunmasız insanlara yönelik bu saldırıların mantıklı olmadığı vurgulandı.
- "Müsamaha gösterilmeyecek"
Cezira'daki Hasahisa Şehri Direniş Komiteleri dün, HDK'nin Cezira'daki bazı köylere saldırdığını ve bu saldırılar sonucunda 50 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, dün X platformundaki paylaşımında, "Al Dagalu terörist milisleri (HDK) masum vatandaşların kanını dökmeye devam ettikçe Sudan halkının onlara direnme kararlılığı daha da artıyor." ifadelerini kullanmıştı.
Burhan, "Uluslararası insancıl hukuk ihlalleri ve insanlığa karşı işlenen suçlar cezasız kalmayacak ve bu terörist milislere müsamaha gösterilmeyecek." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Sudan Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, Cezira'nın doğusundaki köy ve kasabaların, HDK Komutanlarından Ebu Akile Keykel'in orduya katılmasından dolayı HDK "milislerinin" intikam saldırılarına maruz kaldığı ifade edilmişti.
Bakanlık açıklamasında, "HDK'nin bu intikam saldırıları ile insanları ırk ve etnik aidiyete göre hedef aldığı ve bunun soykırım ve etnik temizlik anlamına geldiği" kaydedilmişti.
HDK'nin üst düzey isimlerinden ve HDK'nin Cezira eyaleti Komutanı Ebu Akile Keykel'in, 20 Ekim'de, HDK'den çekilerek orduya katıldığı belirtilmişti.
- Sudan'daki iç savaş
Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesi 18 aydan fazla süredir sürüyor.
Savaşın bitirilmesi için başlatılan tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kalmıştı.
Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 11 milyondan fazla kişi ise yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.