Sudan, krizin çözümü için en iyi arabulucunun Güney Sudan olacağına inanıyor
Sudan Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Konsey Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile görüştü.
Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da gerçekleşen görüşmede Burhan'a, Dışişleri Bakan Vekili Sadık ve İstihbarat Teşkilatı Başkanı Ahmed İbrahim Mufaddal eşlik etti.
Sadık, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Burhan ile Mayardit arasındaki görüşmede başta Güney Sudan olmak üzere bölge ülkelerinin Sudan'daki krize çözüm bulmak için süren çabalarının ele alındığını söyledi.
Sadık, liderlerin, Abdülaziz el-Hılu liderliğindeki isyancı grup Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey'in (SPLM-N) Sudan hükümetine ve halkına karşı tekrarlanan saldırılarını da ele aldıklarını kaydetti.
Sadık, "Ortak kaderimiz ve ebedi ve tarihi ilişkilerimiz ışığında Sudan'daki krize çözüm bulmak için Güney Sudan'ın arabuluculuk yapmak için en uygun ülke olduğuna inanıyoruz." dedi.
Güney Sudan Dışişleri Bakanı Deng Dau ise Hartum ile Cuba arasındaki bu ziyaretin önemine dikkati çekerek şunları söyledi:
"Ziyaret, Güney Sudan liderliğinin Sudan'daki durumla ilgili gelişmeler ve Sudan krizine olası çözümler hakkında bilgilendirmesi için önemli bir fırsat teşkil ediyor. İki ülke arasında uzun ortak sınır var. Bu sınırları korumak ve onları iki ülke halklarının yararını sağlayan kapılar haline getirmek koordinasyon ve işbirliği gerektiriyor."
Sudan'daki çatışmalar
Sudan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan beri şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Başkent Hartum'da ve ülkenin batısındaki bazı şehirlerde süren çatışmalar nedeniyle 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 4,3 milyondan fazla insan yerinden edildi.
Güney Sudan, 2011'de Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.