Sudan, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin barış girişimini memnuniyetle karşıladı
Sudan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakan Vekili Ali es-Sadık ve Uganda Dışişleri Bakanı Abubaker Jeje Odongo'nun, Bakü'deki Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantısı'nda bir araya geldiği aktarıldı.
Sadık, görüşmede, Sudan'ın, hükümetle istişare etmek şartıyla, ülkedeki krize çözüm bulmayı amaçlayan Afrika girişimlerini memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Hükümetin, IGAD'ın Sudan krizini ele almak için görevlendirdiği 4'lü komiteye Kenya'nın başkanlık etmesine itirazını yineleyen Sadık, Kenya'nın uluslararası girişimleri rehber edindiğini ve bunun, "Afrika sorunlarına Afrika çözümleri" ilkesine hizmet etmediğini söyledi.
Uganda Dışişleri Bakanı Odongo ise Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin, Sudan krizi için "Afrika içinde çözüm çabalarına" verdiği desteğe işaret ederek, Sudan liderliğine danışmadan herhangi bir gündem dayatılmaması gerektiğini vurguladığını kaydetti.
Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 13 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada, IGAD'ın, Sudan krizinin çözümü için kurduğu, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Kenya'dan oluşan 4 ülkeli grubun başkanlığını Kenya'nın yapacağını duyurmuş, Sudan'da çatışan generalleri yüz yüze getirerek krizi çözmekte kararlı olduklarını bildirmişti.
Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.
HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlerin son rakamlarına göre, çatışmalarda 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve on binlerce kişi yaralandı, ayrıca ülke içinde ve dışında 2,5 milyondan fazla kişi yerinden edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.