Sudan-Güney Sudan sınırındaki tartışmalı Abyei bölgesinde yaşanan çatışmada 32 kişi yaşamını yitirdi
Güney Sudan Eye Radio haber sitesinin Abyei Bölgesi Enformasyon Bakanı Bolis Kuoch'tan edindiği bilgiye göre, kimliği belirsiz silahlı kişilerin Abyei'nin güneyindeki iki köye saldırması sonucu barış gücünde görev yapan Ganalı bir askerin de aralarında bulunduğu 32 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişi yaralandı.
Bakan Kuoch, çatışmaların durduğunu ve durumun sakinleştiğini ifade etti.
Çatışmanın bastırılmasına yardımcı olmak için BM Abyei İçin Geçici Güvenlik Gücünün (UNISFA) bir parçası olarak Aleel ve Rum Ameer ilçelerine askeri güç gönderildi.
- Abyei'de 2005'ten beri ihtilaf sürüyor
Sudan ve Güney Sudan arasında 2005'te imzalanan barış anlaşmasıyla, petrol zengini Abyei'nin nihai statüsünün müzakerelerle belirlenmesi ve referandum kararı alınsa da şu ana kadar uygulanamadı.
Güney Sudan, 2011'deki referandumun ardından bağımsızlığını kazanmıştı.
Güney Sudan'ın mart ayında tartışmalı bölgeye askerlerini konuşlandırmasından bu yana gerginlik artmıştı.
BM Güvenlik Konseyi, geçen hafta oybirliğiyle UNISFA'nın görev süresinin 15 Kasım 2024'e kadar uzatılmasına karar vermişti.
BM Genel Sekreteri Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Hanna Serwaa Tetteh, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında "eşi görülmemiş" 7 aylık savaşın Güney Sudan ve Abyei bölgesine yaklaştığı konusunda uyarmıştı.
Sudan'daki iç savaşta taraflar, başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin batı ve güneybatısındaki 9 eyalette ağır silahlarla çatışmayı sürdürüyor.
Sudan hükümetinin uluslararası topluma "terörist grup" olarak kabul etmesi çağrısında bulunduğu HDK, 15 Nisan'da patlak veren iç savaş öncesinde sisteme entegrasyonu henüz tamamlanmamış askeri bir güçtü.
Çatışmalarda, 10 bini aşkın sivil hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.