Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan, BM Özel Temsilcisi Lamamra ile görüştü
Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Sudan'ın doğusundaki Port Sudan şehrinde yapılan görüşmede, ülkedeki savaş durumu ele alındı.
Burhan, görüşmede, Lamamra'ya, "orduyla 2023 nisan ortasından beri çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) milislerinin devlete, kurumlarına, altyapısına ve vatandaşlara ve mülklerine karşı gerçekleştirdiği ihlaller ve zulümler" hakkında bilgi verdi.
Burhan ayrıca, "hükümetin demokratik dönüşüm ve genel seçimlerle sonuçlanacak geçiş dönemine olan bağlılığını" vurguladı.
BM Temsilcisi Lamamra ise "barış ve istikrarın sağlanması, Sudan'daki savaşın sona erdirilmesi ve Sudanlıların ortak çabalarıyla hayatın normale döndürülmesi olasılığı konusundaki iyimserliğini" dile getirdi.
Sudan'daki yetkililer, sivil ve siyasi gruplarla da görüşen Lamamra, ülkede yaptığı bu toplantıların, Sudan'daki gerçek durumu, barışçıl bir çözüm için sunulan girişimlere ilişkin resmi Sudanlı bakış açısı ve arzu edilen sonuca yol açacak barış süreci gibi konularını daha iyi anlamasını sağladığını ifade etti.
Lamamra, BM'nin bu bağlamdaki olumlu rolünü netleştirmek için tüm taraflarla çok çalışacağının altını çizdi.
Eski BM Temsilcisi Perthes istifa etmişti
Sudan'a geçiş sürecinde destek amacıyla 2020'de kurulan Sudan'daki Geçiş Entegre Yardım Misyonunun (UNITAMS) başkanlığı ve BM Sudan Özel Temsilciliği görevine Almanyalı Volker Perthes getirilmişti.
Sudan, 8 Haziran 2023 itibariyle Perthes'i "istenmeyen kişi" ilan etmiş ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten, Perthes'e alternatif bir aday göstermesini istemişti.
"Yanlış bilgilendirmeler yaptığı" ileri sürülen Perthes, 13 Eylül 2023'te istifa etmişti.
BM Genel Sekreteri Guterres, 17 Kasım 2023'te, eski Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra'yı Sudan Özel Temsilcisi olarak görevlendirmişti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1 Aralık 2023'te, UNITAMS'ın görevini sonlandırmıştı.
Sudan'daki iç savaş
Sudan, 2023'ün nisan ortasından bu yana, Burhan komutasındaki ordu ile HDK arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.
HDK ve ordu, Aralık 2018'deki halk ayaklanması sonrasında yönetimi ele geçirip yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümette yer almış, 2021'de ise sivil hükümete karşı birlikte darbe düzenlemişti.
Ordu ve HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından nisan ortasında kanlı iç savaş patlak vermişti.
BM'ye göre çatışmalarda 12 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 7,4 milyon kişi de ülke içinde veya yurt dışına kaçarak güvenlik arayışıyla yerinden edildi.
Suudi Arabistan ve ABD ve Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) çözüm girişimleri sonuçsuz kaldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.