Dolar (USD)
34.64
Euro (EUR)
36.34
Gram Altın
2926.83
BIST 100
9636.12
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Su toplaması nasıl geçer?

Su toplaması neden olur? Su toplaması nasıl geçer? Su toplaması belirtileri nelerdir? Sürtünmeye maruz kalan bölgelerden oluşan su toplaması genellikle yeni ayakkabı giyince ayakta görülür. İşte su toplamasını ağrısız sızısız geçiren yöntem...
Su toplaması nasıl geçer?
04 May 2020 18:45:00
Su toplaması neden olur? Su toplaması nasıl geçer? Su toplaması belirtileri nelerdir? Sürtünmeye maruz kalan bölgelerden oluşan su toplaması genellikle yeni ayakkabı giyince ayakta görülür. İşte su toplamasını ağrısız sızısız geçiren yöntem...

Su toplaması neden olur? Su toplaması nasıl geçer? Su toplaması belirtileri nelerdir? Sürtünmeye maruz kalan bölgelerden oluşan su toplaması genellikle yeni ayakkabı giyince ayakta görülür. İşte su toplamasını ağrısız sızısız geçiren yöntem...

Deride meydana gelen su toplanması değişik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İlgili alandaki sıvı birikimi vücudun kendisinin ürettiği fizyolojik sıvıdır. Deri, alt ve üst deri olmak üzere iki kısımdan oluşur, üstteki deri ölü hücrelerden oluşmakta olup kan damarı ve sinir bulundurmaz. Alt deride ise tersidir. İki tabaka arasında herhangi bir nedenle sıvı birikimine halk dilinde olan "su toplaması" adı verilir. Su toplanmasının küçüklerine "vezikül" büyüklerine ise "bül" adı verilir.

Doğrudan su toplaması olarak bakıldığında olaya, hücrelerin içinde mevcut olan sıvının belli sebeple dışarı sızmasıdır. Eğer bu sıvı belli bir sürenin üzerinde orada kalırsa da ikincil olarak, olaya iltihabi hücrelerin karışmasıyla o kısım bulanıklaşıp iltihaplanabilir.

Gerilime bağlı olarak ağrının yapacağı his kişide sosyal olarak rahatsızlık ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla eğer büyük bir içi dolu kabarcıklar varsa mutlaka içeriğini boşaltmak gerekir. Pratik olarak evde yapılabilecek steril bir iğne ucuyla öncesinde bölgeyi iyot solisyonuyla temizlemek ondan sonra iğneyle kabarcığın tavanı bozmadan ortadan kaldırmadan sıvıyı çekmektir. Hem ağrıyı hafifletecektir hemde o bölgenin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır

Güneş yanıklarında olay çok ciddi boyuta ulaşabilir. Çünkü birinci derece içi su dolu kabarcıklarla kızarıklıklar ortaya çıktıysa, burada bazen oran çok büyükse vücut alanını göz önünde bulundurarak hastahaneye gitmek gerekebilir. İçsel bir takım koşullarda elektrolit dengeside bozulacaktır. Ve kişinin belkide serum takılarak sıvı ihtiyacını giderecektir. Ateş dengesinin düzenlenmesi vücut ısısının hararetin dengede olması hem yanıklarda hemde güneş yanıklarında ikinci ve üçüncü derece yanıklarda önem kazanabilir.

Dikkate alınmadığı zaman enfeksiyon kapma riski oluşturan su toplaması rahatsızlığı geçene kadar ayakta durmamaya özen göstermelisiniz. Ayaklarda su toplaması istirahat edildiği taktirde daha hızlı iyileşecektir. Ayaklarınızda su toplamasına ayakkabınız neden olduysa, aynı ayakkabıyı giymemeli veya sorunu çözmelisiniz. Ayaklarınızdaki su kabarcıkları geçmediyse içindeki sıvıyı temiz bir ortamda boşaltabilirsiniz. Su toplaması görülen ayaklarınız iyileşene kadar çorap giymemelisiniz.

Ciltte su toplanan yeri patlatmak doğru mudur?

Ciltte su toplanan yeri gelişi güzel patlatmak doğru değildir. Ama çok dikkatli bir şekilde su toplanan yeri steril olarak patlatılırsa faydası olabilir. Tabiki burada birinci olay enfeksiyon koşullarını ortaya çıkarmamak, ikincisi ağrıyı ortadan gidermek, üçüncüsü ise iyileşme sürecini hızlandırmaktır. Tabiki su toplama sebebinin iyi bilinmesi gerekir. Güneşe bağlı yanıktaki su toplamasıyla bir virüs hastalığında, dudak uçuğunda olan su toplanması aynı şekilde gerçekleşmez. Çünkü virüs ile ilgili olanda içinde ki su dolu kabarcıkta bulaşma olacağından doğal olarak birer partiküller yani parçacıklar vardır. Bu nedenle burada bulaşma yolu çok açık oluyor. Dolayısıyla gelişi güzel müdahale etmemek yada bilinçli olarak ne olduğunu bilerek müdahale etmek doğrudur. Travmaya bağlı içi su dolu kabarcıkların çok steril koşullarda içindeki suyu alarak boşaltmak faydalıdır. Ama kabarcığın tavanını koruyarak yanık içinde bu geçerli patlatmak doğrudur. Çünkü tavan kısmındaki deri parçası doğal bir koruyucu tabaka oluşturuyor.

Su Toplaması Nasıl Geçer?

1. Hava almasını sağlayın

Su toplamasının zamanla kötüleşmesini istemiyorsanız (ki istemeyeceğinizi düşünüyoruz) şu küçük tavsiyeye uymalısınız: Hava almasını sağlayın.

Su toplayan bölgenin hava alması, bölgenin anında rahatlamasını sağlamak için pratik bir çözümdür. Su toplaması için bu altın kuralı uygulamak, acı veren yaranın zamanla iyileşmesine yardımcı olur.

Yara, havaya ne kadar maruz kalırsa iyileşme süresi o kadar hızlı olur. İhtiyaç duyarsanız yara bandı yapıştırabilirsiniz. Ancak bandı çok sıkı yapıştırmadığınızdan emin olun. Bandın orta kısmını hafif açık bırakın ki hava alabilsin.

2. Merhem sürün

Doğru okudunuz. Merhem sürmek büyük bir fark yaratabilir ve yaranın yayılmasını büyük ölçüde önleyebilir. Merhemler, yaranın süresini kısaltır ve olumsuz sonuçların çoğunu ortadan kaldırır – tabii eğer doğru tedaviyi seçerseniz.

Yaranın üzerini temizledikten sonra antibakteriyel bir merhem sürebilirsiniz. Aynı zamanda ferahlatıcı bir his vereceği için jel kremleri kullanabilisiniz.

3. Yarayı her zaman kurutun

Aşırı acı ve basınca neden olan yarayı tedavi etmenin tek yolu (eğer sıvı ile doluysa) patlatmaktır. Patlatırken herhangi bir enfeksiyonun oluşmasını önlemek için şunları yapmalısınız:

Yararayı su ve antiseptik sabun ile temizleyin.

Alkolle sterilize edilmiş bir dikiş iğnesi kullanarak yarayı kenarları boyunca nazikçe patlatın ve tüm sıvıyı boşaltın.

Derinin üst katmanını koparmayın; çünkü bu, enfeksiyona karşı sizi koruyabilir.

Bölgeyi kuru tutmayı unutmayın.

4. Su toplamasını gidermek için Aloe Vera

Sayısız yararı olan aloe vera bitkisi yine karşımıza çıkıyor. Su toplaması, genellikle yağmur, güneş gibi dış etmenler ya da bazı ayakkabılar ve ekipmanlar gibi malzemelerle uğraşan sporcular için sıkıntı olabilir. İşte sizin için çözüm:

Bir aloe vera bitkisinin yaprağını uzunlamasına kesin ve içini açın.

Aleo vera bitkisinin jelini etkilenen bölgeye sürün.

Değişikliği anında fark edeceksiniz.

5. Mısır unu
Mısır unu, sayısız ürünün yapımında kullanılan ana malzeme olduğu için pek çok Latin Amerika ülkesinde bilinen bir üründür. Alışılmadık; ama etkili bir tedavi olarak, su toplamasını gidermek ve iyileştirmek için mısır unu kullanabilirsiniz. Bu tarif, rahatsız eden yaraları tedavi etmenize yardımcı olacaktır.

Malzemeler

1 yemek kaşığı mısır unu (10 gr)

1 çorba kaşığı bal (25 g)

Nasıl yapılır?

Macun kıvamı elde edene kadar mısır ununu ve balı karıştırın.

Yaranın üzerine uygulayın.

Olası bir enfeksiyonu önlemenize yardımcı olacaktır.

Son olarak, şikayetiniz bu tedavilerden sonra da devam ederse, derinizdeki zararı değerlendirebilecek ve iyileşmesine yardımcı olacak bir tedavi yöntemi önerebilecek bir doktora başvurmak en iyisidir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin