Stratcom Afet İletişim Forumu'nda afet haberciliğinde hızın önemi ve kriz iletişimi ele alındı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen Stratcom Afet İletişim Forumu'nun ikinci gününde, "Saha Yayıncılığı: Afet Haberciliğinde Hızın Önemi" ve "Yas Evresi Bağlamında Afetlerde Kriz İletişimi" konuşmaları yapıldı.
Feature Story News Berlin Temsilcisi Trent Murray, "Saha Yayıncılığı: Afet Haberciliğinde Hızın Önemi" başlıklı konuşmasında deprem bölgesinde bazı uluslararası haber ekiplerinin saygısız davrandıklarını ve arama kurtarma ekipleri çalışmalarını yürütürken enkazlara izinsiz tırmandıklarını gördüğünü belirtti.
Arama kurtarma çalışmaları sırasında ekiplerin işine engel olmadan gazetecilik yapmanın önemine vurgu yapan Murray, "Afetle karşı karşıya kalan insanlara ne olduğunu sormak çok önemli ve internette dolaşan bilgilere aldanmamak gerek." ifadelerini kullandı.
Murray, bilgi kirliliğine izin verilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.
6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin boyutuna da değinen Murray, "Özetlemek gerekirse bu, bir ülkenin tahayyül edebileceği en kötü felaket." değerlendirmesini yaptı.
Murray, felaket anında önemli bir insanlık mücadelesinin ortaya koyulduğuna işaret ederek bölgedeyken gazetecilik adına elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını, o sırada oldukça duygusal anların yaşandığını aktardı.
'Türkiye'nin düşmanları depremde bilgiyi silah olarak kullandı'
Malezya Kriz Yönetimi Merkezi Kurucusu Nordin Abdullah da "Yas Evresi Bağlamında Afetlerde Kriz İletişimi" başlıklı konuşmasında inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme aşamalarından oluşan yas döngüsünü anlattı.
Kriz iletişim ekiplerinin afet bölgelerinde çalışmaya hazır olması gerektiğini vurgulayan Abdullah, hazırlığın saat veya günlerle değil dakikalarla ölçülmesi gerektiğini dile getirdi.
Öte yandan mağdurları ve ilk müdahale ekiplerini bilgilendirmek için yas döngüsünün nasıl kullanılacağına da değinen Abdullah, "Türkiye'nin düşmanları depremde bilgiyi silah olarak kullandı. Bugün halen onu silah olarak kullanıyorlar. Yani biz bu soruyu sormazsak onlar bu soruyu sorar ve gerçekten güzel bir cevap alır." ifadelerini kullandı.
Abdullah, bir felaket sırasında kriz iletişimi perspektifinden yönetilmesi gereken en kritik tehdidin "yanlış bilgilendirme" olduğunu belirterek "Kasıtlı ve kötü niyetli manipülasyon, medya veya iletişim yasal çerçevesinin ötesinde bir suç olarak görülmelidir." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.