Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Stone age nedir? Hangi dönem yapıldı?

Türkçe manası ''''Taş devri'''' anlamına gelen ''''stone age'''' hala sırrı çözülememiş günümüze kadar ulaşan ender tarihi yapılardan biridir. Hakkında türlü hikayeler söylenen stonehenge ile ilgili yaptığımız araştırma çok ilginizi çekecek. Stone age nedir? Nerede yapıldı? Kimler yaptı? Ne amaçlı yapıldı? Hepsi haberimizde.
Stone age nedir? Hangi dönem yapıldı?
12 Kasım 2018 09:30:00
Türkçe manası ''''Taş devri'''' anlamına gelen ''''stone age'''' hala sırrı çözülememiş günümüze kadar ulaşan ender tarihi yapılardan biridir. Hakkında türlü hikayeler söylenen stonehenge ile ilgili yaptığımız araştırma çok ilginizi çekecek. Stone age nedir? Nerede yapıldı? Kimler yaptı? Ne amaçlı yapıldı? Hepsi haberimizde.

Türkçe manası ''Taş devri'' anlamına gelen ''stone age'' hala sırrı çözülememiş günümüze kadar ulaşan ender tarihi yapılardan biridir. Hakkında türlü hikayeler söylenen stonehenge ile ilgili yaptığımız araştırma çok ilginizi çekecek. Stonehenge nedir? Nerede yapıldı? Kimler yaptı? Ne amaçlı yapıldı? Hepsi haberimizde.

Sırrı bir türlü çözülemeyen ve bilim insanlarının gerçekçi cevaplar veremediği Stonehenge, bu tür yapılar içerisinde en önemlilerden bir tanesidir. Bunca yıldır yapılmakta olan incelemeler ve araştırmalara rağmen sırrı bir türlü çözülemeyen Stonehenge, İngiltere sınırları içerisinde yer alan bir yapıdır. Öyle ki, bu yapının hakkında birçok soru işaretleri bulunur. Yapının daha ne zaman tam olarak yapıldığı dahi saptanamamakta’dır. Bu esrarengiz yapının bir Antik Çağ eseri olduğu geniş kesimlerce kabul görse de, bu yapının Antik Çağın öncesinde yapıldığını söyleyen araştırmacılar da azımsanamayacak kadar fazladır. Aynı zamanda Stonehenge, üzerinde araştırma yapılırken komplo teorisi üretmek için de oldukça müsait bir konu olma özelliğindedir.

İngiltere sınırları içerisinde bulunan ve de hakkında birçok soru işareti barındıran bu yapıyı daha yakından tanımak gerekirse, öncelikle bu yapının bilgeliğin sembolü olarak karşımıza çıkmasıdır. Tanım olarak bakıldığında ise; Stonehenge dik bir şekilde duran ve yukarıdan bakıldığı zaman bir daire oluşturan taş topluluğudur. Bu tanım bakıldığı zaman ilk anda oldukça sade ve de normal olarak görülebilmektedir. Fakat Stonehenge için böyle bir durum söz konusu değildir.

Stonehengeyi inceleyen araştırmacılar bu yapı hakkında aklın sınırlarını zorlayan bir konu olduğunu düşünmektedirler. Zaten sırrının çözülememesi de bu nedenledir. Bu yapı hakkında değişik görüşler bulunmaktadır.

Bunlardan biri, bu yapının bir tapınak olduğu yönündedir. İnşasında kullanılan ve çok ilginç bir yapıda olan taşların astronomik gözlemlerde kullanılan bir bölgeyi temsil ettiği söylenmektedir. Bunun yanı sıra bu sıra dışı taşların hem tapınak gem de gökyüzü gözlemleriyle alakalı olduğu da bazı araştırmacılar tarafından söylenmektedir. Bu durum da, günümüzde çözülmek için daha çok yola ihtiyacı olan astronomi biliminin bu dönemde ne derecede bilindiğini merak ettirmektedir. Stonehengeyi bu denli önemli ve gizemli kılan inşasında kullanılmış taşlardır.

Bu taşların insan aklını zorlayan ağırlıktadır ve bu kadar ağır olan taşlar mükemmel bir matematiksel bilgiyle, muazzam derecede yerleştirilmiştir. Akıl almaz bir düzenle yerleştirilen bu ağır taşlar, soru işaretlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Yapıda birbirine paralel olan iki taşın üzerine oldukça ağır olan taşlar yerleştirilmiştir. Burada gereken kuvvet ise, aklın sınırlarını zorlar niteliktedir. Nitekim, günümüzde araştırma yapan bilim adamları her türlü komplo teorilerini uygulamaktadır. Yüzlerce hatta bazen binlerce insan ile yapılan komplo teorileri dahi bu muazzam bir güç gerektiren taşların kaldırılarak nasıl taşların üzerine konulduğunun cevabını verememektedir. Taşların nasıl kaldırıldığının dışında, taşların bu bölgeye kilometrelerce uzak taş ocaklarından nasıl getirildiği de çözülemeyen bir diğer durumdur.

Stonehenge, kabul olan görüşe göre antik çağda yapılmış olan bir yapıdır. Tarihsel süreç içerisinde bilim insanlarının açıklamalarına göre insanlık tarihi ilkellikten modernliğe geçmiştir. Fakat incelendiği zaman ağırlıkları insanlar için gerçekten şaşırtıcı düzeylerde olan bu taşlar, hem taşınması hem de kaldırılması bakımından oldukça büyük bir teknoloji istemektedir. O zamanın koşulları göz önüne alındığı zaman ise, arkeologların söylemlerine göre bu dönemde sadece taşlardan yapılan basit kesici ve kırıcı aletler kullanılmıştır. Bu durum da, bu yapının gizemini daha da artıran bir durumdur. Aynı zamanda bu esrarengiz yapı her sene on binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Stonehenge'in esrarı çözülüyor

Arkeologlar çok farklı cihazlarla zeminin üç metre derinliğini taradı. İlk veriler anıtın tek bir yapı olmadığını ve çevresinde 17 tapınak daha bulunduğunu gösteriyor.

İngiltere'nin Wiltshere kentinde bulunan ve geçmişi milattan önce 8000 yılına kadar dayanan Stonehenge taş çemberinin tam olarak ne amaçla kullanıldığı hâlâ bilinmiyor.

Elde edilen kapsamlı verilere dayanılarak Stonehenge anıtının zaman içinde nasıl değiştiğinin ortaya çıkarılması bekleniyor.

Araştırmanın ortaya çıkardığı sürprizlerden biri, Durrington Walls'da bulunan ve 1,5 km. genişliğindeki "süper anıt"ın bir parçasını oluşturan 60 kadar dev taş veya sütunun izlerinin keşfi oldu.

17 dini anıt daha gizli

Araştırma ekibinin 12 kilometre kareyi kapsayan üç boyutlu haritası, durumun böyle olmadığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar tüm alanı yüzeyin farklı derinliklerinde tarayabilmek için altı değişik teknik kullandı. Kullanılan cihazlar arasında mıknatıs ölçer, yer radarı ve üç boyutlu lazer tarayıcı gibi gereçler vardı.

Leicester Üniversitesi araştırmacılarından Nishad Karim de, 16. yüzyıla ait Tudor mezarlarını yeniden oluştururken benzer bir yöntem kullanmıştı.

Karim, BBC'ye yaptığı açıklamada "Yeraltı Görüntüleme Cihazı ve diğer teknikler kullanılarak, toprağın derinlikleri açıkça görülebildi ve binlerce yıl önceki uygarlıkların neye benzediği keşfedildi." dedi.

Bölgedeki sayısız tümsekten birinin altında 33 metre uzunluğunda ve 6000 yıllık bir ahşap bina olduğu saptandı. Bu binanın geleneksel gömme törenlerinde ve büyük olasılıkla ölülerin kemiklerinin etten ayrılması gibi geleneklerin yerine getirilmesinde kullanıldığına inanılıyor.

Araştırma ekibindeki bir diğer kurum olan Ludwig Boltzmann Enstitüsü müdürü Prof. Wolfgang Neubauer, "Yapıda üç sıra çatı taşıyıcı direk var. 300 metrekarelik bir alana yayılmış ve hafif ikizkenar yamuk şeklinde. Bu ilginç bir nokta, zira, Avrupa kıtasında da, o dönemden 100-200 yıl önce, dev taşlarla ilişkili benzer ikizkenar yamuk yapı örnekleri görüyoruz." dedi.

Stonehenge civarındaki tümseklerde, anıtla hemen hemen aynı yaşlarda 17 dini anıt ve yapı bulunduğu belirlendi.

Bütün bu ilk bulgular, araştırmacıların verileri daha derin incelemeleri ardından zamanla açığa çıkarılacak olan bölgenin karmaşık tarihine ve değişimine işaret ediyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin