Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2834.52
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

STK'lardan barışa destek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı Süreci'ni kastederek sivil toplum kuruluşları için 'Son süreçte hiçbir işe yaramadılar' ifadesini kullandı. Başbakanın sözlerini değerlendiren STK'lar, Başbakan'a ve sürece destek verdiklerini söyledi.
STK'lardan barışa destek
02 Mart 2013 07:01:00
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İmralı Süreci'ni kastederek sivil toplum kuruluşları için 'Son süreçte hiçbir işe yaramadılar' ifadesini kullandı. Başbakanın sözlerini değerlendiren STK'lar, Başbakan'a ve sürece destek verdiklerini söyledi.

MAAZ İBRAHİMOĞLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Viyana dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Kürt sorunun çözümü için başlatılan barış girişimlerini değerlendiren Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarından yetersiz kalmalarından hayıflandı. STK temsilcileri ise sürece destek verdiklerini ancak Başbakanın kendileriyle ilişki kurması halinde sürecin daha sağlıklı işleyeceğini söyledi.

Kimseyi yalnız bırakmadık

Başbakan ve barışa destek verdiklerini anlatan MAZLUM DER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal'da yirmi yıldır bu çabaları desteklediklerini söyledi. Ünsal, "Başbakan sendikaları mı, odalar birliğini mi yoksa işveren kurumlarını mı kastetti? Bunu bilmiyorum ama MAZLUM DER olarak başından beri barış çabalarına destek verdik, veriyoruz. Yirmi yıldır söylediklerimizi şuanda Başbakan yapmaya çalışıyor. Biz kimseyi yalnız bırakmadık ve barışa destek veren herkesin yanında olduk. Barışın söz konusu olduğu her yerde biz önceden destek verdik" diyerek hükümete desteklerini açıkladı.

Toplumun çoğunluğu destek veriyor

ÖZGÜR DER Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise toplumun çoğunluğunun bu süre destek verdiklerini ifade ediyor. Kaya, " Doğrusu STK'lar derken çok geniş bir kümeden bahsediyor. Ama bence STK'lardan ziyade toplumun büyük çoğunluğu bu sürece destek veriyor. Ayrıca bizim de içinde yer aldığımız bir takım kuruluşlar bu konuya destek verdiklerini belirtti. Tabi yeterli bir destek olmuş mu bilmiyorum. Belki farklı kesimlerinde desteğini bekliyor başbakan. Kamuoyunun genelinde bu sürece olumlu karşılık verdiği için bence STK'ların tavrı çok fazla belirleyici olmayabilir. Ortaya konulan tavırların bu süreçte yeterli desteği koyduğunu düşünüyorum" diyerek Başbakanın yalnız olmadığını belirtti.

Barışı hep destekledik

İnsan Hakları Derneği İstanbul Yöneticisi İhsan kaçar ise sürekli barış ve kardeşlik dediklerini bu yüzden başlarına birçok bela geldiğini söyledi. Başbakanın barıştan yana sivil toplum kuruluşlarıyla ilişki kurması halinde sürecin daha sağlıklı işleneceğini bildiren Kaçar, "Biz bugüne kadar hep barışı savunduk. İnsan yaşamının her şeyden önemli ve kutsal olduğunu savunduk. Şimdi Sayın Başbakan STK'ları eleştiriyor ama biz sivil toplum örgütleri olarak da kendimizi yalnız hissediyoruz. Yıllardır barış, kardeşlik dediğimiz için başımıza gelmeyen kalmadı. Empati kurulacaksa buradan kurulması gerekiyor. Barış konusunda kim samimiyse onu destekliyoruz. Biz bu süreci zaten destekliyoruz. Başbakan ilk etapta STK'larla özellikle barıştan yana olan STK'larla bir ilişki kurması gerekiyor. Bu sürecin daha sağlıklı işleyişine etki edecektir. Mesela MAZLUM DER, Helsinki Yurttaş Derneği, İHD gibileriyle ilişki kurması gerekiyor. Çünkü bu STK'lar yıllarca barış için çabalıyorlar" dedi.