Srebrenitsa soykırımının tanığına tazminat ödenecek!
Hollanda mahkemesi, 1995'te Bosna Savaşı'nda, Birleşmiş Milletler (BM) gücündeki Hollanda birliğinde görev yaptığı sırada, Srebrenitsa soykırımına tanıklık ettiği ve travma yaşadığını belirten bir askere tazminat ödenmesine karar verdi.
Hollanda'daki Merkezi Temyiz Mahkemesi, Bosna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler gücüne bağlı Hollanda birliğinde görev yaparken Srebrenitsa soykırımına tanıklık eden ve travma yaşadığını belirterek dava açan Dave Maat adlı askeri haklı buldu.
Savunma Bakanlığı'nın Bosna'dan döndükten sonra Maat'a yeterli ölçüde "tamamlayıcı tedavi" imkanı sunmadığına hükmeden mahkeme, bu durumun travma sonrası stres bozukluğuna yol açtığına karar verdi. Mahkemenin herhangi bir açıklamada bulunmadığı tazminat miktarı konusunda, Savunma Bakanlığı'nın en geç 3 ay içinde karar alması bekleniyor.
Hollanda Savunma Bakanlığı, sorumluluğu bulunmadığı gerekçesiyle tazminat talebini reddetmişti. Mahkeme kararının benzer sorunlar yaşayan diğer Hollandalı askerler için de emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.
Bosna-Hersek'in doğusunda güvenli bölge ilan edilen Srebrenitsa'da Temmuz 1995'te BM bünyesinde görev yapan Hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda Boşnak, Sırp general Ratko Mladiç'in başında bulunduğu güçlere teslim edilmiş ve akabinde büyük bir katliam yaşanmıştı. Soykırım emrini veren Mladiç'in Lahey'de Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki yargılaması ise halen devam ediliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.