Soykırım kurbanlarının cenazeleri Saraybosna'da
Srebrenitsa'daki soykırımda hayatını kaybeden kurbanlardan kimlik tespiti yapılan 127 kişinin cenazelerini taşıyan tır, Visoko'dan hareket etti.
Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 11 Temmuz'da düzenlenecek törenin ardından defnedilecek 127 kurbanının cenazesini taşıyan konvoyun hareketi öncesinde, Visoko Şehir Mezarlığı'nda tören düzenlendi.
Soykırım kurbanlarının yakınlarının da katıldığı törende, cenazeleri taşıyan tır konvoyu gözyaşları içinde uğurlandı.
"Annelerin yürek acısı hiç dinmedi"Ziba Alic, savaşta babası ve erkek kardeşi de dahil olmak üzere çok sayıda yakın akrabasını kaybettiğini belirterek, "Amcam, dayım ve dört kuzenim öldürüldü. En yaşlısı 21 yaşındaydı." dedi.
Her yıl aynı hüzün ve acının yaşandığına işaret eden Alic, soykırımda en yakınlarını kaybeden annelerin yürek acısının hiç dinmediğini söyledi.
Visoko'dan hareket eden konvoy daha sonra başkent Saraybosna'ya geldi.
Mareşal Tito Bulvarı'ndan Cumhurbaşkanlığı binasına ulaşan konvoyun geçişi sırasında duygusal anlar yaşandı. Cenazeleri yolcu etmek için caddenin her iki tarafına dizilen insanlar tabutları gözyaşlarıyla uğurladı.
Cumhurbaşkanlığı binası önüne gelen konvoyu burada Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazovic, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bosna Hersek Misyon Şefi Jonahthan Moore, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, bakanlar, büyükelçiler, belediye başkanları ve vatandaşlar karşıladı.
"Her yıl burada oğlumun da gelmesini bekliyorum"Elinde 22 yaşında öldürülen oğlunun fotoğrafını tutan Fatima Hubijar, oğlunun cesedine hala ulaşılamadığını ifade ederek, "Oğlumu hala bulamadım. Kamyona bindirilip götürüldüğünü biliyorum. Her yıl burada oğlumun da gelmesini bekliyorum ama artık yaşlandım." dedi.
Cenazeleri taşıyan konvoy daha sonra Saraybosna'da Öldürülen Çocuklar Anıtı ve iki büyük katliam yaşanan Markale pazar yerinden geçerek, dualar, gözyaşları ve çiçeklerle Potoçari'ye uğurlandı.
Bu yıl defnedilencek 127 kurbanın 12'sinin öldürüldüğünde 18 yaşından küçük olduğu, en genç kurbanın 14 yaşındaki Avdija Memic ve en yaşlısının ise 77 yaşındaki Mustafa Hadzovic olduğu açıklanmıştı.
Srebrenitsa'da ne oldu?Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, 8 binden fazla Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti.
Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.
AA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.