Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sosyal yalan makinesi

Gezi Parkı'ndaki ağaçlar bahane edilerek birçok yerde polis ile eylemciler arasında çatışma olurken sosyal medyada da yalan patlaması yaşandı. Facebook ve Twitter üzerinden yayılan asparagas haberlerle insanlar kavgaya yönlendiriliyor. Öyle ki "Başbakan'ın pilotu halk kahramanı olabilir!" şeklinde mesajlar geçip, çirkin imalarda bile bulunuluyor.
Sosyal yalan makinesi
05 Haziran 2013 00:00:00
Gezi Parkı'ndaki ağaçlar bahane edilerek birçok yerde polis ile eylemciler arasında çatışma olurken sosyal medyada da yalan patlaması yaşandı. Facebook ve Twitter üzerinden yayılan asparagas haberlerle insanlar kavgaya yönlendiriliyor. Öyle ki "Başbakan'ın pilotu halk kahramanı olabilir!" şeklinde mesajlar geçip, çirkin imalarda bile bulunuluyor.
MAAZ İBRAHİMOĞLU

Gezi Parkı olaylarında sosyal medya üzerinden eylemcileri örgütlemeye çalışan birçok twitter ve facebook kullanıcısı birçok insanı yalan yanlış bilgilerle eylem alanına yönlendirdi. Hatta CHP Milletvekili Adnan Keskin bile twitter'ı kaynak göstererek bir eylemcinin öldürüldüğünü söyledi. Haberin asparagas olduğunun anlaşılmasından sonra gözler sosyal medyanın diğer yalanlarına çevrildi.Öyle ki "Başbakan'ın pilotu halk kahramanı olabilir!" şeklinde mesajlar geçip, çirkin imalarda bile bulunuluyor.

Kötülerin eline geçmemesi lazım

Yapılan asparagas haberleri değerlendiren uzmanlar ise Türkiye'de sosyal medyanın yanlış kullanıldığına dikkat çekildi. Kötü niyetli insanların sosyal medya provokatif bir şekilde kullandığına dikkat çeken Prof. Dr. Erol Göka, "Sosyal medya insanlığın önüne açılmış bir fırsat. Ama twitterın kontrolü provokasyoncuların eline geçmemesi lazım. Bu olaylar yerine sosyal dayanışma için uğraşılsa bu kadar kısa sürede bu kadar insana ulaşmasının bir yolunu bulamadı insanlık. Sosyal medya kötü niyetli insanların elinde provokasyonlar içinde çok uygun bir dublelik. Yani birçok iyi şeye de yetişebilir, birçok pisliğe de zemin hazırlayabilir. Şuan biz bu alanı kullanmayı bilmiyoruz ama hep birlikte öğreneceğiz. Demokrasi düşmanları burayı nasıl kendi çıkarı için kullanıyorsa bizde öğrene öğrene bu beladan kurtulacağız. Ama çare kapatmak değil" dedi.

Eskiden tehlikeli olan şeylerin aşıldığını kaydeden Göka, "Yetişkinler bu ağları kullanmayı öğrenmeli ve çocuklarına ona göre öğretmelidir. İyi örneklerle bu istismarın önüne geçebiliriz. Eskiden internette, MSN'de aşkları soruluyordu. Çünkü insanlar bilmedikleri birileri hakkında hayaller uyduruyordu. Sosyal medya çok kolay haber üretilen bir ortam ama bunu fark etmemiz lazım. Sosyal medya yalanları karşısında da insanlar temkinli olacaktır" diye konuştu.

Kolay haber üretiliyor

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim görevlisi Yrd. Doç. Erkan Saka sosyal medyanın bu yalanlarındaki artışın altında anaakım medyanın rolü olduğunu gösterdi. Saka, "Evet, sosyal medyadan birçok yalan haber geliyor ama o haberin yalan olduğunu ortaya çıkartanda yine twitter. Ben gelen haberleri check up yapmadan yayımlamadım. Ana akım medyanın haber vermemsi twitterda ilgiyi arttırdı. Böylece insanlar yalan haber üretmeye başladı. Keşke medya daha kontrollü ve profesyonel habercilik yapsa. Sosyal medyada üretmek çok kolay ve çok hızlı yayınlanıyor. Bugün mesela yayılan habere göre cami de bira içmişler. Yalan haber. Ama İnternethaber ve haber7 bunu düzeltmiyor" dedi.

Twitter abartılıyor

Twitterın etkisinin bazen abartıldığını söylen Saka "bu olay twitter üzerinden başlamadı. Gidenler çevreci birkaç örgüt idi. Eğer polisin müdahalesi olmasaydı bu olaylar olmayacaktı. Etkisi her zaman abartılır. Tahrir vs bence benzemiyor. Orada bir devirme vardı ama burada öyle bir şey yok. Umarım üzücü bir şey olmadan da biter" şeklinde konuştu.