Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sosyal Medya Uzmanı Melih Esat Açıl'dan Ahlaklı İletişim Dersleri

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliğinde geçtiğimiz hafta Turgut Özal Parkı'nda ilk defa "Şanlıurfa 4007 TÜBİTAK Bilim Şenliği" düzenlendi.
Sosyal Medya Uzmanı Melih Esat Açıl'dan Ahlaklı İletişim Dersleri
27 Ekim 2017 20:07:00
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliğinde geçtiğimiz hafta Turgut Özal Parkı'nda ilk defa "Şanlıurfa 4007 TÜBİTAK Bilim Şenliği" düzenlendi.

Bilim Şenlikleri kapsamında, gözlem, atölye çalışmaları,sergi, sahne şovları, tematik bilim oyunları, gösteriler, sanatsal faaliyetler ve alanında uzman kişiler söyleşi ve seminerler gerçekleştirdi. Bilim Şenliğinin en dikkat çeken programlarından biri de İletişimci ve Sosyal Medya Uzmanı Melih Esat Açıl'ın 'Bilim ve Sosyal Medya' semineri oldu.

Bilim Şenliğinin açılış konuşmasını Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi yaptı. Birçok konuda alanında uzman kişilerle seminer ve söyleşiler yapıldı. En dikkat çeken program Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Melih Esat Açıl'ın 'Bilim ve Sosyal Medya' konulu seminer oldu. Öyleki bir seminer için davet edilen Açıl yoğun katılım olunca şenlik kapsamında iki gün seminer verdi. Sosyal medyanın doğru kullanıldığında gençleri bilime ve ilime teşvik edeceğini söyleyen Açıl;

"Sosyal medya özellikle gençler için gırgır şamata, oyun ve mesajlaşmadan ibaret sanal bir dünya haline gelmiş durumda. Oysaki kendimizi geliştirmemiz için büyük bir nimet sosyal medya ancak bunu sağlamak için takip ettiğimiz kişiler, sayfalar, okuduklarımız, izlediklerimiz çok önemli. Çünkü bunlar adım adım hayatımızada yön veriyor ve maalesef bunun farkında bile olamıyoruz. Nasıl dışarıdaki ortamımız arkadaşlarımız gelişimimiz, çalışmalarımız açısından önemliyse bu sanal dünyadada o kadar önemliu2026

Maalesef gençleri sosyal medyada bilim haberlerinden, paylaşımlarından uzaklaştıran başlıca etkenlerden biride günümüz medyasının sosyal medya aracılığı ile paylaştıkları ve oluşturdukları gündem. O sanatçı buna şunu söylemiş, berikinin gelinliği diğerininki ile aynı, egoist genç şarkıcı vs. vs. bunların konuşulduğu kadar, Nobel ödüllü bilim adamımız Aziz Sancar konuşuldu mu? Konuşulsada aslen nereli, kızı neden Türkçe bilmiyor gibi gereksiz konular veya yük taşıyabilen elektrikli araba üreten Bozok Üniversitesindeki genç kardeşlerimiz ne kadar konuşuldu? Ne kadar gündemde kaldılar? Milletin kıyafetlerine özenildiği kadar başarılarına özenilliyor mu? Kafamızı kuma sokmadan, önce kendimizi sorgulayacağız.

Burada bilim meraklı gençler olarak, birçoğunuzun hedefi var kiminiz mühendis kiminiz doktor, kiminiz iletişimci vs. olmak istiyor. Sosyal medya alanlarınız ile alakalı kimler neler yapıyor, nasıl daha hedefime daha hızlı ulaşabilirim bunlara bakıyor muyuz? Kendimize soralım. İnternet koca bir ansiklopedi ancak son gelişmeleri hızlı bir şekilde sosyal medyadan öğrenebiliriz ama işte biz Japonya'da yapılan robot dövüşleri yerine ünlülerin kavgalarını izliyoruz." Dedi.

Sosyal medyada takip ettiklerimizin, hedefler ile uyuşmadığını kaydeden Açıl şöyle devam etti; "Sosyal medyada bana göre başlı başına bir bilimdir. Zaten yeni yeni üniversitelerde Yeni Medya Bölümleri açılıyor. Bu bölümlerin en temel konusu sosyal medya. Ne iş yaparsanız yapın iletişim herkesin ortak alanı, sosyal medyada artık artık o hale gelmeye başladı. O nedenle ürettiğimiz içerikleri insanların faydasına olacak, bilinçlendirecek şekilde yapmak önemli. Bugün maalesef 'sev genç' dediğimiz gündemden bir haber, vurdumduymaz gençlerin başlıca sebeplerinden birisi hatta bence en önemlisi, bilinçsiz sosyal medya kullanımı. Bizler bu konuda bu platformu doğru şekilde kullanmalıyız. İnsanları onun bunun hayatı yerine, bilime, ilime, iyiliğe yönlendirmeli, yalan haberlere, paylaşımlara karşıda adeta hepimiz siber polis görevi üstlenmeliyiz... Kur'an-ı Kerim'in ilk emri 'Oku' bol bol okumanız ve Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde 'Akıl etmez misiniz?' ayeti geçer, akıl etmeniz, araştırmanız ve bu seminer sizler için bir milat olması temennisi ile" Dedi.

Bilim şenliklerine 3 gün içinde 100.000'den fazla öğrenci katılarak Şanlıurfalı gençler bilime ve ilime ne kadar ilgili olduklarını gösterdiler.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin