Sosyal medya suç yeri olamaz!
İlhan Çulha
Sosyal medyada dezenformasyonla mücadeleye ilişkin yasa teklifi bazı çevrelerce ‘istibdat yasası’ olarak nitelendirildi. İnternet medyası, söz konusu yasa teklifinin ‘istibdat yasası’ olarak nitelendirilmesine karşı çıkıyor. Medya kuruluşları, yasaya karşı çıkmanın internet medyasını yok saymak olduğunu belirtiyor.
Sosyal medyanın suçlulara değil ifadeye özgür olması gerektiğine dikkat çeken medya kuruluşları; basın ve ifade özgürlüğü ile basın ve sosyal medya üzerinden işlenen suçlara yönelik çok daha kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyacın zorunluğu olduğunu vurguladı.
'ZORUNLU BİR İHTİYAÇ'
Basın ve ifade özgürlüğünü engelleme veya kendi kişisel veya örgütsel amaçları doğrultusunda manipüle etme girişimlerine karşı basının bilgi ve belgeye ulaşma ve bunu yayınlama haklarının yasal güvence altına alınması elzem olarak görülüyor. Uzmanlar, bunun için mecliste görüşülmeyi bekleyen kanun teklifini toptan ret etmenin yanlış olacağını savunuyor. 5187 Sayılı Basın Kanununu kamu ve basın ilişkilerini yeniden düzenlenmesi, basın üzerinde baskı kurma araçlarını ortadan kaldıracak şekilde yenilenmesi gerektiği dile getiriliyor
'İTİBAR SUİKASTINA SON'
Hukukçu Cüneyd Altıparmak, dezenformasyon yasasını değerlendirdi. Altıparmak, yasanın yalan haberi değil, bilerek, kamu barışını bozan, endişe, panik, korku oluşturan, alenen ve gerçeğe aykırı bilgi yaymanın suç kapsamına aldığını açıkladı. Altıparmak, “İtibar suikastı ve sosyal medya mağduriyetleri arttığı için sorunu çözmek amacıyla devletler son çare olarak meseleyi ceza yasalarında düzendiler. Bizde de benzer adım atıldı! Peki suç neyi içeriyor; yayılan haber gerçek olmayacak, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığıyla ilgili olacak. Halk arasında panik, korku ve endişe oluşturma kastı olacak. Kamu barışını bozmaya elverişli olacak. Aleni (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşılabilir) olacak. Bu beş şart birlikte gerçekleşirse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olacak” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.