Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Son Selâtin camisi

Osmanlı’da, padişahların yaptırdıkları camilere “Selatin Camisi” denilirdi… Son selatin camisi 2. Abdülhamid’in yaptırdığı Yıldız Camisi’dir…
Son Selâtin camisi
28 Ocak 2020 14:02:00
Osmanlı’da, padişahların yaptırdıkları camilere “Selatin Camisi” denilirdi… Son selatin camisi 2. Abdülhamid’in yaptırdığı Yıldız Camisi’dir…

KÜLTÜR, sadece kitap okumakla kazanılmaz. Gezerek de kültür dağarcığınız gelişir. Bu alanda emeği geçenlerin başında dostum Fahri Sarraoflu gelmektedir. Fahri Bey, “İstanbul’un Sırları” adını verdiği projesi kapsamında, meraklılarına; gezdirerek İstanbul’un bilinmeyen sırlarını anlatmaya devam ediyor… İstanbul’un sırlarını merak ediyorsanız, Fahri Sarrafoğlu’nun facebook sayfasını ziyaret etmenizde yarar var…

Gelelim konumuza… Yıldız Camii’nin hikâyesini gelin Fahri Bey’in kaleminden (biraz da editör dokunuşuyla) okuyalım…

Her eserin hikayesi var

“Efendim bizleri takip edenler bilirler, İstanbul’da her eserin mutlaka bir veya birkaç hikâyesi vardır. İşte Yıldız Cami ya da Hamidiye Cami’nin de bir değil birkaç hikâyesi var. En önemlisi Merhum Sultan 2. Abdülhamid Han’a suikast girişiminin bu camide yapılmış olmasıdır.

Neden yapılmasını istedi!

Sultan 2. Abdülhamid’den dolayı Hamidiye Camii olarak adlandırılsa da daha çok Yıldız Camii diye bilinir. 2. Abdülhamid 1876’da tahta çıktıktan sonra kısa bir süre Dolmabahçe Sarayı’nda kalır, ardından Yıldız Sarayı’na yerleşir. Ağabeyi 5. Murad’ın tekrar tahta geçirileceği endişesiyle, saraydan uzaklaşmamak için cuma selâmlığı olarak da kullanılmak üzere Yıldız Sarayı’nın girişine bir cami yapılmasını ister. 1881-1885 yıllarında inşa edilen caminin mimarı Nikolaidis Jelpuylo adlı bir Rum’dur.

Kendi el emeği var

2. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı’ndaki marangozhanesinde boş zamanlarında çalıştığı ve çeşitli eşyalar ürettiği bilinmektedir. Yıldız Camii’nin hünkâr mahfilinin sedir ağacından yapılan kafesleri 2. Abdülhamid’in el işçiliğidir. Ayrıca Sultan Hamid’in elinden çıkmış Kur’an okuduğu rahle ve yine Abdülhamid’in yaptığı bir kutu içinde saklanan “Sakalı-ı Şerif” mahfazası sedefli bir çekmece de vardır.

Kendi parasıyla yaptırdı

Yıldız Camii inşaat keşif kayıtlarına göre 16.890 lira harcanarak yapılmıştır. Tüm masrafı 2. Abdülhamid’in kendi parasından karşılanmıştır. Caminin yapımında elektrik ve havagazı tesisatı yapıldığı halde havagazı tesisatı sonradan kapatılmıştır.

Suikastten kurtuldu

Ermeni komitacıların 21 Temmuz 1905’teki cuma selâmlığında 2. Abdülhamid’e karşı düzenlediği bombalı suikast Yıldız Camii tarihinde ayrı bir öneme sahiptir. Patlamada tören alanında bulunan yirmi altı kişi hayatını kaybederken elli sekiz kişi yaralanmıştır. Cami çıkışında Şeyhülislâm Hâlidefendizâde Cemâleddin Efendi ile ayaküstü, beklenenden biraz fazla sohbet etmesi 2. Abdülhamid’i suikasttan kurtarmıştır.

Son padişah eseri

Yıldız Hamidiye Camii, Osmanlı selâtin camilerinin sonuncusudur. Selâtin camileri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere verilen addır. Saray geleneğinde selâtin camilerinin yaptırılabilmesi için birtakım şartlar vardır. Öncelikle bir padişahın selâtin camisi yaptırması için önemli bir askerî zafer kazanması ve bu zaferle birlikte önemli bir savaş ganimeti ele geçirmesi gerekirdi. Selâtin camilerinin yapımına devlet kasasından takviye olmaz, yalnızca padişahın kişisel serveti kullanılırdı. Önceleri sefere gitmeyen ve ganimet kazanmayan padişahlar selâtin camisi inşa ettirmezlerdi. Ancak bu gelenek, 1. Ahmed’in Sultanahmet Camii’ni inşa ettirmesiyle bozulmuş ve ganimet kazanma geleneği 18. yüzyılda tümüyle terk edilmiştir.”


RESİMALTI

Araştırmacı yazar Fahri Sarrafoğlu, “İstanbul’un Sırları” etkinlikleri çerçevesinde, meraklılarına İstanbul’un bilinmeyen hikâyelerini, bizzat yerlerine götürerek anlatıyor. İşte, Sarrafoğlu ile birlikte Yıldız Camii’ni gezenlerin hatıra fotoğrafı…

Resimaltı

Uzun süre restorasyon çalışmaları yapılan Yıldız Camii, 4 Ağustos 2017’de Başkan Erdoğan tarafından yeniden ibadete açılmıştı. Erdoğan, Hünkar Mahfilindeki işlemeleri çok beğenmişti.

RESİMALTI

1908 Yılında, 2b. Abdülhamid bir Cuma Selamlığı esnasında…

2. Abdülhamid’in Yıldız suikastinden kurtulmasını sağlayan Şeyhülislam Cemaleddin Efendi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin