Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Son balyoz Yargıtay'dan

361 sanıklı Balyoz Planı davasında Yargıtay son sözü söyledi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 237 sanık hakkında 9 yıldan 20 yıla kadar verilen mahkumiyet kararlarını onarken, 36 sanık hakkında verilen beraat kararıyla birlikte 88 sanık için tahliye kararı verildi.
Son balyoz Yargıtay'dan
10 Ekim 2013 00:00:00
361 sanıklı Balyoz Planı davasında Yargıtay son sözü söyledi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 237 sanık hakkında 9 yıldan 20 yıla kadar verilen mahkumiyet kararlarını onarken, 36 sanık hakkında verilen beraat kararıyla birlikte 88 sanık için tahliye kararı verildi.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 361 sanığın yargılandığı "Balyoz Planı" davasındaki kararını açıkladı. Yargıtay, 237 sanık hakkındaki yerel mahkeme kararının onanmasına karar verdi. 88 sanık için tahliye kararı verildi.

237 Mahkumiyet

Yargıtay'daki "Balyoz Planı" davasının tarihi duruşması 20 dakika sürdü. Duruşmada, 237 sanık hakkındaki yerel mahkeme kararının onanmasına karar verilirken, 88 sanık için tahliye kararı çıktı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, hakkında mahkumiyet kararı verilen 63 sanığın eylemlerinin "suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle bu kişiler hakkındaki kararı bozdu. Yargıtay, 34 kişi hakkındaki beraat kararını onanırken, 24 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararını da bozdu.

Mahkumiyet kararı nihaidir

Yargıtay'ın kararını değerlendiren emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, "Bozma 2 türlü olabilir. Delillere göre bozulmuşsa mahkeme beraat kararı verebilir. Bazı sanıklar yönünden ise suç oranlarının eksik ya da fazla olduğu gerekçesiyle bozulmuş olabilir. Bu sanıklar hakkında mahkeme Yargıtay'ın kararına uyarak yeniden yargılama yapacak. Beraat kararı da verebilir veya başka bir ceza da verebilir" dedi. Mahkumiyetleri onanan 237 sanık hakkında ise "verilen onama kararı nihai karardır. 237 sanık hakkında son söz söylenmiştir" diyen Petek, "Bu konuda bir sorun yok. Engin Alan hakkında verilen mahkumiyet kararı milletvekilliğine engel bir durum. Meclis'te mahkumiyet kararı okunduğu anda milletvekilliği hakkı kendiliğinden düşer. Bu durum infazla ilgili işlemlerin içindedir" şeklinde konuştu.

Cezası onanan bazı isimler

Yargıtay 9. Dairesi tarafından 237 sanık hakkında mahku00fbmiyet hükümlerinin düzeltilmesi suretiyle haklarındaki cezaların onanmasına oybirliğiyle karar verilen isimlerden bazıları şunlar oldu: Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Abdullah Gavremoğlu, Abdülkadir Eryılmaz, Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Ahmet Sinan Ertuğrul, Ali Semih Çetin, Alpay Çakarcan, Ayhan Taş, Behzat Balta, Bilgin Balanlı, Bülent Tuncay, Cem Aziz Çakmak, Cemal Temizöz, Dora Sungunay, Engin Alan, Engin Baykal, Ergin Saygun, Ergün Balaban, Faruk Doğan, Faruk Oktay Memioğlu, Gürbüz Kaya, Halil Kalkanlı, Hanifi Yıldırım, Hasan Fehmi Canan, Hasan Hoşgit, İbrahim Koray Özyurt, İhsan Balabanlı.

25 kişiye tahliye kararı

Yargıtay, 25 sanık hakkında ise; cezalandırılmasına yeterli her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraat kararı verilmesi gerektiği gerekçesiyle kararın bozulmasına ve tahliyelerine karar verdi. Abdullah Dalay, Ali Aydın, Halil Helvacıoğlu, Abdurrahman Başbuğ, Ahmet Necdet Doluel, Ahmet Türkmen, Bülent Akalın, Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Gökhan Çiloğlu, Güllü Salkaya, Hakan Ilıca, Hüseyin Polatsoy, İlker Yunus, İsmet Kışla, Şafak Duruer, Tevfik Özkılıç, Tuncay Küçük, Adem Ceylan, Cafer Uyar, Canatan Turgut, Kenan Yüce, Murat Dülek, Ömer Faruk Ağa Yarman, ve Tülay Delibaş tahliye edilen isimler oldu.

"Balyoz Planı"nda neler vardı?

Ocak 2010'da ortaya çıkan "Balyoz Darbe Planı" belgelerine göre; darbe planı dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan'ın liderliğindeki bir cunta tarafından hazırlandı. Darbeye zemin hazırlamak için plan yapan cunta; dini gruplara, gayrimüslim cemaat önderlerine, darbe karşıtı akademisyenlere ve liberallere yönelik çeşitli eylem planı hazırlamış ve bunların uygulanması için toplantılar tertiplemişti. Ortaya çıkan 5 bin sayfalık eylem planlarında; Fatih ve Beyazıt Camilerinde bomba patlatılarak hükümetin sıkıyönetim ilan etmeye zorlanması, Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jetinin düşürülerek halkın galeyana getirilmesi ve darbe sonrası demokrat görüşlü gazetecilerin tutuklanması gibi birçok ayrıntılar yer almıştı. Mahkeme, darbe gerçekleşmediği için "eksik teşebbüs" görüşünden yola çıkarak müebbet hapis cezaları yerine 9 yıl ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları vermişti. Yargıtay, eylem planı içinde önemli görevlerde yer alan şahısların mahkumiyet kararlarını onadı.

Engin Alan'ın milletvekilliği düşecek

Balyoz Davası'nda MHP Ankara Milletvekili Engin Alan'ın, hakkındaki 18 yıllık ceza kararı onandığı için milletvekilliği düşecek. Yargıtay'ın kesin kararı Meclis'e gönderilecek. Karar Genel Kurul'da okunduğunda Alan'ın milletvekilliği düşmüş olacak. Anayasa'nın milletvekilliğinin düşmesine ilişkin 84. Maddesi şöyle: ... Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanması halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesiyle olur.