Son 60 yılın en büyük felaketini yaşıyorlar
Afrika Boynuzu olarak bilinen bölgenin en doğusunda kalan Somali, siyasi karışıklıklar ve çatışmaların yanı sıra 2011'den beri süren, son 60 yılın en büyük kuraklığının sebep olduğu açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kaldı.
Yaklaşık on yıldır kuraklığın devam ettiği ve 2011'den itibaren arttığı 12 milyonluk nüfusa sahip ülkede 6,2 milyon Somalili ciddi şekilde yardıma muhtaç durumda. Ülkede 2,9 milyon kişiye de acil yardım ulaştırılması gerekiyor.
Kuraklığa bağlı kıtlık aynı zamanda bir milyondan fazla Somalilinin evlerini terk etmesine ve bugüne kadar yaşanan en büyük iç göç hareketine yol açtı. Nüfusunun yüzde 70'ine yakını fakirlik seviyesindeki Somali'de, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) verilerine göre, nüfusun yarısının mevcut su kaynaklarına erişimi sağlanamıyor.
Ayrıca su kaynaklarının temiz olmamasının da kolera ve sıtma gibi öldürücü salgın hastalıkların yayılmasına sebep olduğu ve ülkede 600 binden fazla kişinin sıtma ve koleradan etkilendiği tahmin ediliyor.
Çocuk ölümleri giderek artıyor
UNICEF'in 2015'te yaptığı araştırmalara göre, Somali'de doğan her yedi çocuktan biri salgın hastalıklar, yetersiz beslenme ve sağlık hizmetlerinin eksikliği sebebiyle 5 yaşına ulaşamadan hayatını kaybediyor. Çocuk nüfusunun yüzde 92'si ağır şekilde besleme yetersizliği yaşıyor. Yaklaşık 2 milyon çocuk da ülkede zaten sınırlı verilebilen eğitim imkanlarından hiç faydalanamıyor.
BM'nin raporlarına göre, kuraklık ve kıtlığın ilk yılları olan 2010-2012 döneminde ülkede 260 bin kişi öldü. BM'nin, Temmuz 2011'de "kıtlık" ilan ettiği ülkede açlık ve salgın hastalıklar sonucu hayatını kaybedenler hakkında kesin rakamlar bilinmezken, bölgede ölüm oranlarının giderek arttığı tahmin ediliyor. Ayrıca kuraklığın bölgedeki tarımı yok olma noktasına getirdiği, hayvanların telef olduğu da biliniyor.
Somali'de eylemler ve saldırılar düzenleyen, çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine neden olan terör örgütü Eş Şebab da ülkeye gelen gıda ve tıbbi yardımların yerlerine ulaşmasına engel olarak ve yardımlara el koyarak ülke içinde yaşanan krizin daha da artmasına neden oluyor.
BM'den dünya kamuoyuna çağrı
BM'nin Somali'deki kuraklık ve açlık kriziyle ilgili yayımladığı son raporlarda ülkedeki aşırı kuraklık sebebiyle 6,2 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtilerek, krizin çözümü için uluslararası toplum acilen harekete geçmeye çağrıldı. aa
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.