Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Somalililer'e saldırı iddialarına ilişkin Emniyet'ten açıklama

Özellikle sosyal medyaya yayılan Ankara'da Somali göçmenlerine ırkçı şeklindeki haberler üzerine Emniyet'ten açıklama geldi.
Somalililer'e saldırı iddialarına ilişkin Emniyet'ten açıklama
21 Nisan 2021 10:28:12
Özellikle sosyal medyaya yayılan Ankara'da Somali göçmenlerine ırkçı şeklindeki haberler üzerine Emniyet'ten açıklama geldi.

Bazı yayın organları ve sosyal medyada Ankara'da Somali uyruklu göçmenlere yönelik ırkçı saldırı yapıldığı haberleri ortaya çıkmıştı. Emniyet kaynakları, söz konusu olayların ırkçılık üzerine çıkmadığı, daha önce yaşanan bir münakaşa üzerine geliştiğini açıkladı.

İşte Emniyet kaynaklarından gelen açıklama:

''Bazı basın yayın organları ve sosyal medya hesaplarında Ankara’da Somali uyruklu şahıslara ırkçı söylemde bulunularak şiddet uygulandığı yönünde paylaşımlar yapılmaktadır.

Edinilen bilgiye göre paylaşımlarda yer alan görüntülerin 18.04.2021 günü Somali uyruklu 3 şahıs ile 4 Türk vatandaşı arasında Keçiören Yayla Mahallesindeki bir parkta başlayan ve bölgede bulunan bir kafede devam eden münakaşaya ait olduğu ve bir kafe çalışanı tarafından çekilerek sosyal medyada paylaşıldığı tespit edilmiştir.

Somali uyruklu şahıslar alınan ilk ifadelerinde kendilerine yönelik herhangi bir ırkçı söylem ve eylemde bulunulmadığını belirtmişlerdir.

Konuyla ilgili tahkikat çok yönlü olarak sürdürülmektedir.''

Türk Somali Dostluk Derneğinden Basın Açıklaması;

Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı tarafından yapılan "Başkentteki Somalilerin kültürel izlerini taşıyan dükkanlar şehre hareketlilik katıyor" haberin içeriğinde Ankara'da ikamet eden Somalilerin ülke ekonomisine katkılarına yer verilmişti. Türk-Somali ilişkilerini olumluyacak güzel bir haber içeriği barındırmaktaydı.

Anadolu Ajansının haberinden bir kaç gün sonra sozcu.com.tr internet haber sitesinde yer alan haber başlığında "Ankara’nın göbeği Somali oldu" yine haberin içeriği incelendiğinde sozcu.com.tr adresinden alıntı yaptığı anlaşılan yenicaggazetesi.com.tr internet haber sitesinde yer alan haber başlığında ise "Başkent Ankara'nın göbeği Somali oldu. İki sokağı baştan sona kendi ülkelerine çevirdiler" kullanılmasını Türk misafirperverliği açısından Türk Somali Dostluk Derneği olarak doğru bulmuyoruz.

Gerek sozcu.com.tr gerekse yenicaggazetesi.com.tr tarafından kullanılan haber başlıklarını ve haber içeriklerinde kullanılan uslup ve ifadeler Türk-Somali ilişkilerini olumsuz etkileyecek niteliktedir.

Ülkemizde ikamet eden özellikle de Başkentimiz Ankara'da hayatlarını sürdüren Somalili kardeşlerimiz ülke ekonomimize ve Ankara ekonomisine canlılık kazandırmaktalardır. Özellikle son dönemlerde Birleşik Arap Emirlikleri ve Avrupa ülkelerindeki yatırımlarını/sermayelerini ülkemize getirmekteler. Somalili dostlarımız için ülkemiz bir güvenli bir liman olma özelliği taşımaktadır.

Kardeşlerimiz kendi kendilerine yetebilecek durumda, kendi işyerilerini açmış durumdalar. Türk kültürünü benimsemişlerdir. Ülkemize Somalili dostlarımız dilimizi kültürümüzü sürede öğrenmekteler. Uyum sorunu yaşamamaktadırlar. Ülkemiz ekonomisine yük değil katkı sağlamaktadırlar. Açmış oldukları işyeri isimlerinde

Türkçe'mizin yanında Somalice kelimeleri kullanmaları abartılı bir şekilde öne çıkartılmakta. Bu tür haberler tedirginlik oluşturmaktadır.

Ayrıca ülkemizde ikamet etmekte olan Somalili dostlarımızın suç, suça bulaşma olayları yok denecek kadar azdır.

Bu tür haberler Somalileri kardeşlerimizi dostlarımızı tedirgin etmektedir.

Türk Somali Dostluk Derneği olarak bu tür haber başlık ve içeriklerini yanlış buluyoruz.

Saygılarımız ile.

Türk Somali Dostluk Derneği Yönetim Kurulu adına