Sokak köpeklerinin artışı Türkiye'yi tehdit ediyor
Haber: Melike Turanoğlu Acun
Tehlike büyüyor
Sokaklarda köpeklerin sayısının artması Türkiye'yi hem maddi hem manevi zarara uğratıyor. Son yıllarda onlarca kişi köpek saldırıları sebebiyle öldü, çok daha fazlası yaralandı. Ölüm sebeplerinin arasında 'kuduz' vakaları da arttı. Saldırıları yaralı atlatanlar ise uzun süre travmadan kurtulamıyor. Başıboş köpekler yüzünden devletin tedaviye, aşıya ve tazminata ödediği miktar da artıyor. Köpeklerin maliyeti sadece devlete değil, vatandaşa da çıkıyor. Pek çok çiftçinin tarlası, tavukları ve küçükbaş hayvanları zarar görüyor.
Kuduzda sayılar arttı
Türkiye, 2015 yılı rakamlarına göre kuduz sebebiyle yaklaşık 70 milyon dolar harcadı. 2015 ile 2018 yılları arasında kuduz şüphesi olan temaslıların sayısı yaklaşık 100.000 arttı ve bunun yüzde 99'u köpek saldırılarından kaynaklandı. 2021 yılında bu sayı 300.000'e ulaştı.
2022 yılı bilançosu
Başıboş Köpek Sorunu Platformu'nun 2022 yılına dair raporu ise, Türkiye’de sahipsiz köpek sayısının 10 milyonu aştığı belirtiliyor. Rapora göre; 1 Ocak- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında sokak köpeklerden kaynaklanan 340 saldırı ve 89 trafik kazası kayıtlara geçti.
Başıboş köpek saldırılarında 6’sı çocuk, 3’ü kadın olmak üzere 13 kişi öldü. 134’ü çocuk 52’si kadın olmak üzere toplam 307 kişi köpek saldırıları sonucu yaralandı.
Sokak köpeklerinin sebep olduğu trafik kazalarında ise 3’ü çocuk 4’ü kadın olmak üzere 20 kişi öldü, 217 kişi yaralandı.
Başıboş köpekler diğer hayvanlarında yaşamını tehdit ediyor. 429 küçükbaş, 523 kümes hayvanı ve 2 yaban hayvanı telef oldu.
Başkan adayları gündemine almalı
Vatandaşlar, yerel seçimlerde adaylardan köpek sorununun çözümüne dair projeler bekliyor. Bazı adaylar, köpek sorununu çözmek için projelerini açıklasa da, adayların pek çoğu bu konuda herhangi bir şey söylemedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.