Söğütlü Cami ranta mı kurban edildi? Camii Yerine İş Merkezi!
Malatya’da bir gurup sivil toplum kuruluşu, 6 Şubat depremlerinden ağır hasar alan ve yıkılıp yeniden yapılması kararı verilen Söğütlü Cami’nin peşkeş çekilerek yerine iş yerlerinin yapılacağı ve caminin projede kaldırıldığını öne sürdüler. İddialara göre; Camii'nin yıkılan çarşısıyla birlikte yerinde, mevcut vakıf alanından hiçbir eksiltme yapılmadan Cuma Camisi konseptinde Hacı Bayram Kızılaslan'ın destekleriyle yapılmasına müsaade edilmiyor. Esnafın baskıları, dünyevi kaygılar ve yol genişletme gibi gerekçelerle cami alanı, iş merkezlerine dönüştürülmüş.
Alana tekrardan cami inşa edileceği belirtilmişti
Söğütlü Cami, ranta mı kurban edildi! Camii Yerine İş Merkezi!6 Şubat'ta yaşanan depremlerde ağır hasar alan Malatya'da bir yandan kent merkezinin inşası için çalışmalar sürdürülürken bir yandan da depremde hasar alan yapıların yıkımı sürüyor. Depremlerden etkilenen ve ağır hasar alan kentin simge mekanlarından olan Söğütlü Cami, yeniden yapılmak üzere yıkıldı. Yıkılan Söğütlü Cami’nin alanına tekrardan cami inşa edileceği belirtilmişti. Ancak sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamaya göre, caminin yerine iş yeri yapılacağı ve cami yerinin ranta kurban edildiği açıklaması yapıldı.
Söğütlü Camii ne yazık ki projeden çıkarılmış
31 Sivil Toplum Kuruluşları tarafından camini yerine iş merkezlerinin yapılmasına tepki gösterildi. STK’lar tarafından yapılan açıklamada, “6 Şubat 2023'te ilimizde meydana gelen depremler sonucunda il merkezimizde, ecdadımızın bize emanet ettiği Söğütlü Camii ağır hasar almıştır. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz, bilindiği üzere caminin yıkımını gerçekleştirmiştir. Halihazırda Malatya merkezde ibadet edilebilecek bir camii bulunmamaktadır. Malatyalı hayırsever iş insanımız, Hacı Bayram Kızılaslan, camimizi, merkez Yeni (teze) cami ile birlikte, kendi yerinde ve eğer fırsat verilirse, Malatya'nın ihtiyaç duyduğu bir Cuma Camisi konseptine uygun olarak daha önce çalışması yapılıp 7 bin metrekarelik alana büyüterek yeniden yapmayı ve tamamlamayı Vakıflar Genel Müdürlüğümüze yazılı olarak beyanda bulunmuştur. Malatya Valiliğine ise sözlü beyanda bulunarak camiyi tamamen kendi imkanları ile yapmayı taahhüt etmiştir. Hatta Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile Kızılaslan, arasında cami ile ilgili bir protokol bile imzalanmıştır. Ancak, üzülerek belirtmeliyiz ki, mevcut cami alanında, esnafın baskıları, dünyevi kaygılar ve yol genişletme gibi gerekçelerle cami alanı, iş merkezlerine dönüştürülmüş ve ecdadımızın ve vakıf medeniyetimizin bize emaneti olan Söğütlü Camii ne yazık ki projeden çıkarılmıştır. Bütün şehirler mabedler etrafında inşa edilmişken maalesef Malatya'mız mabetsiz hale getirilmiştir. Malatya kamuoyu, caminin etrafındaki vakıf alanları ile birlikte birleştirilerek caminin büyütülmesi imkanı ve beklentisi içindeyken, tamamen hepimizi büyük bir üzüntüye sevk eden bu sonuçla karşılaşmış bulunmaktadır.
Kaldı ki, milli ve manevi değerlerin ihya hassasiyeti ile bilinen böyle bir dönemde, ecdad emaneti camimizin şehrin merkezinden maddi menfatlere kurban edilerek çıkarılması, zihinlerde izahı ve telafisi mümkün olmayan bir travma oluşturacaktır. Bu menfaat düzeneğine teslim olup Camimizin ortadan kaldırılışına katkı sunanları ve buna seyirci kalanları tarih asla affetmeyecektir. Şehirler 500 yıllık, 1000 yıllık vizyonla kurulur ve gelecek nesillere bir ruh ve kimlikle miras bırakılır. Şehrimizi bu ruh ve kimlikten mahrum olarak gelecek kuşaklara bırakmak en hafifiyle bu şehrin ruhuna, kimliğine, değerlerimize ve kültürümüze ihanettir, ihanet değilse bile büyük bir gaflettir. Aşağıda imzaları bulunan Malatya Sivil Toplum Kuruluşları ve Malatya’nın sakinleri olarak, Söğütlü Camiinin yıkılan çarşımızla birlikte yerinde, mevcut vakıf alanından hiçbir eksiltme yapılmadan Cuma Camisi konseptinde Hacı Bayram Kızılaslan’ın destekleriyle yapılmasına müsaade edilmesini talep etmekteyiz. Bu konuda yüksek hassasiyetine inandığımız sayın Cumhurbaşkanımızdan, yetkili bakanlıklarımızdan, siyasi temsilcilerimizden ve valimizden, tarihi camimizin korunmasına ve caminin yerinde yeniden yapılmasına yönelik hassasiyetle talebimizi belirtir, Kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederiz.” ifadelerine yer verdiler.
Malatya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu
1. Doç. Dr. Ahmet Küçük- Ensar Vakfı- Eğitime Destek Platformu
2. Hüseyin Söylemez- MEMURSEN-Malatya Sivil Toplum Kur Platformu
3. Fahri Memur- Ortak Değerler Platformu
4. Ömer Derin- İHH - Kudüs Kardeşlik Platformu
5. İhsan Ercan Ümmet camii dernek başkanı
6. Prof Dr Ahmet Baysar- Niyazi-i Mısri Kültür Vakfı
7. Emin Yücetaş Eğitimci,yazar, kanaat önderi
8. Av. Abdulkadir Artan Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri
9. Harun AKKUŞ İZOLDER
10. Sadi ERGÜL Malatya Birlik Vakfı Başkanı
11. Yusuf ASLAN Dinbisen Malatya il Başkanı
12. Yahya BELER YediHilal Derneği Malatya İl Temsilcisi
13. Vahdettin ALTINOVA - ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ MALATYA ŞUBESİ
14. Mehmet Doğan Toplum Gönüllüleri Derneği
15. Murat Gümüş TÜMSİAD
16. Mehmet Engin DİYANETSEN
17. Bekir Yaşa Kahramanlar Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği
18. Vahap Yiğit SEMERKANT
19. Mehmet Demirtaş TİMAV
20. Tamer Çalhan EKSENDER
21. Nevzat Kaya - Topsöğüt Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği
22. Abdurrahman Taşkesen- ÖNDER İmam Hatipliler Derneği
23. Mustafa Özkan İLİM YAYMA CEMİYETİ
24. Bahattin Anıl- MAZLUMDER Malatya Şb
25. Harun Şahin- Malatya ÖĞDER
26. Mesut Demir - TÜGVA il Bşk
27. Turgut Özal Aksüt MTTB İl Bşk
28. Dr Enes Gül- CİHANNUMA İl Bşk
29. Selahattin Yıldırım- MİSKDER
30. Nihat Tuğ- Milli Gençlik Derneği
31. Adem Demirhan- Sıla Derneği Bşk
Haber: MEHMET KAYA
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.