Soğuk En Çok Onların Kabusu
Hava sıcaklığının aniden düşmesi nedeniyle doma tehlikesiyle karşı karşıya kalan evsizler, sokaklardan toplanarak getirildikleri barınaklarda kısa süreli de olsa sıcak bir yatakta hayal kurma fırsatı buldu.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düşmesi sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi Müyesser Turfan Güçsüzler Evi'nin 80 kişilik barınma kapasitesi yetmedi, Kültürpark'taki Uluslararası Fuar Alanı'nın 4 No'lu holü, yan yana sıralanan yataklarda evsizleri ağırlamaya başladı.
Tüm eşyaları yanlarında taşıdıkları poşetteki birkaç kıyafetten ibaret olan ve soğuk hava etkisini kaybedene kadar barınma olanağına kavuşan evsizler, birkaç günlüğüne de olsa sağlanan barınma ortamda hayallerini, pişmanlıklarını dile getirdiler.
Çocukluğundan bu yana sokaklarda yaşadığını belirten 45 yaşındaki Ercan Gül, meslek sahibi olmadığını, hiç çalışmadığını ama artık çalışmak istediğini söyledi.
Şarkı söylediği mahalle esnafı ve sakinlerinin verdiği yemeklerle karnını doyurduğunu ancak soğuk kış aylarının zor geçtiğini belirten Gül, şunları anlattı:
"Bizi buraya getirdiler. Burası güzel ve sıcak yemekler var. Dışarı çıkınca yine üşüyeceğiz. Aslında belediyede çalışmak isterim, ne iş olsa da yaparım. Soğuk çok zor oluyor tabi. Ben bir evim olsun isterdim, evlenmek bile isterdim, iki çocuğum, güzel bir karım olurdu. Bir de şarkıcı olmak isterdim."
Parklarda değil, yürüyen merdiven altında kalıyorum
Zabıta ekipleri tarafından iki gece önce fuar alanına getirilen 54 yaşındaki Arif Aksoy ise 2 çocuklu ve mutlu bir evliliği olan kaportacı ustası iken alkol ve uyuşturucu yüzünden hayatının dağıldığını anlattı.
Kötü alışkanlıkları bulunan ve bu nedenle hayatını kaybeden dayısının yanında hem alkole hem de uyuşturucuya bağımlı hale geldiğini söyleyen Aksoy, kaderlerinin dayısına benzemesinden, bir gece sokakta ölmekten korktuğunu dile getirdi.
Alkol ve uyuşturucu nedeniyle hapse düştüğünü, Foça Cezaevi'nden tahliye olduktan sonra hayatını bir daha toparlayamadığını, eşinden ve çocuklarından da ayrıldığını ifade eden Arif Aksoy, şöyle devam etti:
"İşler tersine döndü ama ben parklarda değil, Bayraklı'da yürüyen merdiven altında kalıyorum. İki çöpçü kadın beni buraya gelmeye ikna etti, sonra da gelip beni aldılar. Şimdi düşünüyorum da eskiye dönsem asla uyuşturucu kullanmazdım. İnsanlara öğüt verebilseydim, temiz dünyada temiz insan olarak yaşamalarını söylerdim. Ben alkole, uyuşturucuya sarıldım her şeyimi kaybettim, onlar yapmasınlar. Bundan sonra benim için bir şey değişmez, böyle gelmiş böyle gidecek."
Orhan Nazlı'nın ''en çok yatağımı sevdim'' mutluluğu
Fuar alanının 65 yaşındaki misafiri Orhan Nazlı, eskiden geceleme bedeli 10 lira olan Basmane semtindeki otellerde kaldığını, ancak artık parasının yetmediğini ifade etti.
Çevrede esnafın desteğiyle yaşamını sürdürdüğünü söyleyen Nazlı, şöyle konuştu:
"Birileri gömlek, pantolon veriyor. Bize acıyorlar, yemek veriyorlar. Kimse yemek vermezse aç kalırım. Çöplerin içinde de çok yattım. Şimdi soğuk oldu, bizi arabaya bindirip getirdiler, kayıt yaptılar, yatak verdiler, hamama götürdüler. Burası güzel bir yer hoşuma gitti. En çok yatağı sevdim, benim hiç rahat yatağım olmadı ki. Dışarıda kalsam ne olurdu bilmiyorum, ölürdüm herhalde. Karda yatarsan ölürsün işte. Ne kadar derlerse burada o kadar kalırım."
Büyükşehir Belediyesi Huzurevi Şube Müdür Yardımcısı Sosyal Hizmet Uzmanı Cihangir Çetintaş ise temiz yatak, aşevinden getirilen yemek ile sokakta kalmış insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını söyledi.
Müyesser Turfan Güçsüzler Evi'nin 80 kişilik barınma kapasitesi yetmemesi üzerine Kültürpark'taki Uluslararası Fuar Alanı'nındaki bir holü de barınma amaçlı kullandıklarını bildiren Çetintaş, burada ağırlanan evsizlerle görüştüklerini, anlatılan yaşamlarda genelde dramların olduğunu söyledi.
Çetintaş, "Soğuk havada sokakta kalmış insanlarımızın barınma, beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hepsi hayatın sillesini yemiş insanlar, ailelerini, işlerini kaybetmişler. Biz, burada geçici süreyle de olsa onları mutlu etmeye çalışıyoruz" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.