Dolar (USD)
34.23
Euro (EUR)
37.15
Gram Altın
2977.35
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Slobodan Milosevic Kimdir?

Savaş suçlarından yargılandığı sırada Lahey'de ölen eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Sloban Miloseviç'in yaşamı merak edilen onular arasında yer aldı.
Slobodan Milosevic Kimdir?
08 Aralık 2023 17:55:42
Savaş suçlarından yargılandığı sırada Lahey'de ölen eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Sloban Miloseviç'in yaşamı merak edilen onular arasında yer aldı.

Yugoslavya'da doğan Sloban Miloseviç kimdir? sorusu yeniden merak edilmeye başlandı. Bosna kasabı olarak anılan Miloseviç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu tıpkı Miloseviç gibi yargılanacak sözlerinden sonra gündem oldu.

bosna_683da51b301827bc3973a0c63a09cf75.jpg

Sloban Miloseviç Kimdir?

Slobodan Miloseviç, 20 Ağustos 1941 tarihinde Yugoslavya'da doğdu. Eğitim hayatına Belgrad Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde başladı ve mezun olduktan sonra çalışma hayatına Belgrad Belediye Başkanı'nın ekonomi danışmanı olarak adım attı.

Daha sonra Komünist Parti'ye katılan Miloseviç, 1984 yılında Sırbistan Komünist Partisi Başkanı olan arkadaşı İvan Stamboliç tarafından Belgrad'daki parti liderliğine getirildi. 1986'da, Stamboliç'in Sırbistan Devlet Başkanlığı'na gelmesinden sonra, Miloseviç arkadaşının yerini aldı. 1987 yılında Kosova'da yaptığı konuşma, bölgeyi Arnavut çoğunluktan korumaya yönelik politikalarını vurgulayarak Miloseviç'in ününü artırdı.

Eylül ayında bir parti toplantısında, Stamboliç'i komünizm ve Sırp karşıtı siyaset gütmekle suçlayarak istifaya zorlamasıyla liderlik değişikliği gerçekleşti. 1989 senesinde Sırbistan Devlet Başkanı olarak seçilen Miloseviç, göreve gelir gelmez Kosova'nın özerk statüsüne son verdi. 1990'da Sırbistan, Kosova hükümetini feshetti.

Miloseviç'in liderliğindeki dönemde, Hırvatistan ve Slovenya'nın Yugoslavya'dan bağımsızlıklarını ilan etmeleri üzerine, 1991 yılında Slovenya'ya tanklar gönderdi. Ardından Bosna-Hersek'in bağımsızlığını ilan etmesi üzerine, Bosnalı Sırplara destek verdi. Bu dönemde, Bosna Savaşı başladı ve Milošević, Dayton Anlaşması'yla 1995 yılında barış müzakerelerine katıldı.

1996'da yapılan seçimlerde Miloseviç karşıtları zafer kazandı, ancak seçim sonuçlarının iptal edilmesi ülkede şiddet olaylarına neden oldu. 1997 yılında Yugoslavya devlet başkanlığına getirilen Miloseviç, 1998'de Kosova'da Arnavutların ayaklanmasını bastırmak için bölgeye asker gönderdi. Bu süreçte NATO bombardımanı ve uluslararası baskılar arttı.

Slobodan Miloseviç Ne Zaman Öldü?

Slobodan Miloseviç ne zaman öldü? sorusu da yine araştırılan konular arasında. 2000 yılında yapılan seçimlerde Miloseviç karşıtları büyük bir zafer elde etti. 5 Ekim 2000'de, Belgrad caddelerine yürüyen Miloseviç karşıtları, parlamento, televizyon binası ve polis karakollarını ele geçirerek isyan başlattı. Bu olaylar Miloseviç'in iktidardan düşmesine neden oldu.

2001 yılında Sırp yetkililer, Miloseviç'in teslim olduğunu ve Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne gönderildiğini duyurdu. Savaş suçları, insan hakları ihlalleri ve etnik temizlikle suçlanan Miloseviç, mahkemede yargılanmaya başladı. Ancak, 11 Mart 2006 tarihinde hapishanede öldü.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme