Dolar (USD)
34.14
Euro (EUR)
38.20
Gram Altın
2933.79
BIST 100
9829.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Siyasi boşluk oluşturulmamalıdır'

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu İşveren Heyeti şekillendiğinde ilk olarak kendileriyle görüşüleceğini, bu yüzden yeni kurulan hükümetin ilk muhatabının da Memur-Sen olacağını belirtti.
'Siyasi boşluk oluşturulmamalıdır'
06 Temmuz 2015 11:37:00
Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu İşveren Heyeti şekillendiğinde ilk olarak kendileriyle görüşüleceğini, bu yüzden yeni kurulan hükümetin ilk muhatabının da Memur-Sen olacağını belirtti.

MİLATANKARA

Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezinde düzenlenen iftar yemeğinde basın mensupları ile bir araya gelen Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın gündeme dair açıklamalarda bulundu. Yalçın, seçimlerden sonra milletin koalisyon istediğinin ortaya çıktığını belirtti.

"Halkın iradesi doğrultusunda hükümet kurulmalıdır"

Ekonominin çok fazla örselenmeden, siyasi istikrarsızlığa meydan vermeden ülkenin bir an önce hükümeti kurması gerektiğini vurgulayan Yalçın, Memur-Sen olarak temennilerinin ülkede tek partili bir hükümetten yana olduğunu ifade etti. Türkiye'nin her zaman koalisyon dönemlerinde kaybettiğini yalnız 54'üncü hükümetin istisna olduğunu kaydeden Yalçın, "Ama bugünkü gelinen noktada ülkenin bir an önce halkın iradesi doğrultusunda bir hükümet ortaya çıkarması, eğer erken seçim kararı alınacaksa bu anlamda da bir yol haritasının toplum önüne konularak bir boşluk oluşturulmaması gerekiyor" dedi.

"Siyasilerin vaatleri toplu sözleşme masasında test edilecek"

Kendileri için yeni hükümet kurulma sürecinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Kamu İşveren Heyeti şekillendiğinde, ilk bizimle muhatap olacak bu yüzden yeni kurulan hükümetin ilk muhatabı biziz. Çünkü Ağustos'ta bütün kamu çalışanlarını ve kamudan emekli olanları ilgilendiren üçüncü dönem toplu sözleşme başlayacak. Biz de Konfederasyon olarak mutfak çalışmamızı tamamlamak üzereyiz" diye konuştu. "Toplu sözleşme dönemi, siyasilerin alanda kurdukları cümlelerin masaya bizim tarafımızdan taşınacağı, dolayısıyla alanda cümle kuranların masada test edileceği bir süreç olacak" diyen Yalçın, bu anlamda topluma vaat edilen rakamlarla masaya gelindiği takdirde uzlaşabileceklerini kaydetti.

"Mevcut hükümet kimse onla masaya oturacağız"

Bir gazetecinin "Tekrar seçime gidilirse o zaman mevcut geçici hükümetle mi masaya oturacaksınız yoksa erken seçim sonrası yeni hükümetin kurulması beklenecek mi?" sorusuna Yalçın, "Ağustos'un biri itibarıyla mevcut hükümet kimse onla masaya oturmamız gerekiyor. Bizim o günkü muhatapla görüşmelerimize başlamamız gerekiyor. Ama o süreçte farklı bir görüşme trafiği gerçekleşip, farklı bir yöntem olur mu? Şu anda öyle bir beklentimiz yok" yanıtını verdi. Yalçın, olası koalisyonda taleplerinin partilere göre şekillenip şekillenmeyeceği sorusu üzerine ise taleplerinin yüzde 95 oranında netleştiğini, alanda kurulmuş cümlelerin kendileri açısından masada işe yarayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

"IŞİD, PYD, Suriye ve Emperyalizm"

"11 Eylül saldırısı ile İslamofobi yaygınlaştırıldı, üretilen örgüt bahane edilerek Ortadoğu işgal edildi, Müslümanların yerüstü ve yeraltı kaynaklarına el konuldu" diyen Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bugün de IŞİD ortaya çıkarıldı. Aynı şekilde İslamofobi yaygınlaştırılıyor, İngiltere, Fransa ve ABD eliyle bizim tümüyle kaldırmak istediğimiz sanal sınırları derinleştirip yeniden ameliyat yapılmaya çalışıyor. Emperyalizm, Türkiyesiz bir Ortadoğu modeli için hem IŞİD'i hem de PYD'yi kullanıyor. Çünkü Anadolu'da dirilen Selahaddin Eyyubi ruhu Haçlı ittifakını panikletti. Bu ruh ile ayağa kalkacak olan Anadolu önce Ortadoğu'ya ardından Dünya'ya barış getirecek yegane güçtür" dedi. Emperyalizmin en büyük düşmanının barış olduğunu kaydeden Yalçın, bu nedenle de Türkiye'nin önünü kesmek ve engellemek istediklerinin altını çizdi. Bunu başaramayacaklarını dile getiren Yalçın, "İradesine sahip çıkan millet, başlattığı kardeşlik yürüyüşünü tüm coğrafyaya yayacak, küresel oyunlar boşa çıkacak, kazanan topyekun insanlık olacak. Biz bu topraklara 'Çekiç Güç'ün verdiği zararı unutmuş değiliz. Yine biz küresel emperyalizmin ve işbirlikçilerinin bölgede yaptığı katliamları asla unutmayız. Çirkin ittifak yüzünden coğrafyamızda son 20 yılda 2 milyon kadın dul kaldı. Nasıl unuturuz bu soykırımı? Bugün yine emperyalizm ve taşeron yapılar yeni işgal planları içerisindeler, mezhep ve etnik çatışma ile bölgeyi yerle bir etmek istiyorlar. Bu oyunu görüp, kirli senaryoda aktör olmak yerine, oyunları bozacak bir dik duruş sergilemeliyiz" dedi.

"Koalisyon dönemleri sadece istikrarsızlık demek değil"

Seçim sonuçlarının bugün bir partinin tek başına iktidar olmasını mümkün kılmasa da yarın ne olacağının belli olmadığını kaydeden Yalçın, "Bu kapsamda koalisyon görüşmelerine de tanıklık ediyoruz. Biz tek başına iktidardan yanayız. Çünkü koalisyon dönemleri sadece istikrarsızlık demek değil. Daha acı tecrübelerimiz var. Koalisyon dönemlerinde derin yapıların güçlendiğini, illegal çetelerin virüs gibi yayıldığını, faili meçhullerin hatta terör olaylarının tavan yaptığına tanıklık ettik. Koalisyonlar darbecilere istedikleri zemini hazırladı, küresel emperyalizmin dış politikamızı yerle bir etmesine olanak sağladı. Koalisyon içerisinde olan partiler kendi ideolojik tartışmalarını yaşarken sokaklar yangın yerine döndü, farklı dış politika algıları yüzünden içe kapanıldı Kısır tartışmalar ile enerjimiz tüketildi, kaybeden 75 milyon insanımız oldu. Ama tek başına iktidar ile 13 yılda millet kendini buldu, değişim ve dönüşüme öncü oldu, sadece kendi coğrafyasında değil tüm dünya ülkelerinde itibar kazandı. Gönül coğrafyalarını keşfetti, vicdanların sesi oldu. Biz bunun bir adım ötesini düşlüyoruz. Bunun adına da medeniyet buluşması diyoruz" ifadelerinde bulundu.