Siyaset trol aklına mı teslim oldu?
Sosyal medyada suni kamuoyu oluşturmak, istedikleri konuları trend başlıklara taşımak ve algı yönetmek için bot hesaplardan ya da gerçek insanlardan yararlanılır.
Sosyal botlar daha ucuz ve yüksek sayılarda kullanıma açık olduğu için daha pratik gelir. Ancak insanlar tarafından yönlendirilen hesaplar kitleyi ikna etmek ve sıradan kullanıcı görünme konusunda daha başarılıdır. İkisinin de ortak noktası birbirine benzer mesajları yayması. Ama gelin görün ki trol hesap olduklarının birçok göstergesi mevcut; en çarpıcısı ise hesapların eş zamanlı olarak açılması.
Mesela Almanya 2017 seçimleri için televizyonda yayınlanan bir münazara sırasında düzenlenen bir 'Trol' saldırısına katılan hesapların büyük bir kısmı bir aydan önce açılmıştı. Tabii bu troller merkezden talimat aldıkları için benzer konular hakkında tweet atmaya aynı anda başlıyor ve son veriyorlardı. ABD’de de CIA tarafından trol merkezlerinin kullanıldığı herkesçe bilinir.
Rusya’da ise sosyal medyadaki operasyonlarda troll fabrikası olarak da adlandırılan yüzlerce kişinin sıkı bir disiplin ve program dahilinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. Genellikle de spam fotoğraflar yüklüyor ve eşzamanlı aynı hesapları takip etmeye başlıyorlar. Bazen de tüm troller fiziksel olarak aynı ofiste görevlendirilerek, ofis saatleri içerisinde kesintisiz olarak çalışıyorlar. Bu noktada doğrudan denetim avantajı yüksek.
En çok ne tür içerikleri yayılıyor
En çok ne tür içerikleri yayılıyor derseniz; gerçek insanların da paylaşmayı çok sevdiği caps’ler. Basitçe hazırlanarak görsel mizahi içeriklerle sosyal medyada hemen yayılıyorlar. Üstelik çok etkileşim sağlamanın en kolay yolu. Seçmene yönelik en etkili içerik tiplerine ilişkin şablonlar hazırlanılarak yapılıyor. Böylece kültürel aktarım birimleri olarak muhalif ideoloji ve zihniyetine saldırı gerçekleşiyor. Bu yüzden gelecekte siyasal kampanyalara yön verenler sadece iletişimcilerden/reklamcılardan değil, kültürel antropologlar ve davranış bilimcilerden de oluşacak.
Özetle 2024 yerel seçimlerinde yine çokça tartışacağımız konu dezenformasyon olacak. Siber alanda propaganda ve dezenformasyonun zihinlerdeki seçimi kazanmadaki önemi yadsınamaz. Bu da siyaseti ideolojik, politik ve sosyal düzeni kurmaya çalışanların mücadele alanı olmaktan çıkarıp, trol aklına teslim eder.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.