Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Siyasal ve toplumsal çalışma yapacağız

TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu Başkanı Bostancı, 'siyasal ve toplumsal bir çalışma' yapacaklarını söyledi.
Siyasal ve toplumsal çalışma yapacağız
09 May 2013 20:13:00
TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu Başkanı Bostancı, 'siyasal ve toplumsal bir çalışma' yapacaklarını söyledi.

TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu, başkanlığa seçilen AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın başkanlığında toplandı. Toplantıya, komisyonun bazı üyeleri katıldı.

Toplantının başında konuşan Bostancı, komisyonun ilk toplantısını dün yaptığını anımsatarak, "Ne oluyor, kim nasıl çekiliyor, buna yönelik çalışmamız olmayacak, siyasal ve toplumsal çalışma olacak" dedi.

Komisyon çalışmaları süresince kamuoyunun beklentilerinin yanı sıra geçmişte yaşananlar ve gelecekte barışın sağlanmasına yönelik değerlendirmeleri birlikte ele alacaklarını ifade eden Bostancı, "Ümit ederiz, arkasındaki güçlü toplumsal talep ve destekle birlikte ve siyasetin aklı selimiyle süreç başarıyla devam edecektir, komisyonumuz da katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Komisyon üyeleri, toplantıda sürece ilişkin genel değerlendirmelerini ve yol haritasına ilişkin görüş ve önerilerini dile getirirken, sorunun tanımlanması ve süreçte kullanılacak terminoloji hakkında tartışmalar da yaşandı.

"Terörist-gerilla" tartışması

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün ise süreçte yeni dil oluşturulması yönündeki görüşlere katıldığını söyledi. Kelimeler ve kavramların önemine değinen Ürün, sorunların çoğunun bundan kaynaklandığını ifade etti. Ürün, "Mesela İdris Baluken TBMM Genel Kurulu'nda konuşurken 'gerilla' demesinden rahatsız oluyorum" diye konuştu.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel araya girerek, Ürün'e, "Biz de 'terörist' demenizden rahatsız oluyoruz" dedi.

Ürün, Tuncel'in sözlerine, "Bunu da biliyorum. Hukuk sisteminin olduğu bir yerde mevcut hukuku bırakarak, kendi hukukunu uygulamaya kalkan insanlar için ne diyeceğimizi tartışalım. Suça bulaşmamış insana hiçbir zaman terörist demedim. Barış sürecinde yeni dil inşa edeceksek, kelime ve kavramlarda mutabakat bulmalıyız" karşılığını verdi.

Tuncel, Kürt toplumunun "terörist" kelimesine karşı kapalı olduğunu da ifade etti.

Baluken, Öcalan ile görüşmeyi önerdi

Komisyon toplantısına katılarak, görüş ve önerilerini dile getiren BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Belki rahatsız olacaklar ama gerilla aileleri ve asker ailelerinin dinlenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ve Kandil ile görüşülmesini de öneren Baluken, şunları söyledi:

"Kürt hareketinde ağırlığı olan, liderliğini dünyanın kabul ettiği Öcalan ile görüşme son derece önemli. Komisyon Öcalan ile görüşmeyi gündemine almalı. Aksi halde sorunun gerçek muhataplarından birinin dinlenmemesi, sıkıntılara yol açabilir. Kandil ile de görüşmeler yapılmalı. Kandil'de '30 yıldır yaşanan silahlı çatışma süreci var, bundan sonra silahlı hak arama yöntemini bir kenara bırakıyoruz, fikirlerin konuşulacağı süreci öngörüyoruz ve bu sürecin içinde yer almak istiyoruz' iradesi var. Bu iradenin dikkate alınmaması doğru yaklaşım olmaz. Kandil ile görüşülmesi, silahlı mücadelenin kalıcı olarak bırakılarak, demokratik siyasete katılımın işletilmesi sürece önemli katkı sağlar."

"Sembollerle ilgili tartışmamak lazım"

Komisyon Başkanı Naci Bostancı da, şiddet dönemlerinde kamuoylarının kendi içine kapandığını ve diğer kesimlerle karşılaştırmaya girmediğini ya da saldırgan dil kullandığını ifade etti. Tuncel'in Kürtlerin "terörist" kelimesine karşı kapalı olduğu sözlerini hatırlatan Bostancı, "Sayın Tuncel şunu da biliyordur, 'gerilla' denildiğinde de kilitlenen başka insanlar var. Çatışma aynı zamanda semboller üzerinden yürüyor. Bazı hadiseler var ki onları nereye koyacağımızı bilemeyiz. Sivil insanlara yönelik katliamları, köy basmaları, kurşuna dizmeleri, şehir meydanlarındaki bombalamaları nasıl adlandıracağız?" diye konuştu.

Sembollere ilişkin tartışma başlatılmamasını isteyen Bostancı, "Öncelikle insani, vicdani tarafı ortaya koymamız lazım. Sembollerden başlarsak işin içinden çıkamayız" dedi.

Bostancı, dinlenilecek kişi ve kurumlar, gidilecek yerler konusunda üyelerden tekliflerini sunmalarını istedi.

Toplantının ardından Bostancı, gazetecilerin soruları üzerine, çözüm sürecinin hassasiyetine dikkati çekerek, terör örgütü elebaşı Öcalan ile görüşmeye kişisel olarak sıcak bakmadığını söyledi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin