Sistem dershaneleri bitirir
İSMAİL UĞUR / ANKARA
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından liselere yerleştirmede kullanılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için getirilen yeni düzenleme yoğun tartışmaları beraberinde getirirken, Eğitim Bir-sen Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, düzenlemeye karşı tepkilerin özellikle dershane çevrelerinden geldiğine dikkat çekerek, yeni sistemin daha sağlıklı ve faydalı olacağına inandıklarını söyledi.
Dershanelere ihtiyaç kalmayacak
Yalçın, bakanlığın açıkladığı bilgilere göre yeni modelde tek sınava dayalı bir ölçmenin söz konusu olmayacağını, öğrencilerin derslerdeki başarılarına göre bir ölçme ve yerleştirme modeli tasarlandığını gördüklerini söyledi. Yeni sistemle aslında SBS sınavının ortadan kaldırıldığının anlaşıldığını belirten Yalçın, bunun sonucunda dershanelere olan ihtiyacın ortadan kalkacağına inandıklarını anlattı.
Bölgeler arası farklılıklar azalacak
Türkçe, Matematik, Fen, İnkılap Tarihi, yabancı dil ve Din Kültürü derslerinde eskiden yapılan sınıf içi yazılı sınavlar, yeni sistemde çoktan seçmeli ve Türkiye geneli merkezi sınavlarla yapılacak. Merkezi sınavların bölgeler arası ve okullar arası başarı farklarını daha net ortaya koyacağını anlatan Yalçın, "Eski sistemde her öğrenci sadece kendi sınıfında kıyaslanabiliyordu, yeni sistemde ise bir öğrenci hem kendi ilçesindeki öğrencilerle hem de Türkiye'nin diğer illerindeki öğrencilerle kıyaslanabilecek. Bu durumda bölgeler arası ve okullar arası başarı farklarını gözlemleyebilmek ve başarısız olan okullardaki şartları iyileştirmek daha da kolaylaşacak." dedi.
Öğretmenler zaman kazanacak
Yeni SBS sisteminin öğretmenler açısından da ciddi kolaylıklar getireceğini düşündüklerini anlatan Yalçın, öğretmenlerin sınav sorularını hazırlamaya ve sınav sonuçlarını değerlendirmeye ayırdıkları zamanı, öğrencilerin daha etkin öğrenmeleri için ayırabileceklerini belirtti. Yalçın, "Yeni sistemin bazı eğitimcilerimizin 'benim başarım fark edilmiyor ve taktir edilmiyorum' şeklindeki sitemlerini de ortadan kaldıracağını düşünüyoruz." dedi.
Yeni SBS sistemi nasıl işleyecek?
Bakanlığın açıkladığı bilgilere göre; 6-7 ve 8. Sınıf öğrencileri için 6 tane temel derste Türkiye geneli merkezi sınav yapılacak. Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve yabancı dil derslerinden her biri için öğrenciler yarıyıl döneminde 3 sınava tabi tutulacak. Her bir dersten bir yıllık dönemde 6'şar sınav olmak üzere toplamda 6 ders için 36 merkezi sınava girecekler. Sınavlar Türkiye'nin her ilindeki bütün okullarda aynı saatte başlayacak ve bitecek. Sınavlar çoktan seçmeli sorularla, tercih usulü uygulanacak. Cevap anahtarları Bakanlık tarafından merkezi olarak okunup değerlendirilecek. Merkezi sınavlardan alınan notlar, dersin geçerli notunun yüzde 60'ını oluşturacak. Diğer yüzde 40'ını ise öğretmenin kanaati oluşturacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.