Sis nedir? Sis nasıl meydana gelir?
Sis, görüş mesafesini düşüren meteorolojik bir olaydır.Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir. Sis nedir? Sis nasıl meydana gelir? Bilmeniz gereken her şey bu haberde.
Sis gözle görülür bulut formunda su damlaları ya da buz kristallerinin Dünya zeminin hemen üzerinde ya da havada asılı kalması ile oluşan hava muhalefetidir. Sis, su, topografya ve rüzgar koşullarından etkilenen bir tür düşük irtifa bulutudur. Sis oluşması durumunda ulaşım, seyahat ve savaş gibi beşeri faktörler olumsuz etkilenir.
Sis nasıl oluşur?
Hava ısısı ve çiy noktası arasındaki ısı farkı 2.5 ila 4 C olduğu durumlarda sis oluşur.
Sis su buharının havada asılı kalan sıvı su damlacıklarına dönüşmesi sebebiyle ortaya çıkar. Su buharının havaya karışmasına rüzgar, çöküntü, virga bulutu, deniz suyunun buharlaşması, bitkilerin terlemesi ya da serin veya kuru havanın daha sıcak su ya da yüksek dağ ile karşılaşması sisi oluşturan 6 temel faktördür. Su normalde toz, buz ya da tuz gibi yoğunlaşma çekirdekçikleri üzerinde yoğunlaşarak bulut oluşturur. Stratüs bulutuna benzeye sis ise ılık hava kütlesinin altında hapsolan serin ve hareketsiz hava kütlesi ile ortaya çıkan bir tür buluttur.
Sis normalde bağıl nemin yüzde 100'e yakın olduğu koşullarda belirir. Havadaki nem ya da ortam hava ısısının düşüşü sise sebep olur. Fakat sis daha düşük nem oranlarında da oluşabilir. Bağıl nemin yüzde 100'e ulaşması durumunda hava daha fazla nemi taşıyamaz hale gelir ve daha fazla nem miktarı havayı aşırı yoğun hale getirir.
Sis genellikle çiseleme şeklinde yağış ya da hafif kar yağışına sebep olabilir. Çişeleyen yağış sis neminin yüzde 100'e oluşmasıyla gerçekleşir ve bulut damlacıkları daha büyük damlacıklar haline gelir. Bu durum sis tabakasının yeteri kadar serinlemesi ve taşıma kapasitesine erişmesi ya da alçalan hava üzerinde oluşan basınçla meydana gelir. Çiseleyen yağış yüzeyde hava ısısının donma noktasına erişmesi ile beraber donmuş çişeleyen yağışa dönüşür.
Sis tabakasının kalınlığı enverziyon sınırının yüksekliği ile alakalıdır. Enverziyon sınırı hava kütlesinin ağırlığına göre değişiklik gösterir. Deniz ya da okyanus kıyısı deniz hava kütlesinin en üst noktasıdır. Bu noktanın üzerinde hava kütlesi daha ılık ve kurudur.
Sis Türleri:
A) Hava Kütlesi Sisleri:
1) Radyasyon sisi:
Açık ve durgun gecelerde ısı kaybı sebebiyle yer yüzeyi ve yüzeye yakın hava soğur. Yerden yukarı doğru yükseklik arttıkça atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı ortaya çıkar. Alt seviyelerde hava soğuktur. Yükseklik arttıkça sıcaklık da artar. Soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis meydana gelir. Gece başlar, gündüz hava ısınınca, öğleye doğru ortadan kalkar.
2) Adveksiyon (Yatay Hava Hareketi) Sisi:
Sıcak ve nemli havanın soğuk bir yüzey üzerine hareketi ile alt katmanların soğuyarak su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan sislerdir.
3) Oroğrafik (Yer Şekili) Sis:
Yatay hareket eden havanın yer şekli etkisiyle yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir. Yer şekli etkisiyle yükselme hafif hafif ve yataya yakın olmalıdır.
B) Cephe Sisleri:
Karşılaşan iki farklı hava kütlesinden sıcak olanın soğuk olan üzerinde yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.