Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sırrı Süreyya'dan 'Yurtta sulh cihanda sulh' sözü hakkında ilginç açıklama

20 Mart 2023 22:00:00
Eski HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Misak-ı Milli'den daha azına razı olunduğunu söyleyerek Mustafa Kemal'in 'yurtta sulh cihanda sulh' sözüne dikkat çeken bir yorum getirdi. Üstelik bunu CHP'nin organizasyonunda, CHP'lilerin yüzlerine baka baka söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, "Sadakate Davet" oturumuyla devam etti. Davette, eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuşma yaptı.

Konuşmasında Mustafa Kemal'in 'Yurtta sulh cihanda sulh' sözüne değinen Önder, dikkat çeken ifadeler kullandı.

Misak-ı Milli'den daha azına razı olunduğunu ifade eden Sırrı Süreyya Önder, şunları söyledi:

İzmir İktisat Kongresi, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözünün ilk ya da ikinci sarf edildiği yer. Tarihçi değilim, farklı yorumlar var. Misak-ı Milli’den daha azına razı olunmuş ve bütün Batı'ya biz sizin Orta Doğu’daki hesaplarınızla ilgili değiliz denmiş. Atatürk, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diyerek bir barış mesajı vermemiş aslında. Bu benim fikrim.

Yani sizin oradaki hesabınızla biz ilgili değiliz, Osmanlı’dan elimizde kalan bu bakiye ile kendi yağımızda kavrulacağız demiş ve bunun karşılığında yüz yıllık bir avans almıştır. Biz de ülkeyi bu yüzyıl o lafla buraya getirmişiz.