Şırnak''ta asırlık gelenek! Her yıl aynı sofrada...
Şırnak'ın Cizre ilçesinin Tepeönü köyü halkı, Kürtçe şükür ve bereket anlamını taşıyan "zev" geleneği sayesinde yılın bir günü aynı yer sofrasında buluşuyor.
70 haneli Tepeönü köyünde sonbahara özgü asırlık gelenek kapsamında köy camisinden yapılan anonsla yemek saati köylülere duyuruluyor.
Her evde gün boyu hazırlanan yemekler duyurulan saatte köy meydanında kurulan yaklaşık 300 metrelik yer sofrasına tepsilerle taşınıyor.
7'den 70'e her yaştan vatandaşı buluşturan sofraya kimi zaman çevre köylerden de katılım oluyor.
Birlikte yenilen yemeğin ardından bolluk bereket içinde bir yıl geçirmek için dua ediliyor.
"Birlik, beraberliğimizi pekiştiriyoruz"
Köy muhtarı Zahir Yıldız, yaptığı açıklamada, bu gelenek sayesinde atalardan kalan topraklar için şükran duygularını yansıttıklarını belirtti.
"Her yıl bu vakitte bu yemeğimizi geleneksel olarak veriyoruz. Komşu köyleri de çağırıp birlik, beraberliğimizi pekiştiriyoruz." diyen Yıldız, bu yemek sayesinde köy sakinlerinin birbirlerini görme hal hatır sorma imkanı bulduğunu aktardı.
Yıldız, bu sayede köyde herhangi bir husumet veya kavganın yaşanmadığına işaret ederek, belirlenen gün ve saatte 70 evden gelen yemeklerle aynı sofrada buluştuklarını dile getirdi.
"Köyümüzde örnek bir gelenek hüküm sürüyor"
Köyün fahri imamı Halil Kalay da yılda bir kez gerçekleştirdikleri bu yemekli buluşmanın hayırlara vesile olmasını diledi.
Tepeönü köyünde yaşayan vatandaşlardan Esra Yıldız, geleneklerini yaşatmak adına yılın bir günü köy meydanında bir araya geldiklerini belirtti.
"Kimin evinde ne yemek yapılıyor kimse bilmiyor. Kimi tavuk kimi hindi pişiriyor. Yaptığımız yemeği köy meydanına götürüyoruz." ifadelerini kullanan Yıldız, amaçlarının birlik ve beraberliği sürdürmek olduğunu söyledi.
Cizre'den yemeğe katılan İrfan Yılmaz ise her yıl bu yemek kültürüne katılmak için köye geldiğini anlatarak, "Biz de ailemizle bu hayra ortak olmak istedik. Bu yemek sayesinde birlik, beraberliğimiz kuvvetleniyor." dedi.
Komşu köyden geldiğini dile getiren Seyithan Yılmaz da yemeğin ardından hayır ve bereket getirmesi dileğiyle dua okuduklarını aktardı.
Yılmaz, "Bu, hem kaybettiğimiz kişilerin anısına hem de gelecek yılın bolluk ve bereketli olması için verilen bir yemek. Bakıyoruz bazı köyler arasında husumet ve kargaşa hakim, birliktelik son yıllarda kaybolmuş. Ama köyümüzde örnek bir gelenek hüküm sürüyor. Yıllardır devam eden bu geleneği kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde yaşatıyoruz. Bu gelenek bundan sonraki nesillere de sirayet edecek." şeklinde konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.