Şirketlere yapılan siber saldırılara Türk kalkanı
Teknoloji artık hayatın bir parçası olmaktan çıkıp neredeyse tamamı haline geldi... Yıllar önce bir şirket için hayati önem taşıyan unsurlar, teknolojinin gelişimiyle şekil değiştirmeye başladı. Artık şirketler için paradan daha değerli olan bir şey var ki, o da 'bilgi' ve 'veri'... 2007 yılında Borsa İstanbul'a bir iş makinesi kepçesi ile yanlışlıkla müdahale etmişti. Bu nedenle işlemler saatlerce durmuştu ve o gün borsanın kaybı milyon dolarları geçmişti. Keza çok yakın zamanda FETÖ kapsamında kayyum atanan Kaynak Holding'e yurtdışından siber saldırılar düzenlenmiş ve şirket ciddi bilgi kaybına uğramıştı. Bir kimya şirketi için formülleri ne kadar önemliyse bir perakende şirketi için de elinde bulundurduğu portföy bilgisi o kadar değerli. Peki bu bilgi ve verileri korumak için şirketler ne gibi önlemler alıyor...? Bu hafta Patron Katı'na dijital felaketlere karşı yüzde yüz yerli sermaye ile kurulmuş ve bu alanda yabancı şirketlere direnerek hızla büyüyen Clonera Bilişim Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Evren Ballı'yı konuk aldık. 35 yaşında genç bir yönetici olmasına rağmen kısa sürece büyük işlere imza atan Ballı, aylık 129 dolar karşılığında şirketlerin bilgi ve verilerini tüm saldırılara karşı koruma altına alıyor. "Öyle bir hal aldı ki, aynı sektördeki rakip firma sırf rekabet uğruna size siber saldır yapabilir ve bunu 50 dolar karşılığında yaptırabilir" diyen Ballı, sektörün ne kadar tehlikeli bir hal aldığını da gözler önüne serdi. Asıl vahim olan ise siber saldırıya uğrayarak tüm sistemi çöken bir şirketin 5 yıl içinde tamamen batması. Yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Küçük çapta bir şirkete siber saldırının maliyeti 25 bin doları bulurken, orta boy işletmelerde bu rakam 880 bin dolar, büyük firmalarda ise 2.7 milyon doları geçiyor...
Bu sektöre nasıl girdiniz?
35 yaşındayım, ilk çalışmaya üniversitede özel bir şirkette staj ile başladım. O firmada baya iyi noktalara geldim. Ardından kendi işimi yapmam gerektiğini düşündüm. 2005 yılında, yani ben 24 yaşındayken kendi şirketimi kurdum. Şirketimizin ismi Treo Bilgi Teknolojileri. Bu, sistem entegratörü diye adlandırılan bir bilgi teknoloji firması. Biz, kurumsal uygulama dışında kalan tüm IT servislerini oluşturan, teknolojisini tedarik eden ve bunun uygulamasını yapan bir bilgi teknolojileri firmasıyız. Biz bir şirketin veri merkezini komple oluşturabiliyoruz. Bu verilere ulaşacak olan güvenlik alt yapısını oluşturuyoruz. Türkiye'de HP'nin ve Microsoft'un en büyük iş ortaklarından biriyiz.
Tam olarak ne yapıyorsunuz? İşinizin detayı nedir?
Firmalarda çalışan ve teknolojiyi bilen kişilere biz zaman yaratıyoruz. Şirketlerin verisini koruyoruz. Ar-Ge yapıp yeni ortaya çıkardığımız Clonere adında bir şirketimiz var. Clonera, dijital felaketlere karşı şirketlerin iş sürekliliğini sağlıyor. Dijital felaketlerden kastımız, siber saldırılar. Ya da içeriden gelen saldırılar... Örneğin sahibi olduğun kurumda teknolojiden sorumlu bir çalışanınız var. Tüm bilgileriniz bu kişinin elinde. Kötü niyetli olabilir veya kaza durumu olabilir. Her ne neden olursa olsun o bilgilerin kaybolması demek sizin şirketinizin iş yapamaz hale gelmesi demek. İşte biz tam olarak bu bilgileri koruyoruz. Beklenmedik bir arıza olabilir, doğal afet olabilir. Biz müşterimize yüzde 100 koruma veriyoruz.
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz ?
Finans sektörü, kamu, enerji, eğitim, perakende, lojistik gibi sektörlerle çalışıyoruz. Treo 70 kişilik bir organizasyon. 4 ayrı organizasyon grubu var. Satış, çözüm, operasyon ve genel idari işler ekibimiz var. Bir de iş geliştirme bölümümüz var. Müşterilerimiz arasında aklınıza gelebilecek birçok perakende markası var.
Türk şirketlerinin siber saldırı ve veri kaybı durumu nedir?
Biz 1 yıl içinde 1.500'den fazla sanal sunucuyu korumaya başladık. Türkiye'de şirketler çok ciddi siber saldırılar ve veri kayıpları yaşıyor. Bu büyük pazarın ihtiyaçlarını karşılamak üzere çok yeni kurduğumuz şirket Clonera ile ilerlemeye ve büyümeye devam edeceğiz. Biz çok kısa sürede 1.500 şirkete hizmet vermeye başladık. Bu hizmete ihtiyaç duyan 200 binden fazla şirket var.
Siber saldırın şirketlere maliyeti nedir?
Orta büyüklükteki bir şirketin 1 saat çalışmamasının maliyeti 800 bin doları buluyor. Özel bir üniversite bizim müşterimiz. Geçenlerde bu üniversitenin yanında bir hafriyat çalışması yapıldı ve kepçe üniversitenin alt yapısını sağlayan tüm kabloları bir anda kopardı. Tam da kayıt döneminde yaşandı bu durum. Fakat Clonera hizmeti ile 5 dakika içinde yeniden çalışmaya başladı sistem. Yıllar önce bir kepçe borsaya da girdi.. Maliyetler çok yüksek oldu. Mliyonlarca lira kayıp yaşandı.
SALDIRIYA UĞRAYAN ŞİRKET 5 YIL İÇİNDE BATIYOR
Şirketler neden bu sistemi kullansın?
Sen geldin bir siber saldırıya uğradın ve tüm bilgilerin gitti. Bizim sistemimizden 5 saniye öncesine dönüp çalışmaya devam edebiliyorsun. O siber saldırı sana hiçbir şey yapamaz. 5 saniye öncesine dönüp çalışmaya devam edebilmen için bir sürü bileşene ihtiyacın olması lazım. Bu bileşen içinde teknolojik alt yapı, güvenlik, farklı bir lokasyon ihtiyacı, hazırda olması gereken bir işletme gücü ve insan kaynağı var. Bunların tamamını aynı ortamda hazır hale getirmek büyük bir Ar-Ge çalışması oldu. Clonera markasını biz böyle yarattık ve bunun dünyada bir örneği daha yok. Yapılan araştırmalara göre dijital bir felaketle karşılaşarak verilerini kaybeden bir şirketin 5 yıllık ayakta kalabilmesi çok ciddi zora giriyor. 5 yıl sonra bu kurumlar batıyor. Siber saldırılar artık çok fazlalaştı. Şirketler için büyük tehdit unsuru. Herhangi bir şirkete siber saldırı yapmak artık çok basit. Kötü niyetli olsanız 50 dolar karşılığında bu saldırıları yapabilirsiniz. Şirketler arasında rekabet var. Sırf rakibini çökertmek için bile hacker saldırıları yapılabiliyor. Ya da şirket bilgilerini çalarak başka bir firmaya satanlar oluyor. Veya çaldıktan sonra bu bilgileri aynı şirkete satmak isteyenler. Artık data ve bilgi şirketler için paradan daha değerli. Bir kimya firmasını düşünün tüm formülleriniz çalınıyor. Bu çok büyük riskler
Bu hizmeti almanın bedeli nedir?
Biz müşterimize sadece ihtiyaçları olacakları zaman kullanabilecekleri bir hizmeti satıyoruz. Bir kere kullanmadığı kaynak için para ödemiyorsunuz bize. Aylık bizim bedelimiz 129 dolar. Şirketlerin batmasına neden olan bu veri kaybı durumu, için ödenen bu rakama baktığınızda bu riski almaya değmez.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.