Sıralama sorunu isyan ettirdi
Gülden AĞ
Üniversiteye giriş sınavı sonuçlarının açıklanması ile birlikte öğrencilerin tercih maratonu başladı. Yıllardır hayalindeki üniversitelerde eğitim almak için çaba gösteren öğrenciler, alanlarında yüksek puan alsalar da sıralamalarda istedikleri yerde olmamanın şokunu yaşadı. Özellikle yabancı dil bölümü öğrencileri, başarı sıralamalarına itiraz etti.
Sıralama sorunu çözülsün
Haksızlığa maruz kaldıklarını iddia eden yabancı dil öğrencilerden Beyza Yardım, kendi alanındaki 80 sorudan 77 doğru yaptığını ancak sıralamada istediği gibi olamadığını kaydetti. 80 sorudan 46 doğru yapanın sıralamasının kendisinden daha iyi olduğunu dile getiren Yardım, “Çünkü sayısal öğrencisi olduğu için matematik neti doğal olarak benden fazla. Biz dil öğrencilerinin matematik netleri iyi değil diye yaptığımız İngilizcenin bir kıymeti kalmıyor ve dil alanının bölümleri de sayısalcılara kalıyor” dedi.
Alanındaki tüm soruların hemen hemen tamamını doğru cevaplayan Beyza Yardım’ın sıralaması 46 doğru yapan sayısal öğrencisinden düşük.
Matematikle önümüze geçiyorlar
Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünü istediğini ve bunun için yıllardır büyük bir özveri ile çalıştığını söyleyen Yardım, “Matematik, fen netlerim düşük değil ama elbette ki bir sayısal öğrencisi gibi de yapamıyorum, tıpkı onların İngilizceyi bizler kadar yapamadığı gibi. Onların İngilizce öğretmenliğine girmeleri için İngilizceden az net yapması dezavantaj oluşturmazken neden bizim matematiği az yapmamız dezavantaj oluşturuyor. Adı üstünde İngilizce öğretmenliği, matematik öğretmenliği değil” diye konuştu.
Yetkililer sesimize kulak versin
Kendisi gibi binlerce yabancı dil bölümü öğrencisinin aynı sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Yardım, yetkililerin bu konuya bir çözüm bulmasını istedi: “Dil sınavı sayısal ve eşit ağırlık sınavlarından bir gün sonraya koyuluyor ve alternatif oluşturmak için sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri dil sınavına girebiliyor. Matematik avantajlarıyla da önümüze geçiyorlar. Bu büyük bir haksızlık yetkililerin sesimize kulak vermelerini istiyoruz.”
Mağduriyetler yaşanıyor
Eğitim uzmanları da yaşanılan soruna dikkat çekti. Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Aslıhan Yeşil, sistemin Türkçe ve matematiği öne çıkardığını vurgulayarak, “Tüm soruları doğru cevaplayan dil öğrencisinin mi Boğaziçi İngilizce Öğretmenliği bölümüne girmesi mantıklı, yoksa matematik neti yüksek diye soruların sadece yarısını cevaplayabilmiş bir sayısal öğrencisinin mi? Mantıken bir mağduriyet var lakin sistemde matematik analitik düşüncedir ve mezun olan her öğrencinin gördüğü konulardır, yapması gerekiyor deniliyor” ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.