Sınıra mayın döşüyorlar
Bangladeş kaynakları, Myanmar'ın, Bangladeş sınırına mayın döşediğini, bunun amacının ülkelerindeki şiddetten kaçan Müslüman sığınmacıların geri dönüşlerini engellemek olabileceğini söylediler.
Bilgiyi veren iki hükümet kaynağı, sınırın çok yakınına mayın döşenmesine karşı Bangladeş'in bugün Myanmar'a resmen şikayette bulunacağını söylediler.
Konu hakkında yakın bilgi sahibi olan kaynaklar, durumun hassasiyetinden dolayı isimlerinin açıklanmasını istemediler.
Sınıra mayın döşüyorlar
Myanmar ordusunun 25 Ağustos'ta Müslüman azınlığa karşı başlattığı saldırılar nedeniyle yaklaşık 125,000 Rohingyalı komşu Bangladeş'e kaçtı. Kaynaklardan biri, "Myanmarlılar mayınları sınırın kendi tarafında tel örgü boyunca sınır direklerinin arasına döşüyorlar" dedi. Kaynaklar, Bangladeş'in bu durumdan fotoğraflar ve ihbarlar sayesinde haberdar olduğunu belirttiler.
Kaynaklardan biri, "Bizim güvenlik güçlerimiz dikenli tel örgünün dibine toprağa bir şeyler gömen gruplar görmüşler. Daha sonra muhbirlerimiz bunların mayın döşediğini söyledi" dedi.
Kaynaklar, bu kişilerin üniformalı olup olmadığını söylemediler ancak Rohingyalı olmadıklarının kesin olduğunu belirttiler.
Sınır bölgesinde patlamalar yaşanıyor
Bangladeş sınır muhafızlarından Manzurul Hassan Khan, Pazartesi günü sınırın Myanmar tarafından gelen iki patlama sesinin ardından dün de aynı kesimde iki patlama duyulduğunu ve bunların sınırın Myanmar tarafına mayın döşendiği kuşkularını güçlendirdiğini söyledi.
Myanmar ordusu patlamalarla ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Devlet Başkanı Aung San Suu Kyi'nin sözcüsü Zaew Hitay'a da ulaşmak mümkün olmadı.
Hitay Pazartesi günü Reuters'e yaptığı açıklamada, patladığı düşünülen mayınların teröristler tarafından döşenmiş olabileceğini ima etmişti.
Dakka'daki resmi kaynakların söz ettiği sınır direkleri, iki ülke arasındaki sınır çizgisini belirliyor ancak 217 km.lik ortak sınırın tümü tel örgü ile ayrılmış değil ve geçişe imkan veriyor.
Son yıllara kadar askeri yönetim altında olan Myanmar'ın mayın döşeli toprakları, dünyanın en geniş mayınlı alanlarından biri.
Myanmar, Birleşmiş Milletler'in 1997 tarihli kara mayınları yasağı anlaşmasını imzalamıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.