Şimşek'ten 'e-fatura' uyarısı
18 Ağustos 2013 15:46:00
Maliye Bakanı Şimşek, e-fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirilen mükelleflerin en geç 1 Eylül 2013'e sisteme geçmek için başvuru yapmaları gerektiğini bildirdi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlığın ilgili Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükelleflere elektronik fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirildiğini anımsattı.
İşletmelerde verimliliği ve etkinliği artıran elektronik fatura (e-fatura) uygulamasına Kuzey Avrupa ülkelerinin 1980'lerde başladığını ve uygulamada yüzde 99 oranını yakaladıklarını, Latin ülkelerinin ise e-fatura uygulamasını 2000'lerde başlattığını ve yüzde 90 seviyelerine ulaştıklarını ifade eden Şimşek, elektronik hizmet seçeneklerine yatırım yapan bir ülke olan Türkiye'de ise bu konuda çok geç kalındığına dikkati çekti.
Bakan Mehmet Şimşek, söz konusu kapsama giren mükelleflerin 1 Eylül 2013 tarihine kadar sisteme geçmek için başvurmaları gerektiğini vurguladı. Uygulamaya başlama tarihinin ise 1 Ocak 2014 olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:
"Mükelleflerimizin bu uygulamaya geçişlerini kolaylaştıracak her türlü idari tedbir Gelir İdaresi Başkanlığımız tarafından alınmış bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı, e-fatura başvurularını elektronik olarak almakta olup mükellefler 5 dakika gibi kısa bir süre içerisinde tüm başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Dünya uygulamalarına paralel olarak e-fatura uygulamasında özel entegratörlerin fatura alma gönderme konusunda hizmet verebilmesi imkanı sunularak uygulamanın yaygınlaştırılması sağlanmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığının 'www.efatura.gov.tr' internet adresinde şu ana kadar özel entegrasyon izni almış 10 firmanın ismi yayınlanmış ve e-fatura uygulamasında hizmet vermek üzere özel entegrasyon başvurusu yapmış 11 firmanın ise test çalışmaları devam etmektedir."
Bunların yanı sıra mükelleflere bilgilendirme amaçlı mektupların da gönderildiğini anlatan Şimşek, e-fatura uygulamasının, mükelleflerin vergiye uyum maliyetini son derece düşürdüğünü, işletmelerin yönetimini son derece kolaylaştırdığını ve kurumsallaşma anlamında da bir çok fayda sağladığını söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.