Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.96
Gram Altın
2883.28
BIST 100
9887.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Silahlar gömülsün yurduma ebedi huzur gelsin

Çözüm süreci, yarın yapılacak olan Newroz kutlamaları ile yeni bir aşamaya geçiyor. Newroz'da umutların daha da büyüdüğünü belirten aydınlar, " Şimdi kardeşlik vaktidir. Silahların gömülmesi ile Newroz kutlamaları birlik ve beraberliğimizi güçlendirmenin adımı olsun" dedi.
Silahlar gömülsün yurduma ebedi huzur gelsin
20 Mart 2015 01:00:00
Çözüm süreci, yarın yapılacak olan Newroz kutlamaları ile yeni bir aşamaya geçiyor. Newroz'da umutların daha da büyüdüğünü belirten aydınlar, " Şimdi kardeşlik vaktidir. Silahların gömülmesi ile Newroz kutlamaları birlik ve beraberliğimizi güçlendirmenin adımı olsun" dedi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Çözüm Süreci'nde gelinen noktada yaşanan gelişmeler Newroz kutlamalarına daha da anlam kazandırdı. Newroz'u bu sene barış havası içerisinde karşılıyoruz. Toplumsal barış ve kardeşliğin pekiştirilmesine katkı sağlayacak olan Nevruz kutlamalarına dair aydınların mesajları ise şöyle;

"Silahlar gömülsün, yurduma ebedi huzur gelsin"

Töre Cinayetlerini Önleme ve Kadın Potansiyelini Değerlendirme Derneği (TÖRKAD) Başkanı Zeynep Alkış, "Barış ortamını korumanın, kardeşliği, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmenin ve bu yolda gayret göstermenin adı "Nevruz" olsun, silahlar gömülsün, yurduma ebedi huzur gelsin" dedi.

Nevruz'un, birlik, dostluk, huzur, hoşgörü ve ebedi kardeşlik getirmesini dileyen Alkış, "Hoşgörü, sevgi ve kardeşliğin filizlendiği bu topraklarda, asırlar boyunca farklı inançlara, dillere, etnik köken ve kültürlere sahip insanlar bir arada, huzur içinde yaşadı, bundan sonrada yaşayacak. Bu birlikteliği bozmaya çalışanlara en iyi cevap Nevruz'da verilmelidir. Barış ve kardeşlik ortamını bozacak arayışlara fırsat verilmeli, Nevruz mutluluğun egemen olduğu daha güzel günlerin başlangıcı olmalıdır. Barış ortamını korumanın, kardeşliği, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmenin ve bu yolda gayret göstermenin adı "Nevruz" olsun, silahlar gömülsün, yurduma ebedi huzur gelsin" dedi. Yeni Türkiye yolunda barışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Zeynep Alkış, "Dostluğun çağrıcısı olan Nevruz Bayramını kutluyor, Nevruz'un tüm dünyaya barış, kardeşlik ve umut getirmesini ve yeni başlangıçlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

"Şimdi kardeşlik vakti"

Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, "Büyük ve güçlü Türkiye'nin istikbali olan biz gençler olarak, bu anlamlı günü, el ele, gönül gönüle vererek kutlayacak, birbirimize her zamankinden daha sıkı sarılacağız. Şimdi kardeşlik vakti" dedi.

"Balkanlardan Orta Asya'ya kadar uzanan müşterek kültür coğrafyamızda, yüzyıllardan bu yana kutlanan Nevruz, hepimizin ortak değeri ve hepimizin ortak bayramıdır" diyen Beyhan, "Bizler, "Türkümüz dünyayı kardeş bilendir/Gökleri insanın ortak tarlası" mısralarıyla insanları ötekileştirmeden Mevlana'nın pergel metaforundaki herkesi kuşatan bir anlayışla dili, dini, mezhep ve inancı, etnik kökeni ve siyasi görüşü ne olursa olsun, aynı bütünün, aynı vatanın, aynı milletin mensuplarıyız. Nevruz Bayramı, bu sarsılmaz gerçeği bizlere bir kez daha hatırlatmaktadır. Büyük ve güçlü Türkiye'nin istikbali olan biz gençler olarak, bu anlamlı günü, el ele, gönül gönüle vererek kutlayacak, birbirimize her zamankinden daha sıkı sarılacağız" şeklinde konuştu.

"Nevruz, barış ve esenliğe vesile olsun"

Nevruz'un barış ve kardeşliğin sembolü olduğunu vurgulayan Beyhan, "Kadim medeniyet coğrafyamızın kültürel derinliğinde ilham alarak yarın ki büyük ve güçlü Türkiye idelimize katkı sağlayacağız. Sadece yarınların değil bugünde aktif sorumluluk alan gençler olarak, yaşama zevkini bırakıp yaşatma aşkına gönül vereceğiz, sabırlı ve azimli, lakin gösterişsiz ve nümayişsiz çalışan, ruh cephesinin mimarları olacağız. Bu ruh amelesinin ilk ve esaslı işi, insan yetiştirmektir. İlim, irfan ve hikmet yolunda çağın şuurlu gençliğini oluşturmak adına var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ben bu düşüncelerle başta aziz milletimiz olmak üzere, müşterek kültür coğrafyamızda yaşayan tüm halkların Nevruz Bayramlarını kutluyor; Nevruz'un, barış ve esenliğe vesile olmasını diliyorum" dedi.

"Umutlar tükenmesin"

Gazeteci-yazar Orhan Miroğlu ise , Selahattin Demirtaş ve Kandil'den gelen açıklamaların beklentilerde bir umut kırıklığı yarattığını dile getirdi. Miroğlu," Umarım Abdullah Öcalan mektubunu ya da açıklamasını hazırlarken bu umut kırıklığını giderecek sözler sarf eder.

Çözüm Süreci için temas halinde olduğu müzakere ettiği bir hükümete karşı Demirtaş'ın yaptığı açıklamaların biraz anlamsız olduğuna dair bir mesaj verir. Çünkü tersi bir durum beklentilere fayda sağlamaz. Abdullah Öcalan'ın bu konuda net bir tavır koyması gerekiyor" dedi.

"Diriliş bayramı"

Gazeteci Yazar Aslan Değirmenci, Yeniden dirilişin, tazelenişin sembolü olan Nevruz Bayramının, 35 yıllık çatışmalı süreci sona erdirmek için verilen mücadelenin dirilişle taçlandığını, baharla birlikte toprak ile barışında filizlendiğini söyledi.

Kardeşlik süreci ile Nevruzun "diriliş" bayramı haline geldiğini vurgulayan Değirmenci, "Toplumsal barış ve kardeşliğin pekiştirilmesine katkı sağlayan Nevruz, ayrışmanın değil bütünleşmenin, kutuplaşmanın değil sevgiyle kucaklaşmanın kaynağıdır" ifadelerini kullandı. Nevruz'un ''yeni gün'' anlamına geldiğini de vurgulayan Değirmenci, "Yeni Türkiye'nin yeni umutları, yeni beklentileri ve yeni hedefleri barış ile yol alacaktır. Barış ateşi silahları yakacak, kardeşlik sevdamız sınırları aşacak, Leyla ile Mecnun'un kavuşması gibi medeniyet buluşması yaşanacak" diye konuştu.