Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.95
Gram Altın
2886.70
BIST 100
9887.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Silah dönemi bitti

Öcalan'ın Newroz'da ki tarihi çağrısını değerlendiren aydın, yazar ve siyasetçiler, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinin birçok olumsuz müdahalesine rağmen Çözüm Süreci'nin başarıyla yürüdüğüne dikkat çekerek, barış için atılan her adımın önemli olduğunu vurguladı.
Silah dönemi bitti
25 Mart 2015 01:00:00
Öcalan'ın Newroz'da ki tarihi çağrısını değerlendiren aydın, yazar ve siyasetçiler, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinin birçok olumsuz müdahalesine rağmen Çözüm Süreci'nin başarıyla yürüdüğüne dikkat çekerek, barış için atılan her adımın önemli olduğunu vurguladı.

Ezgi ÇelikAnkara

Abdullah Öcalan'ınNewroz mesajında yer alan, PKK'nın Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı 40 yıldır sürdürdüğü silahlı mücadelenin sonlandırma çağrısı Çözüm Süreci'ni önemli bir noktaya getirdi. Ayrıca Öcalan'ın PKK'ya yönelik kongre çağrısı Türkiye gündeminde büyük yankı buldu. Öcalan'ın mesajını ve Çözüm Süreci'nde gelinen aşamayı aydınlar Milat'a değerlendirdi.

"Çözüm Süreci, başarıyla ilerliyor"

Ak Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Ortadoğu'da silahların egemen olduğu bir konjonktürde Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinin birçok olumsuz müdahalesine rağmen Çözüm Süreci'nin başarıyla yürüdüğünü dile getirdi. Ekmen, iki yılda alınan mesafe ile bu tip süreçlerin yürütüldüğü ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin başarılı bir örnek söyledi. Öcalan'ın mesajındaki en önemli detaya dikkat çeken Ekmen, " Öcalan, "Zamanın ruhu bize barışı dayatıyor" diyor.

Ortadoğu'da devletlerin ortadan kalktığı, silahlı örgütlerin küçük egemenlik alanı oluşturduğu bir dönemde zamanın ruhu silahlı mücadeleyi dayatıyorsa Türkiye'de 12 yıllık Ak Parti iktidarının getirdiği dönüşüm ile silahsızlanmayı dayatıyor. Öcalan'ın bunu bu şekilde okumuş olması çok önemlidir" dedi. 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin baraj geçme kaygısı ile Ak Parti ile çok sert bir söylem mücadelesine gireceğini söyleyen Ekmen, "Seçime kadar çok radikal, şaşırtıcı bir adım beklenilmeyebilir. Ama seçimden sonra süreç kendi ekseninde başarılı bir şekilde devam edecektir" dedi.

"Somut, net adımlar atılıyor"

AK Parti MKYK ÜyesiProf. Dr. Mazhar Bağlı, Abdullah Öcalan'ın son açıklamasının 2013 yılındaki çağrısından farklı olduğunun altını çizmek gerektiğini belirtti. 2013'te ki mesajın kamuoyu hazırlama metni gibi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Bağlı, " Abdullah Öcalan'ın bu Newroz'da verdiği mesaj somut, net bir dil içeriyor.

İkinci paragrafta özellikle " Artık birlikte yaşayacağız. Birlikte eşit vatandaşlar olmak durumundayız" gibi ifadeler kullanılıyor. Türkiye'ye karşı silah kullanmanın sona erdiğini Türkiye'de Kürtlerle ilgili bir çalışma yapılacaksa Kürtlerin haklarını, hukukunu gözeten çalışmaların sivil siyaset üzerinden daha verimli olacağına dair bir anlam içerdiğini söyleyebilirim" dedi. Ayrıca, Çözüm Süreci'nin ilk defa somutlaşmaya başladığı düşüncesinde olduğunu söyledi.

"Herkes, kendine göre bir ama arıyor"

Yazar İlhami Işık, Abdullah Öcalan'ın mesajında zihin değişikliği olduğuna dikkat çekerek verilen mesajın nasıl okunduğunun önemli olduğunun altını çizdi.

Işık, "Eğer niyetiniz bu ülkede barış, kardeşlik, acı ve gözyaşının olmaması ise Öcalan'ın mesajında aradığınız her şey vardır. Ama niyetiniz farklı bir söylemse daha farklı anlamlar çıkarılabilir" dedi. Barışı savunanların verilen mesajı aldığını dile getiren Işık, barışın gerçekleşmesi adına Diyarbakır'da ki açıklamanın açık ve net olduğunu söyledi. Önemli olanın zihin değişikliği olduğunu vurgulayan Işık, "O mesajda bir zihin değişikliği vardı. Türkiye için silahlı mücadeleye son bir zihin değişikliğidir. Herkes kendine göre bir ama arıyor. Bu doğru değildir" dedi.

"PKK'nın silahları bırakmaktan başka çaresi yok"

Gazeteci-yazar Cem Küçük, barışın olabilmesi için silahların bırakılmasını önemli olduğunu söyledi. Küçük, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan'da silahların gölgesinde barış olmaz dedi.

PKK'nın bir an önce kendi kongresini yaparak silahları bırakması daha sonrasında da diğer konuların görüşülmesi gerekiyor" dedi. Çözüm Süreci'nin başarıyla ilerlediğini söyleyen Küçük, "Çözüm Süreci'nin geldiği nokta devletin tavrı ve İmralı'nın tutumu ile beraber Kandil'in PKK'nın silah bırakmaktan başka çaresi olmadığını gösteriyor. İngiltere'de bu tip bir süreç 1993'te başladı ve 2005'te silahlar bırakıldı. Bizde bu kadar uzun olmaz diye düşünüyorum. Ama seçimlerinde göz önünde bulundurulması gerekir. Geldiği yer itibariyle son derece süreçten ümitliyim" dedi.