Dolar (USD)
34.10
Euro (EUR)
38.05
Gram Altın
2881.47
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Silah değil, sandık konuşulmalı

MHP'li Saffet Sancaklı'dan gelen "Ya iktidarız ya da savaş çıkar" sözleri tartışılmaya devam ederken MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Kürtçenin Türkçe ile eşit olmadığı yönündeki açıklamasına ise aydınlardan tepki geldi.
Silah değil, sandık konuşulmalı
29 Ocak 2015 01:00:00
MHP'li Saffet Sancaklı'dan gelen "Ya iktidarız ya da savaş çıkar" sözleri tartışılmaya devam ederken MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Kürtçenin Türkçe ile eşit olmadığı yönündeki açıklamasına ise aydınlardan tepki geldi.

EZGİ ÇELİKANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından ülke genelinde barış ve itidal çağrısı yapılırken MHP'li Saffet Sancaklı tarafından kullanılan 'Ya iktidarız ya da savaş çıkar' ifadeler tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine MHP'li Sancaklı, söylediği sözlerin Devlet Bahçeli'ye ait olduğunu belirtti.

Silahla kazanılan seçim başarılı olmaz

CHP Eski MYK Üyesi Savcı Sayan, Saffet Sancaklı'nın ifadelerinden Bahçeli'nin haberdar olduğuna inanmadığını belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin uzun yıllardır sokak siyasetini bırakıp gerçek siyaset yapacağız diye kendi gençlerine talimat veren bir lider olduğunu kaydeden Sayan, bu nedenle de Bahçeli'nin böyle bir cümle kullanmasını düşünemediğini söyledi. Sayan, " Sancaklı'nın yaptığı talihsiz bir beyandır ve herkesi kırmıştır. 30 yıldır silahlar sussun diye uğraşan Türkiye vatandaşının moralini bozmuştur. Seçimler silahla değil sandıkla kazanılır. Tarihsel geçmişimize baktığımızda silahlarla kazanılan seçimlerin çok başarılı olduğuna kimse inanmamıştır. Dolayısıyla silah değil sandık konuşulmalı. Bu konuşmayı çok talihsiz bir beyan olarak görüyorum" dedi.

Halkın tepkisi çok büyük olur

Gazeteci-Yazar Cem Küçük, Saffet Sancaklı'nın açıklamalarının MHP'nin genel görüşleri olduğunu düşünmediğini söyledi. Küçük, "Eğer seçimleri kazanamazsak sokaklar karışır" boş bir ifadedir. Benzer şeyleri Kandil'de HDP'nin bazı yetkilileri de söylüyor" dedi. Türkiye'de barış mesajları verilirken eğer birileri sokakları karıştırmak isterse bunun bir bedeli olacağını belirten Küçük, devletin buna asla müsaade etmeyeceğini böyle bir durum sonucunda da halkın tepkisinin çok büyük olacağını dile getirdi. Türkiye'de barışın her kesimin çıkarına olacağını kaydeden Küçük, Sancaklı'nın açıklamalarının boş laflardan ibaret olduğunu bu açıklamaların kısa sürede düzeltileceğini düşündüğünü söyledi.

Bahçeli'nin yaklaşımını kabul etmek mümkün değil

Sayın Davutoğlu'nun Diyarbakır'da güzel Türkçemiz ve güzel Kürtçemizi kardeş kılmaya geldik demesi üzerine Sayın Bahçeli bu duruma itirazı "Türkçe ve Kürtçeyi eşit kılamazsınız" şeklinde oldu. Toplantı da bu konu üzerine gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, her dilin insanlık için bir kültür zenginliği olduğunu vurguladı. Her kelime de birçok zenginlikler olduğunu kaydeden Erdem kelimelerin kaybolmasının hangi dil olursa olsun kültürün kaybolması anlamına geleceğini belirti. Erdem, "Bu coğrafya da konuşulan bütün diller bizim dilimizdir. Türkçe, Kürtçe, Arapça Orduca bunlar Müslüman dilidir. Devlet Bahçeli'nin bu yaklaşımlarını kabul etmek mümkün değil. Her ana dil herkesin en doğal hakkıdır" dedi. Farklı bir dilin ülkeyi parçalayacağı şeklinde düşünmenin yanlış bir yaklaşım olduğunu dile getiren Erdem, "Bu ülke de bizim bağlarımızı güçlendirecek Türkçe ve Kürtçedir. Aynı kişilerin Kürtçeye karşı böyle tepkileri var da Türkçe ile ilgili yaptıkları bir şey var mı? Türkçe'nin yozlaşması bozulmasını önleyici hangi adımları atmışlar bugüne kadar ben bilmiyorum" dedi.