'Sigarayı bırakmada başarı oranı yüzde 50'
Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğinde, 1,5 yılda sigaradan kurtulmak isteyen yaklaşık 3 bin 500 kişiye destek verildi.
Polikliniğin Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Atilla Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polikliniğin 2001'den bu yana sigarayı bırakma konusunda hizmet verdiğini söyledi.
Randevuyla çalışan bölümde sigarayı acilen bırakması gereken hastalara öncelik verdiklerini belirten Uysal, kliniğe 1,5 yıl içinde yaklaşık 3 bin 500 kişinin sigarayı bırakmak için başvurduğunu, bunların 2 bin 500'ünün yeni, binin de kontrol hastası olduğunu ifade etti.
Erkekler daha kararlıBaşvuranların büyük bölümünü kadınların oluşturduğunu ancak başarı oranının erkeklerde daha fazla olduğunu dile getiren Uysal, şöyle devam etti:
"Erkekler daha kararlı oluyorlar. Kendilerine güveniyorlar, motivasyonları daha yüksek oluyor. Sigara bırakma başarısını söyleyebilmek için hastaları bir yıl takip ediyoruz. Bu bir yıllık süreçte hastalar sigarayı bırakıyorlarsa, bu sürede hiç sigara içmemiş olanını başarı oranı olarak bildiriyoruz. İlk 3 ay içerisinde başarı oranı yüzde 60-70'leri buluyor ama bir yıllık başarı oranları yüzde 50 civarlarında. Hastalar genelde buraya geldikleri zaman sigarayı bırakma konusunda mucize bekliyorlar ancak mucize yok. Sigarayı bırakmak içi her şeyden önce hastaların istemesi gerekiyor. Biz hastalarımıza esas mucizenin kendileri olduğunu, bu başarının kendilerinin başarısı olduğunu söylüyoruz. Hastalar çoğu zaman ilacı alacağım ve sigarayı bırakacağım algısı içinde oluyorlar. Halbuki bunlar direkt olarak sigarayı bıraktıran ilaçlar değil. Sigarayı bırakmada yardımcı olan veya içmediklerinde çekilme bulguları dediğimiz veya hastaların aşırı sigara içme ihtiyacını azaltan ilaçlar."
Doç. Dr. Atilla Uysal, birkaç yıllık sigara içen hastalar olduğu gibi 30-40 yıldan beri sigara kullanan KOAH hastalarının da polikliniğe geldiğini dile getirerek, hastalara ilaç tedavisinin yanında grup tedavisinin de uygulandığını anlattı.
"11 yaşında sigaraya başladım"Polikliniğin başvuran 57 yaşındaki Hatice Alkan, 11 yaşında sigaraya başladığını ve 40 yıldır içtiğini belirterek, "5,5 yıl ara verdim. 6 ay önce babamı akciğer kanserinden kaybettim. 5,5 yıl aradan sonra sigaraya tekrar o gün başlamıştım. Bir ay önce polikliniğe geldim. Oğlumun doğum gününde sigarayı bırakma kararı aldık. O günden bu yana içmiyorum. Kendimden çok umutluyum. Herkesin bırakmasını tavsiye ederim. Hiç faydası yok. Zararı ise çok." dedi.
Zafer Yalçındağ da 74 yaşında olduğunu ve 60 yıldır sigara içtiğini ifade ederek, KOAH hastası olduğu için sigarayı bırakmak zorunda kaldığını anlattı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.