Dolar (USD)
34.69
Euro (EUR)
36.62
Gram Altın
2968.85
BIST 100
9652
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sigaranın zararları nedir?

Önlenebilir ölümlerin en büyüklerinden olan ''''sigara'''' vücudun hemen her organına zarar verir, birçok hastalığa neden olur ve sigara içicilerin sağlığını genel olarak azaltır. Sigarayı bırakmak sigaraya bağlı hastalıklar için riskinizi azaltır ve hayatınıza yıllar katabilir. Peki sigaranın zararları nedir?
Sigaranın zararları nedir?
22 Ekim 2019 14:02:00
Önlenebilir ölümlerin en büyüklerinden olan ''''sigara'''' vücudun hemen her organına zarar verir, birçok hastalığa neden olur ve sigara içicilerin sağlığını genel olarak azaltır. Sigarayı bırakmak sigaraya bağlı hastalıklar için riskinizi azaltır ve hayatınıza yıllar katabilir. Peki sigaranın zararları nedir?

Önlenebilir ölümlerin en büyüklerinden olan ''sigara'' vücudun hemen her organına zarar verir, birçok hastalığa neden olur ve sigara içicilerin sağlığını genel olarak azaltır. Sigarayı bırakmak sigaraya bağlı hastalıklar için riskinizi azaltır ve hayatınıza yıllar katabilir. Peki sigaranın zararları nedir?

DOLAŞIM

Sigara içtiğinizde sigaralarınızdaki katrandan gelen zehirler kanınıza girer. O zaman kanınızdaki zehirler: Kanınızı kalınlaştırın ve pıhtı oluşma şansını artırın Tansiyonunuzu ve kalp atış hızınızı yükselterek, kalbinizin normalden daha sert çalışmasını sağlayın Organlarınızı dolaşan oksijen bakımından zengin kan miktarını azaltarak arterlerinizi daraltın. Beraber sigara içtiğinizde vücudunuzdaki bu değişiklikler, atardamarlarınızın daralma ve pıhtılaşma olasılığını artırarak kalp krizine veya felce neden olabilir.

KALP

Sigara içmek kalbinize ve kan dolaşımınıza zarar verir, koroner kalp hastalığı, kalp krizi, felç, periferik vasküler hastalık (hasarlı kan damarları) ve serebrovasküler hastalık (beyninize kan sağlayan hasarlı arterler) gibi durumların riskini arttırır. Hem dumandan hem de nikotinden gelen karbon monoksit, daha hızlı çalışmasını sağlayarak kalbe baskı uygular. Ayrıca kan pıhtılaşması riskinizi de arttırır. Sigara dumanındaki diğer kimyasallar, koroner arterlerinizin astarını zedeleyerek arterlerin yıpranmasına neden olur. Aslında, sigara içmek kalp krizi geçirme riskinizi iki katına çıkarır ve sigara içiyorsanız, yaşam boyu sigara içmeyenlere göre koroner kalp hastalığından iki kez ölme riskiniz vardır. İyi haber şu ki, sigara içmemek sadece bir yıl sonra, riskiniz yarı yarıya azalır. 15 yıl durduktan sonra, riskiniz hiç sigara içmemiş birine benzerdir. Mide Sigara içenler, mide kanseri ya da ülser olma olasılığını arttırır. Sigara içmek, kancanızın alt ucunu (yemek borusu) kontrol eden kasları zayıflatabilir ve miden asidin, ters akış olarak bilinen bir işlem olan kancanızı ters yönde hareket etmesine izin verebilir. Sigara içmek böbrek kanseri gelişimi için önemli bir risk faktörüdür ve sigara içtiğinizde risk daha fazladır. Örneğin, araştırma düzenli olarak günde 10 sigara içiyorsanız sigara içmeyenlere kıyasla böbrek kanseri geliştirme olasılığınızın bir buçuk katı olduğunu gösteriyor. Günde 20 veya daha fazla sigara içiyorsanız, bu durum iki kat artar.

CİLT

Sigara içmek cildinize gelen oksijen miktarını azaltır. Bu, sigara içiyorsanız, cildinizin daha hızlı yaşlandığı ve mat gri göründüğü anlamına gelir. Vücudunuzdaki toksinler de selülite neden olur. Erken sigara içmek, cildinizi 10 ila 20 yıl arasında yaşlandırır ve özellikle gözler ve ağız çevresinde yüz kırışması yaşama olasılığınızın üç kat daha fazla olmasını sağlar. Sigara içmek bile size solgun, sarı-gri bir ten ve boş yanakları verir; İyi haber şu ki, bir kez sigarayı bıraktığınızda, sigaradan kaynaklanan cildinizde daha fazla bozulma olmasını önleyeceksiniz.

KEMİKLER

Sigara içmek kemiklerinizin zayıf ve kırılgan olmasına neden olabilir. Kadınların sigara içmeyenlere göre kırılgan kemiklerden (osteoporoz) muzdarip olma ihtimalleri daha fazla olduğundan özellikle dikkatli olmaları gerekir.

BEYİN

Sigara içiyorsanız, sigara içmeyen birine göre felç geçirme olasılığınız daha yüksektir. Aslında, sigara içmek felç geçirme riskinizi en az% 50 oranında artırır ve bu da beyin hasarı ve ölüme neden olabilir. Ve sigara içerek, felçten ölme riskinizi ikiye katlarsınız. Sigara içmenin felç riskini artırabilmesinin bir yolu, beyin anevrizması geliştirme şansınızı arttırmaktır. Bu, kan damarı duvarındaki zayıflığın neden olduğu bir kan damarı kabuğundaki bir çıkıntıdır. Bu yırtılma veya patlama, bir tür inme tipi olan subaraknoid kanama olarak bilinen ve ciddi beyin hasarı ve ölüme neden olabilecek son derece ciddi bir duruma yol açacaktır. İyi haber şu ki, sigarayı bıraktıktan iki yıl sonra, inme riskiniz sigara içenlerin yarısına düşürülmüş ve beş yıl içinde sigara içmeyenlerle aynı olacaktır.

AKCİĞER

Akciğerleriniz sigaradan çok etkilenebilir. Öksürük, soğuk algınlığı, hırıltı ve astım sadece başlangıçtır. Sigara içmek zatürree, amfizem ve akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilir. Sigara içmek akciğer kanserinden ölümlerin% 84'üne ve kronik obstrüktif akciğer hastalığından (KOAH) ölümlerin% 83'üne neden olmaktadır. İlerleyici ve zayıflatıcı bir hastalık olan KOAH, kronik bronşit ve amfizem dahil akciğer hastalıklarının bir koleksiyonunun adıdır. KOAH'lı insanlar, öncelikle solunum yollarının daralması ve akciğer dokusunun tahrip olması nedeniyle nefes almakta zorluk çekerler. Tipik COPD semptomları şunları içerir: aktifken nefes darlığının artması, balgam ve sürekli göğüs enfeksiyonları ile sürekli bir öksürük. KOAH'ın erken belirtileri sıklıkla “sigara içen öksürük” olarak görülebilirken, insanlar sigara içmeye devam ederse ve durum kötüleşirse, yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkileyebilir. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve sigarayı bırakmak en etkili yoldur.

AĞIZ VE BOĞAZ

Sigara içmek, ağız kokusu ve lekeli dişler gibi çekici olmayan sorunlara neden olur ve ayrıca diş eti hastalığına neden olabilir ve tat alma duyunuza zarar verebilir. Ağzınızda ve boğazınızda sigara içmesinin neden olduğu en ciddi hasar, dudaklarınızda, dilinizde, boğazınızda, ses kutusunda ve gulletinizde (kanser borusu) kanser riski artışıdır. Orofarengeal kanserlerin (boğazın bir kısmı kanseri)% 93'ünden fazlası sigaraya neden olmaktadır. İyi haber şu ki, uzun yıllar kullandıktan sonra bile, tütün kullanmayı bıraktığınızda baş ve boyun kanseri riskini önemli ölçüde azaltabilirsiniz. 20 yıldır sigara kullanmaya başladığınızda, baş ve boyun kanseri riskiniz sigara içmeyenlere göre azalır.

ÜREME VE DOĞURGANLIK

Sigara içmek, penise kan veren kan damarlarına zarar verdiği için erkek iktidarsızlığına neden olabilir. Ayrıca spermlere zarar verebilir, sperm sayısını azaltabilir ve testis kanserine neden olabilir. 20'li ve 30'lu yıllarda Birleşik Krallık'tan 120.000'e kadar erkek sigara içmenin doğrudan bir sonucu olarak iktidarsızdır ve sigara içen erkeklerin sigara içmeyenlere göre daha düşük sperm sayısı vardır. Kadınlar için sigara içmek doğurganlığı azaltabilir. Bir çalışma, sigara içenlerin, sigara içmeyenlerin, gebe kalması için bir yıldan fazla zaman alma ihtimalinin üç katından daha fazla olduğunu tespit etti. Çalışmada sigara içen kadınların doğurganlığının sigara içmeyenlere göre% 72 olduğu tahmin edildi. Sigara içmek ayrıca rahim ağzı kanseri riskini de artırır. Sigara içen kişiler vücutta HPV enfeksiyonundan daha az kurtulur ve bu da kansere dönüşebilir. Hamileyken sigara içmek düşük, erken doğum, ölü doğum ve hastalıklara neden olabilir ve bebek yatağı ölümü riskini en az% 25 arttırır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin