Sigara haram mıdır?
Haram din kurallarına aykırı olduğu için yasaklanmış olan demektir. Dince yenilmesi, içilmesi, yapılması, söylenmesi vb. uygun olmayanlar haramdır, başka bir deyişle yasaktır. Sigara hicri onuncu asırda meydana çıkarılmış ve insanlar arasında kullanışı yayılmaya başlamıştır. Peki sigara kullanmak haram mıdır? İşte sigara kullanmanın hükmü...
İslam dini bedene, akla, mala, topluma ve dine zararlı olan her şeyi yasaklar. Sigarada bu özelliklerin tamamı bulunduğu için, sigara içmenin caiz olmadığını düşünmekteyiz.
1. Öncelikle sigara bedene zararlıdır. Beden, Allah’ın insana emanetidir. Onu en iyi şekilde muhafaza edip sahibine istediği şekilde teslim etmek gerekir. Mesela, bir kişinin, kendimin diye elini, ayağını vs. bedeninden herhangi bir organını kesmesi caiz olmadığı gibi, sigara içmek suretiyle kendisine zarar vermesi de caiz değildir. Sigaranın bedene kesin olarak zararlı olduğu artık tıp uzmanları tarafından kanıtlanmış ve bütün insanlığa ilan edilmiştir. Hatta dünyada kanser hastalığının %90’ının sigara yüzünden olduğu bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştır.
2. Sigara mala zararlıdır. Çünkü içilecek sigaranın belli bir meblağ karşılığında satın alınması gerekir. Sigara için harcanan para zararlı bir şey için tüketilmiş olmaktadır. Bu, herkesin bildiği bir gerçektir. Üstelik sigara için para harcayan kişi bu parayı ailesinin yeme, içme gibi masraflarına harcanacak olan maldan harcamaktadır. Bir diğer husus ise her gün sigara için yapılan masraf biriktirilecek olursa daha ileride onunla büyük ölçüde hayırlı işler yapmak mümkündür. Mesela, bu şekilde biriktirilecek olursa birkaç sene sonra bir hac yolculuğu değerinde bir mal hasıl olur.
Mesela sigara için günde 10 lira harcayan bir kişiyi düşünelim. Bu kişinin aylık masrafı (30×10) 300 lira, yıllık masrafı ise (12×300) 3.600 lira olur. Her gün sigaraya ayrılan para sadece iki sene biriktirilecek olursa bu 7.200 lira gibi bir birikim demektir ki bu para ile bir kişi hacca gidebilir. Sadece bir sigara parası ile koskoca bir hac ibadeti!
3. Sigara topluma zararlıdır. Sigaranın dumanı atmosferi kirletme özelliğine sahip olduğundan onu içen kişi en başta eşi ve çocukları olmak üzere çevresinde bulunanlara, içinde yaşadığı topluma ve nihayet bütün dünyaya zarar vermektedir. Doktorların tespitlerine göre, sigara içen bir kişi ile bir evde 4 saat kalan sigara içmeyen bir kişi, 10 adet sigara içmiş gibi zehirlenebilmektedir.
Su ve hava, hayat için çok önemli maddelerdir. Suyu kirletmek yasak olduğu gibi havayı kirletmek de yasaktır.
Sigara içmenin caiz olmayacağına dair delil olarak şu ayet ve hadisler zikredilebilir:
1. “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın! Güzel davranın. Allah güzel davrananları sever.” (Bakara, 2/195)
2. “Yakınlarına, yoksullara ve yolda kalanlara hakkını ver; ama saçıp savurma. Saçıp savuranlar şeytanların yoldaşlarıdır. Şeytan, Rabbine karşı çok nankördür.” (İsrâ, 17/26-27)
Sigara içmenin malı saçıp savurma ve israf kapsamında olduğu herkesçe malumdur.
Sünnetten de şunları zikredebiliriz:
1. Nebîmiz şöyle buyurmuştur: “İslam’da ne zarara uğramak vardır ne de zarara uğratmak.” (İbn Mâce, Ahkâm, 17)
Sigara içen kişinin kendisi başta olmak üzere etrafında bulunanlara zararlı olduğu aşikardır.
2. Yine Nebîmiz şöyle buyurmuştur: “Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa çevresine eziyet vermesin.” (Buhârî, Rikâk, 23, Nikâh, 80, Edeb, 31, 85; İbn Mâce, Edeb, 4; Ahmed b. Hanbel, 2/267)
Sigara içen kişinin sigara dumanı ile eşine, çocuklarına ve etrafında bulunanlara, namaz kılarken yanında duran cemaate eziyet vereceği açıktır.
3. “Kul, kıyamet gününde dört şeyden; yani ömrünü neye harcadığından, ilmini ne işte kullandığından, malını nereye harcadığından ve bedenini ne ile yıprattığından hesap vermeden onun iki ayağı yerinden kıpırdamaz.” (Tirmizî, Kıyâmet, 1)
Bu bilgi ve delillerden sonra sigara içmenin caiz olmadığını söylemek hiç de zor değildir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.