Dolar (USD)
35.21
Euro (EUR)
36.71
Gram Altın
2976.56
BIST 100
9983.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sıfır emisyon yatırımı için ilk adım 3,2 milyar dolar

Ham çelik üretiminin yeşil dönüşümü için 3,2 milyar dolar yatırımı 2030 yılına kadar gerçekleştireceklerini söyleyen OYAK Genel Müdürü Erdem, "Şirketimizin bünyesinde bulunan Türkiye'nin öncü çelik üreticileri Erdemir ve İsdemir'i 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaştıracağız" dedi.
Sıfır emisyon yatırımı için ilk adım 3,2 milyar dolar
12 Ocak 2024 22:22:10
Ham çelik üretiminin yeşil dönüşümü için 3,2 milyar dolar yatırımı 2030 yılına kadar gerçekleştireceklerini söyleyen OYAK Genel Müdürü Erdem, "Şirketimizin bünyesinde bulunan Türkiye'nin öncü çelik üreticileri Erdemir ve İsdemir'i 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaştıracağız" dedi.

Haber: Muhammet Emin Akyıldırım

İstanbul’da düzenlediği toplantıda ekonomi basınıyla bir araya gelen OYAK Grubu yöneticileri, Türkiye’nin en büyük çelik üreticilerinden olan Erdemir ve İsdemir firmalarının Net Sıfır Yol Haritası’nı açıkladı. Net sıfır emisyon hedefiyle ilgili açıklamalarda bulunan OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Kısa dönemli hedefimiz olan, üretilen ham çelik başına karbon emisyonlarımızı asgari yüzde 25 oranında azaltmak için Erdemir ve İsdemir’de 3,2 milyar dolarlık bir dönüşüm yatırımını 2030 yıl sonuna kadar gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

2030’DA HAM ÇELİK KAPASİTESİ 13 MİLYON TONA ULAŞACAK

“Projeler arasında yıllık 1 milyon 710 bin MWh elektrik üretimi kapasiteli GES kurulumu da bulunuyor” diyen Erdem, “Binalar, otomobiller, beyaz eşyalar, elektronik gereçler gibi neredeyse hayatın her alanında önemli yere sahip olan çeliğin üretiminde yaşanacak bu dönüşüm, tüm sektörlerin bu alandaki yolculuğunun da öncüsü olacak. Erdemir ve İsdemir’in ham çelik kapasitesi 2030’a kadar 13 milyon tona ulaşacak. Erdemir ve İsdemir, atacağı adımlarla sektöre yol göstermeye devam edecek” ifadesini kullandı.

savaserdem-1_1e55d0004d38d45d16610d5b71b9e21f.jpg

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞE EMİN ADIMLARLA İLERLEYECEĞİZ

Toplantıda konuşan OYAK Maden Metalürji Finansal Yönetim ve Mali İşler Grup Başkan Yardımcısı Serdar Başoğlu ise, “Düşük emisyonlu çelik üretim teknolojilerinin gelişimini takip ederek, fizibilite çalışmaları ile net sıfır yol haritamızı şekillendirdik. 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmak hedefiyle başladığımız yeşil dönüşüm yolculuğumuzda karbon emisyonunu azaltıcı, enerji verimliliği sağlayacak iyileştirme ve yatırım faaliyetlerimizle sürdürülebilir geleceğe doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz” dedi.

serdarbasoglu-1_5108ecac47f81d4cd19a6865fecfc497.jpg

Erdemir ve İsdemir’in izleyeceği yol

- Sera gazı emisyonlarına yönelik analiz çalışmalarıyla proseslerde emisyon miktarında değişime neden olan kaynaklar tespit ediliyor ve azaltılmasına yönelik çözümler üretiliyor.

- Enerji verimliliğini artıran teknolojik yenilikleri devreye alma, açığa çıkan yan ürün gazlardan ve atık ısılardan en üst düzeyde yararlanma, sistematik ölçüm ve izleme ile enerji kayıplarını en aza indirme odaklı çalışmalar yürütülüyor.

- Yeni kurulacak hurda toplama/işleme merkezi ve pelet tesisi ile çelik üretiminde hurda ve pelet kullanımının artırılması ve bu sayede ton başına emisyonların azaltılması hedefleniyor.

- Üretimin çeşitli süreçlerinde kullanılan kömürün yerine, emisyon faktörü sıfır olan biyokütlenin kullanılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor.

- Türkiye’nin en büyük lisanssız güneş enerji santralinin (GES) kurulumuna yönelik yatırımlar ile üretimde ihtiyaç duyulan enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedefleniyor.

- Çeliğin yüzde 100 geri dönüştürülebilir olma özelliği ile Elektrikli Ark Ocağı teknolojisiyle de üretim yapılmasına yönelik yatırımlar planlanıyor.

- Net sıfır hedefine ulaşmak için orta vadede daha çevreci olan doğal gaz bazlı DRI (doğrudan indirgenmiş demir) teknolojisi ile üretim de Erdemir ve İsdemir’in stratejileri arasında yer alıyor.

- Gelecekte, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrolizörlerin yaygınlaşmasıyla birlikte DRI tesislerinin doğal gaz yerine yeşil hidrojen ile çalıştırılması hedefleniyor.

- 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için Erdemir ve İsdemir’in yeşil dönüşüm stratejileri arasında Karbon Yakalama ve Depolama Teknolojileri de yer alıyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin