Sıfır emisyon hedefi, hızlı dönüşüme bağlı
Birol, Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) "2021 Davos Gündemi" haftası kapsamında çevrimiçi olarak düzenlenen "Temiz Enerji Dönüşümünü Hızlandırmak" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, dünyanın sıfır emisyon hedefini gerçekleştirebilmesi için temiz enerji dönüşümü yatırımlarının hızlanması gerektiğine dikkati çekti.
Emisyonların azaltılması için küresel bir çaba gerektiğini dile getiren Birol, şöyle devam etti:
"Emisyonların pasaportu yok. Dünyanın herhangi bir şehrindeki gelişmeler tüm dünyayı ilgilendiriyor. Bugün küresel emisyonların üçte ikisinden fazlasını gelişen ekonomiler oluşturuyor ve gelecek 30 yılda da emisyonlardaki büyümenin neredeyse tamamı bu ülkelerden kaynaklanacak. Eğer Kaliforniya'da sıfır emisyon hedefine ulaşmak istiyorsak, Cakarta'da ne olduğu kritik önemde. Özellikle gelişen Asya ülkelerinde, emisyonların büyük bir kısmı kömür ve diğer fosil yakıtlarının oluşturduğu enerji altyapısından kaynaklanıyor. Bu yatırımlar hala genç ama sadece Asya'daki elektrik santralleri yılda 10 gigaton emisyon yaratıyor. Bu nedenle gelişen ülkelerde temiz enerji dönüşümünü sağlayacak yatırımları hızlandırmaktan başka şansımız yok. Gelişen ülkeler olmadan sıfır emisyon hedeflerini tutturmak imkansız."
Birol, söz konusu ülkelerde temiz enerji dönüşümünü sağlayacak yatırımların yapılmasına yönelik bir yatırımcı iştahı olmadığını ifade ederek, "Bu dönüşümü gerçekleştirecek yeterli sermaye mevcut fakat bu ülkelerin yatırımcıların güvenini kazanması gerekiyor." dedi.
Bu kapsamda IEA olarak temiz enerji teknoloji yatırımlarının gelişen ülkelere yönelmesi için somut politika önerileri sunan bir yol haritası hazırlayacaklarını aktaran Birol, temiz enerji dönüşümünün sadece elektrik üretiminde değil endüstri, ulaştırma ve inşaat sektörü için de hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
Birol ayrıca, her yıl temiz enerji yatırımcılarının yaptığı çalışmaları takip eden bir mekanizma kuracaklarını sözlerine ekledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.