Dolar (USD)
34.35
Euro (EUR)
37.40
Gram Altın
3020.31
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Siber savaşlar çağı!

Teknolojik gelişme ilerledikçe, egemen güçler arasındaki çekişmeler dijital ortama taşınıyor. ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Almanya, İran ve Kuzey Kore arasında şimdiden siber savaş başladı. Türkiye de siber saldırılara maruz kalıyor.
Siber savaşlar çağı!
10 Mart 2019 10:07:00
Teknolojik gelişme ilerledikçe, egemen güçler arasındaki çekişmeler dijital ortama taşınıyor. ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Almanya, İran ve Kuzey Kore arasında şimdiden siber savaş başladı. Türkiye de siber saldırılara maruz kalıyor.

MİLAT/HABER MERKEZİ

DÜNYADA egemen ülkeler arasındaki çekişmelerin önemli kısmı internet ağı ve dijital ortama taşınıyor. Küresel güç mücadelesinde yeni cephe haline gelen siber savaşlar, uluslararası siyaset ve ekonomide "oyun kurucu" unsurlar arasındaki yerini alıyor. İnternet ortamında yapılan saldırıların kaynağı ve hükümet destekli olup olmadığının kesin olarak bilinememesi nedeniyle siber saldırılar, devletler arasında karşılıklı tartışmalara neden oluyor.

Siber saldırılar konusunda ABD ve Batılı ülkeler, Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore gibi ülkeleri suçlarken, eleştirilerin hedefindeki ülkeler ise kendilerinin söz konusu siber korsanlık faaliyetlerinin asıl mağduru olduğunu savunuyor. Ülkeler, dış kaynaklı hackleme faaliyetlerini önlemek için dijital ortamdaki güvenlik altyapısını güçlendirme ve internet ağları konusunda ilgili kadrolarını eğitme yoluna gidiyor.

15 Temmuz darbe girişiminde, hainler Türk Telekom merkezini askerle ele geçirme hareketinin yanı sıra, internet ortamıyla siber saldırı düzenleyerek, tüm özel TV yayınlarını kesmeye teşebbüs etmiş ancak başarılı olamamıştı.

Türkiye’ye siber saldırılar

Ülkeler arasındaki siber saldırılar, espiyonaj, sabotaj ve manipülasyon olmak üzere başlıca üç amaçla düzenleniyor. Son yıllarda Türkiye’ye yönelik çok sayıda siber saldırı gerçekleşti. 15 Temmuz darbe girişiminde, gezi olaylarında, 17-25 Aralık döneminde çok sayıda siber saldırı yapıldı Türkiye’ye.

ABD Başkanlık seçimi

Siber korsanlığın dünya gündemini meşgul eden en büyük tartışmalarından biri, Rusya'nın 2016'daki ABD başkanlık seçimlerini manipüle ettiği iddiasıyla başlamıştı. Bu sebeple Avrupa ülkeleri ve Washington ile Moskova yönetimleri arasında gerginlik ve karşılıklı tartışmalar yaşanıyor. Moskova yönetiminin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) referandumu sırasında İngiltere'de ve seçimlerde Fransa ve Almanya'da benzer girişimlerde bulunduğu ileri sürülüyor.

Yükselen Çin tehdidi

Siber saldırıların espiyonaj kısmını, istihbarat toplama ve casusluk amaçlı siber korsanlık faaliyetleri oluşturuyor. Bu alanda dünyada ciddi çekişmeler yaşanıyor ancak ülkeler arasındaki istihbarat ve karşı istihbarat çalışmaları henüz savaş kapsamında değerlendirilmiyor. Siber saldırılar, buna rağmen egemen güçler arasında ciddi gerginlikler doğurabiliyor.

Huawei ve ZTE uyarısı

BD Senatosu İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Senatör Mark Warner ve Komite Üyesi Senatör Marco Rubio, yaptıkları ortak açıklamada, Çinli telekom şirketleri ZTE ve Huawei'nin kendileri için tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Kuzey Kore krizi!

İran'ın da diğer ülkelerin kamuoyunu manipüle etmek ve yönlendirmek için girişimlerini hızlandırdığı aktarılırken, Kuzey Kore'nin siber saldırılar yoluyla dünya genelindeki finans organlarından 1,1 milyar ABD doları çaldığı savunuluyor. Pekin ve Moskova yönetimleri ise ABD ve Batılı devletlerin yaptığı suçlamaları kabul etmezken, kendilerinin de siber saldırı mağduru olduğunu iddia ediyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
https://gdetr.hit.gemius.pl/hitredir/id=zChLcryBGFnPRF7MiVYkm5cgnOjUWFi_fDC9qOWCbfL.u7/fastid=klrcypweuniqgbasuvhnmhymesmn/stparam=nopnnilsuh/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.ziraatbank.com.tr/tr/kurumsal/krediler/tarim-sektoru-kredileri/genc-cif
202410 - Ziraat Bank - Basınçlı Sulama