Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2454.93
BIST 100
9879.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

SEZAİ KARAKOÇ KİMDİR?

Sezai Karakoç kimdir sorusu sanatçının ölüm yıldönümü münasebetiyle çok arananlar listesine girdi.
SEZAİ KARAKOÇ KİMDİR?
16 Kasım 2022 10:23:09
Sezai Karakoç kimdir sorusu sanatçının ölüm yıldönümü münasebetiyle çok arananlar listesine girdi.

Sezai Karakoç kimdir sorusu sanatçının ölüm yıldönümü münasebetiyle çok arananlar listesine girdi.

16 Kasım'da hayata gözlerini yuman Sezai Karakoç, yazar, şair ve aynı zamanda bir siyasetçidir. 2021 yılının Kasım ayında geçirdiği kalp krizi nedeniyle vefat eden Sezai Karakoç'un bugün ölüm yıl dönümü. Edebiyat dünyasına sayısız eseriyle katkı sağlayan şairin hayatı merak konusu oldu. Sezai Karakoç kimdir, Sezai Karakoç hayatı, eserleri nelerdir? gibi sorulara Google üzerinden yanıt aranmaya başlandı.

SEZAİ KARAKOÇ'UN HAYATI

Sezai Karakoç'un hayatı ölüm yıl dönümü sebebiyle tekrar araştırılmaya başlandı. Sezai Karakoç 1933 yılında Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde dünya geldi. Çocukluk yılları Ergani'de geçen Sezai Karakoç ilk okul eğitimini de burada tamamladı. Ortaokulu Maraş ortaokulunda okuyan şair, burada yatılı kalmıştır. Sezai Karakoç lise eğitimine Gaziantep'te tamamlamıştır. Lise yıllarında Felsefe dersine yoğun ilgi duyan Karakoç, liseden mezun olduktan sonra Felsefe okuma kararı verdi. Üniversite eğitimi için İstanbul'a gelen şair, Doğu ve Batı klasiklerini tamamladı. Ankara Üniversitesi için sonuçlarını beklediği sırada Necip Fazıl Kısakürek ile tanıştı ve bir daha ayrılmadı. Maliye bölümünden mezun olduktan sonra 1955 yılında Maliye Bakanlığı'nda çalışmaya başladı. Daha sonra girdi sınavı kazanan edebiyatçı 1956 yılında Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak görev yaptı. 1959 yılında İstanbul'a Gelirler Kontrolörü olarak atandı. Mesleğinden ötürü birçok yeri gezen Karakoç, askerlik görevini Ankara ve Ağrı'da tamamladı. İslam'ın Dirilişi adlı kitabından ötürü hapis cezası ile birlikte sürgün edilen Karakoç, bir yıllık sürgünün ardından bir de hapis cezası aldı. Şairin ilk şiiri Hisar Dergisi'nde yayımlandı. Kullanıcıların bir çoğu Sezai Karakoç Kimi Sevdi? Sorusunu da merak ediyor. Üniversite döneminde sınıf arkadaşı Muazzez Akkaya'ya sevdalanan Sezai Karakoç'un Monna Rosa şiirini de Muazzez Hanıma yazdığı uzun yıllar sonra anlaşıldı. Monna Rosa ile büyük ilgi toplayan Sezai Karakoç'un eserleri (şiir); Monna Rosa-ı Aşk ve Çileler, Kar, Anneler ve Çocuklar, Donuk Aşk, Ben Kandan Elbise Giydim, Sevgi, Köşe, Balkon, Kara Yılan, Adak Işığı, İnci Dakikaları, Liliyar, Çocukluğumuz, Sessiz Müzik, Rüzgar.

(Kitaplar): Diriliş Neslinin Amentüsü, Mevlana, İslam'ın Dirilişi, İnsanlığın Dirilişi, Yitik Cennet, Kıyamet Aşisi, Leyla ile Mecnun, Diriliş Muştusu, Yunus Emre, Ayin Çeşmeler, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Var Olma Savaşı, Çağ ve İlham Sevgi Devrim, Sur


Sezai Karakoç, 88 yaşında geçirdiği bir kalp krizi sonucu 16 Kasım 2021 yılında hayata gözlerini yumdu.

sezai karakoç_3465209587c64f1c52e5bc3d58e638b5.jpg